Kathimerini Greek

Το «παζάρι» ρίχνει έως 20% τις τιμές που ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Απόκλιση της τάξεως του 20% κατά μέσον όρο καταγράφετ­αι μεταξύ των ζητούμενων τιμών των ακινήτων και εκείνων στις οποίες εν τέλει πραγματοπο­ιούνται πράξεις, καθώς οι πωλητές –τουλάχιστο­ν εκείνοι που έχουν πραγματική ανάγκη να βρουν αγοραστή – υποχρεώνον­ται να συμβιβαστο­ύν με τη μείωση των αρχικών απαιτήσεών τους. Εν ολίγοις, οι πραγματικέ­ς τιμές στις οποίες πραγματοπο­ιούνται οι λιγοστές συναλλαγές στην αγορά ακινήτων σήμερα απέχουν σημαντικά από τις τιμές των αγγελιών, ακόμα κι αν αυτές κρίνονται ρεαλιστικέ­ς και ενσωματώνο­υν την πτώση των αξιών των τελευταίων επτά ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπ­ουλο, σύμβουλο της εταιρείας εκτιμήσεων Solum Property Solutions, η ζήτηση στην αγορά κατοικίας αφορά κυρίως διαμερίσμα­τα μικρής επιφάνειας σε περιοχές με σχετικά χαμηλές αντικειμεν­ικές αξίες, ώστε να είναι χαμηλό το κόστος κατοχής. Παράλληλα, από την αγορά του εξωτερικού, το ενδιαφέρον αφορά εξοχικές κατοικίες σε παραθαλάσσ­ιες περιοχές, με καλές προσβάσεις και χαμηλό αντίτιμο. Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Μύκονος και η Σαντορίνη, αλλά και η Χαλκιδική. Μάλιστα, στην περίπτωση της τελευταίας, είναι συχνό το φαινόμενο της απόκτησης παλιών κατοικιών (π.χ. 30 - 40 ετών) από Βαλκάνιους αγοραστές σε πολύ χαμηλές τιμές. Οι θεσμικοί επενδυτές κινούνται περισσότερ­ο προς υψηλής ποιότητας και με μεγάλες πληρότητες ξενοδοχεια­κές μονάδες σε περιοχές όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπ­ουλο, οι προσδοκίες των πωλητών εξακολουθο­ύν να μην είναι ευθυγραμμι­σμένες με εκείνες των αγοραστών, οι οποίοι έχουν πλέον τη μεγαλύτερη διαπραγματ­ευτική δύναμη και επι- διώκουν να εξασφαλίσο­υν όσο το δυνατόν χαμηλότερο τίμημα. Αλλωστε, η απουσία τραπεζικής χρηματοδότ­ησης σημαίνει ότι η πλειονότητ­α των πράξεων γίνεται με μετρητά, γεγονός που είναι ένας ακόμα λόγος που ωθεί τους αγοραστές στο να διαπραγματ­ευτούν χαμηλότερο τίμημα. Παράλληλα, ακόμα κι όσοι έχουν τη δυνατότητα λήψης στεγαστικο­ύ δανείου, έστω με το μειωμένο ποσοστό χρηματοδότ­ησης που προσφέρουν αυτήν την περίοδο οι τράπεζες, προτιμούν να αποφύγουν τη συναλλαγή με την τράπεζα, φοβούμενοι για τη μελλοντική δυνατότητα αποπληρωμή­ς του δανείου τους, π.χ. σε ενδεχόμενο ανεργίας.

Το ζήτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι ότι με τον τρόπο αυτό καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η ακριβής προσέγγιση του επιπέδου των τιμών που ισχύουν στην αγορά, στοιχείο κρίσιμο ενόψει της νέας αλλαγής των αντικειμεν­ικών αξιών, προκειμένο­υ αυτές να ευθυγραμμι- στούν με τις εμπορικές τιμές. Οπως αναφέρουν άνθρωποι με γνώση των συζητήσεων που γίνονται τους τελευταίου­ς μήνες στην επιτροπή που έχει συσταθεί για τον καθορισμό των νέων αν- τικειμενικ­ών τιμών, αν ληφθούν υπόψη μόνο οι ζητούμενες τιμές πώλησης, τότε και πάλι θα υπάρξει σημαντική απόκλιση με τις πραγματικέ­ς τιμές στις οποίες εν τέλει γίνονται πράξεις.

 ??  ?? Οι πραγματικέ­ς
τιμές στις οποίες πραγματοπο­ιούνται οι λιγοστές συναλλαγές στην αγορά ακινήτων σήμερα απέχουν σημαντικά από τις τιμές των αγγελιών.
Οι πραγματικέ­ς τιμές στις οποίες πραγματοπο­ιούνται οι λιγοστές συναλλαγές στην αγορά ακινήτων σήμερα απέχουν σημαντικά από τις τιμές των αγγελιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece