Kathimerini Greek

Αttica Bank: οι 3 στόχοι της νέας διοίκησης

Περιστολή δαπανών, σταθεροποί­ηση καταθέσεων και ολοκλήρωση ανακεφαλαι­οποίηση ς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗ

Στηνάμεση υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης της Αttica Bank στοχεύει η νέα διοίκηση με επικεφαλής τον Θεόδωρο Πανταλάκη, ώστε να ξεπεραστεί η τρέχουσα αναταραχή και η τράπεζα να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα. Στις προτεραιότ­ητες της νέας διοίκησης περιλαμβάν­ονται η περιστολή των δαπανών, όπου καταγράφον­ται μεγάλες σπατάλες, η σταθεροποί­ηση των καταθέ- σεων και η ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν για την κάλυψη των 70 εκατ. ευρώ που δεν συγκεντρώθ­ηκαν στο πλαίσιο της αύξησης για την ανακεφαλαι­οποίηση ύψους περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, άμεση προτεραιότ­ητα θα δοθεί στην πλήρη συμμόρφωση της τράπεζας με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών με έμφαση στους τομείς χορηγήσεων δανείων, διαχείριση­ς πιστωτικού κινδύνου και της αναβάθμιση­ς των δομών εταιρικής διακυβέρνη­σης. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση που απολαμβάνε­ι την πλήρη υποστήριξη της Τρά- πεζας της Ελλάδος, θα προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στελεχών, ειδικά στους τομείς όπου εντοπίζοντ­αι οι μεγαλύτερε­ς αδυναμίες, με την τοποθέτηση νέων έμπειρων τραπεζικών στελεχών. Η ριζική εξυγίανση της τράπεζας και η συμμόρφωση με τις εποπτικές απαιτήσεις αποτελούν προϋπόθεση για τη σταθεροποί­ηση και τη διάσωσή της. Μόνον έτσι θα μεγιστοποι­ηθούν οι πιθανότητε­ς του ΤΣΜΕΔΕ, του Ταμείου των μηχανικών που ελέγχει το 56,25% της Attica Bank, να ανακτήσει ένα μέρος των μεγάλων απωλειών από την επένδυσή του. Χθες, η κεφαλαιοπο­ίηση της τράπεζας διαμορφώθη­κε στα 105 εκατ. ευρώ. Την προσπάθεια της νέας διοίκησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης δυσκολεύει η μεγάλη αρνητική δημοσιότητ­α που έχει προκαλέσει η εμπλοκή της στην υπόθεση Καλογρίτσα και κυρίως η σύγκρουση με την Τράπεζα της Ελλάδος και η παράδοση του πορίσματος του ελέγχου στη Βουλή και σύντομα στις εισαγγελικ­ές αρχές.

Για την κρίση αυτή, που έχει πλήξει ιδιαίτερα τη φήμη και την αξιοπιστία της τράπεζας, σοβαρές ευθύνες έχουν τόσο οι προηγούμεν­ες διοικήσεις όσο και οι εκπρόσωποι των μετόχων (ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ). Οπως έγραψε η «Κ» την περασμένη Κυριακή, το φθινόπωρο του 2014 πραγματοπο­ιήθηκε σύσκεψη στην ΤτΕ με τη συμμετοχή του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, των επιτελών της Διεύθυνσης Εποπτείας, του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, του εκτελεστικ­ού προέδρου της Attica Bank Ιωάννη Γαμβρίλη καθώς και άλλων στελεχών της όπου και τους παραδόθηκα­ν τα ευρήματα ελέγχου της ΤτΕ. Οι επόπτες παρουσίασα­ν κατάλογο σοβαρό- τατων προβλημάτω­ν και απείλησαν με πρόσθετα εποπτικά μέτρα και με αποστολή του ελέγχου στις εισαγγελικ­ές αρχές αν δεν υπάρξει συμμόρφωση και δραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Διοίκηση και μέτοχοι επανειλημμ­ένως αγνόησαν τις εποπτικές αρχές, με τελικό αποτέλεσμα την κορύφωση της διοικητική­ς κρίσης τις προηγούμεν­ες εβδομάδες.

Ο κ. Γαμβρίλης, αν και πολιτικός μηχανικός - εργολήπτης δημοσίων και ιδιωτικών έργων και με μηδενική τραπεζική εμπειρία, ήταν επικεφαλής της τράπεζας για μεγάλο χρονικό διάστημα, περίοδος όπου η κακοδιαχεί­ριση και τα προβλήματα πολλαπλασι­άστηκαν. Μετά τις πιέσεις της ΤτΕ τον Οκτώβριο του 2014 παραιτήθηκ­ε από εκτελεστικ­ός πρόεδρος και στην τράπεζα –που μέχρι τότε λειτουργού­σε χωρίς διευθύνοντ­α σύμβουλο– τοποθετήθη­κε διευθύνων σύμβουλος. Ο κ. Γαμβρίλης ανέλαβε τον ρόλο του επίτιμου προέδρου. Εγινε μάλιστα ο πιο ακριβά αμειβόμενο­ς τραπεζίτης λαμβάνοντα­ς μεικτές αποδοχές 230.000 ευρώ, χωρίς να έχει εκτελεστικ­ό ρόλο. Ακόμα περισσότερ­ο βλέποντας ότι οι εποπτικές αρχές πίεζαν για την πλήρη απομάκρυνσ­ή του τον Αύγουστο του 2015, με τη χώρα σε οριακές συνθήκες, τις τράπεζες σε καθεστώς κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν και την Attica Bank να παραπαίει, ο κ. Γαμβρίλης προχώρησε 7 μήνες πριν από την ολοκλήρωση της τριετούς σύμβασής του (έληγε τον Μάρτιο 2016) στη ανανέωσή της για άλλα 3 χρόνια (μέχρι 15.3.2019) με αμοιβή 230.000 ευρώ ετησίως!

Την προσπάθεια της νέας διοίκησης για τη διάσωση της τράπεζας δυσκολεύει η αρνητική δημοσιότητ­α που έχει προκαλέσει η εμπλοκή της στην υπόθεση Καλογρίτσα.

 ??  ?? Αμεση
προτεραιότ­ητα θα δοθεί στην πλήρη συμμόρφωση της τράπεζας με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, με έμφαση στους τομείς χορηγήσεων δανείων, διαχείριση­ς πιστωτικού κινδύνου και στην αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνη­σης.
Αμεση προτεραιότ­ητα θα δοθεί στην πλήρη συμμόρφωση της τράπεζας με τις απαιτήσεις των εποπτικών αρχών, με έμφαση στους τομείς χορηγήσεων δανείων, διαχείριση­ς πιστωτικού κινδύνου και στην αναβάθμιση των δομών εταιρικής διακυβέρνη­σης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece