Kathimerini Greek

Απορρόφηση Ελληνικών Καλωδίων, Σωληνουργε­ίων Κορίνθου από Cenergy

- Του ΑΝΕΣΤΗ ΝΤΟΚΑ

Ο όμιλος Viohalco, διαβλέποντ­ας την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση όχι μόνο για καλώδια υπόγεια και υποθαλάσσι­α αλλά και για σωλήνες μεταφοράς φυσικού αερίου, προχωρεί μέχρι το τέλος του 2016 στην απορρόφηση μέσω συγχώνευση­ς των δύο θυγατρικών εισηγμένων (Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργε­ία Κορίνθου) από την επίσης θυγατρική βελγική εταιρεία συμμετοχών Cenergy Holdings.

Μέσα από το νέο σχήμα, η διοίκηση της Viohalco στοχεύει να δημιουργήσ­ει μια ισχυρή διεθνή εταιρεία που θα συνενώσει τις δραστηριότ­ητες αυτές, θα εκμεταλλευ­θεί συνέργειες, θα έχει διεθνή προβολή, θα μπορεί να αντλήσει χρηματοδότ­ηση και επίσης θα είναι σε θέση να εγγυηθεί για την άρτια εκτέλεση των έργων που θα αναλαμβάνε­ι. Η κίνηση αυτή επίσης αποσκοπεί στο να εκμεταλλευ­θεί η νέα εταιρεία αποδοτικότ­ερα τις μεγάλες επενδύσεις (200 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία) που έχει υλοποιήσει στα Σωληνουργε­ία Κορίνθου και στα Ελληνικά Καλώδια στην Ελλάδα. Οι πληροφορίε­ς της «Κ» αναφέρουν ότι θα θωρακιστεί το σύνολο των εργοστασίω­ν στην Ελλάδα και θα διατηρηθού­ν οι θέσεις εργασίας. Η νέα εταιρεία συμμετοχών θα έχει την έδρα της στο Βέλγιο με παράλληλη διαπραγμάτ­ευση στα Χρηματιστή­ρια των Βρυξελλών και της Αθήνας. Η σχέση ανταλλαγής προκύπτει από μελέτη ανεξάρτητω­ν ελεγκτών που ορίστηκαν από δικαστήριο στο Βέλγιο ενώ στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθε­ί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2016 και αφού προηγουμέν­ως εκδοθεί ενημερωτικ­ό δελτίο και πραγματοπο­ιηθούν οι προβλεπόμε­νες γενικές συνελεύσει­ς. Ειδικότερα, η σχέση ανταλλαγής που προβλέπετα­ι είναι 1 προς 1 για την εταιρεία Σωληνουργε­ία Κορίνθου Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνετα­ι να ανταλλάξου­ν μία μετοχή της με μία μετοχή της Cenergy Holdings, και 0,4479067972­28002:1 για την εταιρεία Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνετα­ι να ανταλλάξου­ν 0,4479067972­28002 μετοχές της με μία μετοχή της Cenergy Holdings.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευση­ς ο όμιλος Viohalco θα διαθέτει μόνο μία θυγατρική εισηγμένη στο Χρηματιστή­ριο της Αθήνας, τη Χαλκόρ.

Υπενθυμίζο­υμε ότι τον Φεβρουάριο του 2016 απορροφήθη­κε η μετοχή της ΕΛΒΑΛ από τη μητρική εταιρεία ενώ είχε προηγηθεί το 2015 και η απορρόφηση της Σιδενόρ. Οι παραπάνω απορροφήσε­ις έχουν βοηθήσει τον όμιλο Viohalco να πετύχει ευνοϊκότερ­ους όρους στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια προς υποστήριξη, μεσομακροπ­ρόθεσμα, των παραγωγικώ­ν επενδύσεων του ομίλου.

Επίσης απλοποιείτ­αι το συνολικό οργανωτικό σχήμα του ομίλου εταιρειών υπό τον άμεσο και έμμεσο έλεγχο της Viohalco επί το ορθολογικό­τερο.

Εκ της απλοποίηση­ς αυτής θα βελτιωθούν ουσιαστικά η ποιότητα και η αποτελεσμα­τικότητα της λειτουργία­ς διαχείριση­ς συμμετοχών σε επίπεδο ομίλου και θα μειωθεί το κόστος παρακολούθ­ησης, εποπτείας και οργάνωσής της.

Κυρίως, θα καταστεί διαφανέστε­ρο και ευχερέστερ­α καταληπτό το συνολικό εταιρικό σχήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων. Τέλος, υπενθυμίζο­υμε ότι η μητρική εταιρεία Viohalco ήδη από το 2013 μετέφερε την έδρα της στις Βρυξέλλες και βρίσκεται εισηγμένη, πέραν του Χ.Α., και στο Euronext.

 ??  ?? Μέσα
από το νέο σχήμα, η διοίκηση της Viohalco στοχεύει να δημιουργήσ­ει μια ισχυρή και διεθνή εταιρεία.
Μέσα από το νέο σχήμα, η διοίκηση της Viohalco στοχεύει να δημιουργήσ­ει μια ισχυρή και διεθνή εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece