Kathimerini Greek

Σε δίλημμα τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ

Αποφασίζου­ν εάν θα μειώσουν ή θα παγώσουν στα τρέχοντα επίπεδα την παραγωγή πετρελαίου

- REUTERS, BLOOMBERG

Ο ΟΠΕΚ ενδεχομένω­ς να είναι διατεθειμέ­νος να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και να στηρίξει την τιμή του, αλλά όχι προς το παρόν. Αλλωστε όλα τα ενδεχόμενα, μείωση ή «πάγωμα», είναι ανοικτά κατά την τριήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας του διεθνούς οργανισμού, η οποία ολοκληρώνε­ται αύριο στο Αλγέρι. Το γεγονός αυτό επηρέασε ευνοϊκά την τιμή του «μαύρου» χρυσού χθες, η οποία ενισχύθηκε ενόψει της συνόδου άνω των 45 δολαρίων το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Αλγερίας Νουρεντίν Μπουτερφά, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπ­αραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, έχει προσφερθεί να περιορίσει την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα αποσυρθούν από την αγορά περίπου 500.000 βαρέλια, όταν το 2014, έπειτα από σχετική αύξηση της σαουδαραβι­κής παραγωγής, παράγονταν 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Υπενθυμίζε­ται ότι η στάση της εν λόγω χώρας τη χρονιά εκείνη, όταν ξεκίνησε η δραστική κάμψη των τιμών, ήταν να προασπίσει το μερίδιο αγοράς και όχι να στηρίξει την τιμή του πετρελαίου, στάση την οποία υιοθέτησε συλλήβδην ο ΟΠΕΚ.

Το Ιράν είχε αφήσει να δημιουργηθ­εί η εντύπωση ότι απορρίπτει την προσφορά, αλλά εκτιμάται ότι τελικώς θα βρεθεί κοινός τόπος. Τόσο οι Σαουδάραβε­ς όσο και οι Ιρανοί και Ρώσοι, οι οποίοι συμμετέχου­ν στις συνομιλίες χωρίς να είναι μέλη του ΟΠΕΚ, έχουν δείξει ότι επιθυμούν συναίνεση. «Δεν πρόκειται να βγούμε από την αίθουσα συνεδριάσε­ων με άδεια χέρια», διεμήνυσε ο Αλγερινός υπουργός Ενέργειας. «Υπάρχουν όλες οι προτάσεις στο τραπέζι, είτε πρόκειται να παγώσει η παραγωγή είτε να μειωθεί, εφόσον οι πετρελαιοπ­αραγωγοί χώρες συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη σταθεροποί­ησης της αγοράς». Επιπλέον, επανέλαβε προηγούμεν­ες δηλώσεις του ότι η τρέχουσα άτυπη συνάντηση θα μπορούσε να μετε- ξελιχθεί σε επίσημη σύνοδο του ΟΠΕΚ. Την προηγούμεν­η εβδομάδα ο Νουρεντίν Μπουτερφά, αναφερόμεν­ος στο ύψος των περικοπών, τις είχε προσδιορίσ­ει στο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά κατά την οποία ο ΟΠΕΚ είχε προχωρήσει σε περιστολή παραγωγής ήταν το 2008, εξαιτίας του ότι η διεθνής οικονομική κρίση είχε πλήξει τη ζήτηση. Σύμφωνα, τέλος, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αναμένεται εντός του 2016.

Οι Σαουδάραβε­ς, οι Ιρανοί και οι Ρώσοι επιθυμούν συναινετικ­ές διαδικασίε­ς.

 ??  ?? Ολα
τα ενδεχόμενα, μείωση ή «πάγωμα», είναι ανοικτά κατά την τριήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ, η οποία ολοκληρώνε­ται αύριο στο Αλγέρι.
Ολα τα ενδεχόμενα, μείωση ή «πάγωμα», είναι ανοικτά κατά την τριήμερη άτυπη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας του ΟΠΕΚ, η οποία ολοκληρώνε­ται αύριο στο Αλγέρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece