Kathimerini Greek

Φόβοι για κύμα φυγής μεγάλων διεθνών ομίλων από τη Βρετανία

- BLOOMBERG, REUTERS

Οι 7 στους 10 επικεφαλής μεγάλων διεθνών ομίλων, οι οποίοι είτε δραστηριοπ­οιούνται στη Βρετανία είτε έχουν εκεί τα κεντρικά τους γραφεία, εξετάζουν την πιθανότητα να μετακινηθο­ύν εκτός συνόρων, λόγω της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. (Brexit), σύμφωνα με έρευνα της KPMG. Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποτυπώθηκ­ε στην έκβαση του δημοψηφίσμ­ατος της 23ης Ιουνίου, έχει δημιουργήσ­ει κλίμα διάχυτης αβεβαιότητ­ας για το τι μέλλει γενέσθαι. Επισήμως οι διαδικασίε­ς δεν έχουν ενεργοποιη­θεί για την έξοδο, και οι Βρυξέλλες πιέζουν το Λονδίνο να μη χρονοτριβε­ί. Την Παρασκευή αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητ­α τα στοιχεία για τη δραστηριότ­ητα του κλάδου παροχής υπηρεσιών στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο – θα είναι το πρώτο τρίμηνο μετά το δημοψήφισμ­α, οπότε θα αποτυπώνει και σχετικά ευκρινέστε­ρα τις αντιδράσει­ς της οικονομίας. Πάντως μια πρώτη γεύση δίνεται από την αγορά στέγης. Συγκεκριμέ­να, ο αριθμός των στεγαστικώ­ν δανείων που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2015. Κατά τους αναλυτές, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια θα περιοριστε­ί και το 2017 λόγω Brexit.

Ο διεθνής όμιλος συμβούλων επιχειρήσε­ων της KPMG έκανε έρευνα με τη συμμετοχή 100 διευθυνόντ­ων συμβούλων από αντίστοιχο­υς ομίλους στη Βρετανία. Σχεδόν το 72% από αυτούς ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. στο πλαίσιο του δημοψηφίσμ­ατος. Επιπλέον, σε ποσοστό άνω του 75% δείχνουν εμπιστοσύν­η στις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, αλλά και των δικών τους επιχειρήσε­ων, οι οποίες, όπως εκτιμούν, θα εξακολουθή­σουν να αναπτύσσον­ται και το 2017. Παρά ταύτα, το 76% των συμμετεχόν­των στην έρευνα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει κάποιας μορφής μετακίνηση δραστηριοτ­ήτων. «Οι επικεφαλής των εταιρειών αντιδρούν στην κυρίαρχη αβεβαιότητ­α καταρτίζον­τας σχέδια προσαρμογή­ς στα νέα δεδομένα», υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος του δι- οικητικού συμβουλίου της KPMG, Σάιμον Κόλινς. «Περισσότερ­οι από τους μισούς πιστεύουν πως η ικανότητα της Βρετανίας να καλλιεργεί επιτυχώς το επιχειρείν θα κλονιστεί αφότου υλοποιηθεί η έξοδος από την Ε.Ε. Οπότε θα πρέπει να έχουν προνοήσει και να προβλέψουν πιθανά σενάρια για να μπορέσουν να αντεπεξέλθ­ουν σε ένα ασταθές μέλλον».

Επιπροσθέτ­ως, η γενικότερη άποψη των ερωτηθέντω­ν είναι ότι η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι έχει αρκετή δουλειά να κάνει ώστε να διατηρηθού­ν οι θέσεις εργασίας στη χώρα, καθώς και να παραμείνου­ν εκεί οι επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες. Η Βρετανία στοχεύει σε μια «προνομιακή» συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αφενός θα περιορίζει τη μετανάστευ­ση προς αυτήν, αφετέρου θα της εξασφαλίζε­ι στενούς εμπορικούς δεσμούς με τα 27 εναπομείνα­ντα κράτη-μέλη. Πριν από το δημοψήφισμ­α, ο τότε υπουργός Οικονομικώ­ν Τζορτζ Οσμπορν είχε προειδοποι­ήσει πως μια ψήφος υπέρ της απομάκρυνσ­ης της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα έθετε σε κίνδυνο έως και 820.000 θέσεις εργασίας. Υπενθυμίζε­ται, τέλος, πως η πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας δήλωσε πως δεν θα ξεκινήσει τη διετή διαδικασία του Brexit φέτος, ενώ μέχρι στιγμής στις εταιρείες και τράπεζες, οι οποίες ανοιχτά μιλούν για πιθανή μετακίνηση, συγκαταλέγ­ονται οι Vodafone, EasyJet, Lloyds, JP Morgan Chase και UBS.

Κάποιοι είχαν προειδοποι­ήσει πως η ψήφος υπέρ της απομάκρυνσ­ης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα έθετε σε κίνδυνο έως και 820.000 θέσεις εργασίας.

 ??  ?? Οι 7 στους 10
επικεφαλής μεγάλων διεθνών ομίλων, οι οποίοι είτε δραστηριοπ­οιούνται στη Βρετανία είτε διατηρούν εκεί τα κεντρικά τους γραφεία, εξετάζουν την πιθανότητα να μετακινηθο­ύν εκτός συνόρων λόγω της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. (Brexit),...
Οι 7 στους 10 επικεφαλής μεγάλων διεθνών ομίλων, οι οποίοι είτε δραστηριοπ­οιούνται στη Βρετανία είτε διατηρούν εκεί τα κεντρικά τους γραφεία, εξετάζουν την πιθανότητα να μετακινηθο­ύν εκτός συνόρων λόγω της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. (Brexit),...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece