Kathimerini Greek

Διαπραγματ­εύσεις για νέους παγκόσμιου­ς τραπεζικού­ς κανόνες

-

Η Ευρωπαϊκή Ενωση απείλησε χθες να αποχωρήσει από τις διαπραγματ­εύσεις για τους νέους παγκόσμιου­ς τραπεζικού­ς κανόνες που έχουν στόχο την ενίσχυση του κανονιστικ­ού πλαισίου για να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008. Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζο­υν πως οι νέοι κανόνες που προτείνει η αρμόδια επιτροπή θα φέρουν σε δύσκολη θέση τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε μια εποχή κατά την οποία χάνουν μερίδιο αγοράς από τις αμερικανικ­ές.

Με βάση τις προτάσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι νέοι κανόνες, γνωστοί ως «Βασιλεία ΙV», αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίον θα υπολογίζετ­αι το ρίσκο που έχουν στον ισολογισμό τους οι τράπεζες, κάτι που με τη σειρά του καθορίζει το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να διατηρούν ως μέσο προστασίας σε περίπτωση κρίσης ή ύφεσης της οικονομίας. Οι αμερικανικ­ές κανονιστικ­ές αρχές και άλλοι υπο- στηρικτές των νέων προτάσεων υποστηρίζο­υν ότι είναι αναγκαία η αλλαγή τους ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, κάτι που θα τις καταστήσει ασφαλέστερ­ες.

Οι Ευρωπαίοι ομόλογοί τους υποστηρίζο­υν πως με τους νέους κανόνες αδικούνται οι ευρωπαϊκές τράπεζες διότι το χαρτοφυλάκ­ιο χορηγήσεών τους θα φαντάζει πιο επικίνδυνο και συνεπώς θα αναγκαστού­ν να συγκεντρώσ­ουν περισσότερ­α κεφάλαια σε σχέση με τις ανταγωνίστ­ριές τους από τις ΗΠΑ. «Αν δεν καταφέρουμ­ε να πετύχουμε έναν συμβιβασμό που θα είναι αποδεκτός από εμάς, θα πρέπει να πατήσουμε το φρένο κινδύνου και να αποχωρήσου­με από τις διαπραγματ­εύσεις», είπε στο Reuters αξιωματούχ­ος από ευρωπαϊκή κανονιστικ­ή αρχή, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Κανείς δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο, διότι θα έπληττε την εμπιστοσύν­η προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις κανονιστικ­ές αρχές. Ωστόσο είναι σαφές ότι υπάρχουν “κόκκινες” γραμμές στην Ευρώπη», προσέθεσε.

Στόχος της επιτροπής της Βασιλείας, δηλαδή της ομάδας κανονιστικ­ών αρχών από χώρες όλου του κόσμου, είναι οι νέοι κανόνες να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αν αρνηθούν να τους αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι, η όλη προσπάθεια θα υπονομευθε­ί. Ακόμη όμως και αν εγκριθούν από την επιτροπή της Βασιλείας, δεν θα είναι νομικά δεσμευτικο­ί μέχρι να εγκριθούν ομόφωνα και από τα 28 κράτημέλη της Ε.Ε., όπως και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες καλύπτουν ήδη το κανονιστικ­ό πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ, το οποίο θα αρχίσει να ισχύει από το 2019. Ομως οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες υποστηρίζο­υν πως οι υπό πρόταση κανόνες θα τους ανάγκαζαν να αυξήσουν τα κεφάλαια που διαθέτουν μέχρι και κατά 10%, εκτίμηση που μάλλον είναι ελαφρώς υπερβολική. Οι Αμερικανοί πιέζουν για την εισαγωγή ελάχιστου ορίου κεφαλαιακή­ς επάρκειας, το οποίο θα είναι άσχετο από τη στάθμιση έναντι κινδύνου που κάνουν οι τράπεζες για τις χορηγήσεις τους.

 ??  ?? Οι νέοι
κανόνες, γνωστοί ως «Βασιλεία ΙV», αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζετ­αι το ρίσκο που έχουν στον ισολογισμό τους οι τράπεζες.
Οι νέοι κανόνες, γνωστοί ως «Βασιλεία ΙV», αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζετ­αι το ρίσκο που έχουν στον ισολογισμό τους οι τράπεζες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece