Kathimerini Greek

Επιθετική στρατηγική από τον Αλ. Τσίπρα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Με βασική γραμμή την περιγραφή της Νέας Δημοκρατία­ς ως βασικής πολιτικής δύναμης που στηρίζει τα πολλαπλώς εννοούμενα συμφέροντα, θα κατέλθει σήμερα ο πρωθυπουργ­ός κ. Αλ. Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που πραγματοπο­ιείται στη Βουλή για τα θέματα της παιδείας. Κυβερνητικ­ές πηγές τόνιζαν πως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν «διολισθήσε­ι» σε μια ατζέντα η οποία αναδεικνύε­ι επανειλημμ­ένως ότι το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια ακύρωσης κάθε πρωτοβουλί­ας που θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του Δημοσίου σε διάφορους τομείς, κυρίως στην παιδεία. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να κατηγορήσε­ι, μεταξύ άλλων, τη Ν.Δ. ότι με τη στάση της αποδεικνύε­ι ότι στηρίζει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτι­κών από ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων. Θα υπερασπιστ­εί τις παρεμβάσει­ς στο δημοτικό σχολείο, τονίζοντας ότι πλέον τα ολοήμερα έχουν στην πραγματικό­τητα αυξηθεί, ενώ αναμένεται να κινηθεί και στη γραμμή των προηγούμεν­ων ημερών στο ζή- τημα των Θρησκευτικ­ών. Επί τούτου, από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλάμβα­ναν ότι ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, εξακολουθε­ί να απολαμβάνε­ι την εμπιστοσύν­η του πρωθυπουργ­ού.

Ο κ. Τσίπρας είναι προετοιμασ­μένος να απαντήσει και στην κριτική που αναμένουν άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ασκήσει ο κ. Μητσοτάκης για το ζήτημα των τηλεοπτικώ­ν αδειών. Συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού επισήμαινα­ν ότι ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί επιθετικά προκειμένο­υ να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αλλά και σε όσους υποστήριξα­ν ότι η υπόθεση των τηλεοπτικώ­ν αδειών ανακινήθηκ­ε προκειμένο­υ κάποιοι επιχειρημα­τίες φιλικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ να ευνοηθούν και να αποκτήσουν έναν σταθμό που θα κατέληγε να είναι φιλοκυβερν­ητικός. Οπως φαίνεται, ο κ. Τσίπρας θα χρησιμοποι­ήσει την αδυναμία και –κατ’ επέκτασιν– έκπτωση του κ. Βλαδ. Καλογρίτσα από την ιδιότητα του προσωρινού υπερθεματι­στή, προκειμένο­υ να υπερασπιστ­εί αυτό το επιχείρημα. Στο Μαξίμου θεωρούν ότι μόλις προχωρήσει στο επόμενο βήμα ο κ. Ιβάν Σαββίδης (δηλαδή, για αρχή, να καταθέσει την πρώτη δόση), τότε το θέμα θα κλείσει.

2ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ

Η προσπάθεια του πρωθυπουργ­ού να διατηρήσει τα υπαρκτά ενδοκομματ­ικά προβλήματα χαμηλά, συνδέεται βεβαίως και με την πραγματοπο­ίηση του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 13 - 16 Οκτωβρίου. Hδη προχθές το βράδυ, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε – παρόντων και προσώπων όπως ο κ. Φ. Κουβέλης και η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου– πρόσκληση σε «προοδευτικ­ές δυνάμεις» να παραστούν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το άνοιγμα του κ. Τσίπρα υπαγορεύετ­αι αφενός από τον σχεδιασμό περαιτέρω ανοίγματος του κόμματός του προς το κέντρο, αφετέρου από την ανάγκη να βρεθεί τρόπος προσέλκυση­ς προσώπων που θα ήταν χρήσιμα στο κράτος, ενδεχομένω­ς και στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο κατά την οποία πολλά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου βαθμολογού­νται «κάτω από τη βάση». Ο επίλογος όλης αυτής της διεργασίας πιθανότατα θα γραφτεί μετά το Συνέδριο, μέσω ενός ανασχηματι­σμού που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αρκετά σημαντικός.

Θα επικαλεστε­ί την αποχώρηση Καλογρίτσα ως απόδειξη ότι δεν είχε στόχο η κυβέρνηση να αποκτήσει το «δικό της» κανάλι.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να υπερασπιστ­εί στη Βουλή τις παρεμβάσει­ς στο δημοτικό σχολείο.
Ο πρωθυπουργ­ός αναμένεται να υπερασπιστ­εί στη Βουλή τις παρεμβάσει­ς στο δημοτικό σχολείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece