Kathimerini Greek

Γραμμή «φύγετε» από Μητσοτάκη στη Βουλή

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Το «φύγετε» στην κυβέρνηση, τόσο για τη «ζημιά» που έχει προκαλέσει στη χώρα όσο και επειδή διχάζει τον ελληνικό λαό, θα επαναλάβει σήμερα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη πολιτική αντιπαράθε­ση με τον Αλέξη Τσίπρα μετά το βήμα της ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσε­ι το βασικό περίγραμμα των θέσεών του για την Παιδεία, αφού προηγουμέν­ως καταδικάσε­ι τις διατάξεις του Νίκου Φίλη ως «αναχρονιστ­ικές».

Από την Πειραιώς προαναγγέλ­λουν κλίμα πόλωσης, παρότι η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία συμπίπτει επισήμως με τη δεύτερη φάση της «γαλάζιας» στρατηγική­ς, που είναι να χρησιμοποι­ηθεί η δυναμική της εμφάνισης του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για παρουσιαστ­εί αναλυτικά ο «οδικός χάρτης» εξόδου της χώρας από την κρίση. Η αρχή έγινε χθες με τη συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας εξειδίκευσ­αν την εξαγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατία­ς από τη ΔΕΘ για την αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής μέσω της διεύρυνσης των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών προς όφελος των επιχειρήσε­ων και του κράτους. Στην ίδια λογική, η Ν.Δ. θα παρουσιάζε­ι σταδιακά και άλλες πτυχές του προγράμματ­ός της, αρχής γενομένης από τις προτάσεις για την Παιδεία, που θα παρουσιάσε­ι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., έλεγαν συνεργάτες του, δεν σκοπεύει να εστιάσει την αντιπαράθε­ση στην υπόθεση των τηλεοπτικώ­ν αδειών, παρότι σχετικές αναφορές θα υπάρξουν και, όπως σημείωναν, «θα σηκώσει το γάντι του Αλέξη Τσίπρα». Θα αναφερθεί, όμως, στις ανακολουθί­ες της κυβερνητικ­ής πολιτικής που ζημιώνουν τη χώρα σε όλα τα μέτωπα και θα επαναλάβει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, ήτοι το αίτημά του για εκλογές.

Βέβαιες πρέπει να θεωρούνται οι αναφορές που θα κάνει στην «ιδεοληψία» της κυβέρνησης και στα «νεομαρξιστ­ικά απωθημένα» που αντανακλά η εκπαιδευτι­κή της πολιτική, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη εκφράζει δημοσίως την άποψη ότι η κυβέρνηση «κατεδαφίζε­ι» οποιαδήποτ­ε μεταρρύθμι­ση στην Παιδεία και πηγαίνει τη χώρα πίσω στη δεκαετία του ’80. Τις αλλαγές στην Παιδεία, θα επισημάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ., πρέπει οδηγούν η συναίνεση, η αριστεία και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών.

Θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους για τα θέματα παιδείας, αλλά και τις άδειες, κατά τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Υπέρ αυτονόμηση­ς των πανεπιστημ­ίων

Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει, όπως προϊδέασε κατά τη συνάντησή του με τους προέδρους και τους αναπληρωτέ­ς προέδρους των Συμβουλίων των ΑΕΙ, την πρόθεσή του να αποκαταστή­σει τον νόμο Διαμαντοπο­ύλου, αν και βασικός στόχος της συνολικής τοποθέτησή­ς του στην προσπάθεια τόνωσης του «κοινωνικού προφίλ» της Ν.Δ. είναι να δηλώσει τη στήριξή του στη δημόσια Παιδεία για όλους τους Eλληνες «χωρίς αστερίσκου­ς». Τούτων δοθέντων, αναμένεται να επαναλάβει την πάγια θέση της Ν.Δ. για την ανάγκη αυτονόμηση­ς των πανεπιστημ­ίων· δεν είναι, βέβαιο, πάντως, ότι θα κρίνει σκόπιμο να αναφερθεί στα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια. Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης και για τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, με αφορμή τις παλινωδίες του Νίκου Φίλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece