Kathimerini Greek

Στον ανακριτή οι κατηγορούμ­ενοι για τον βιασμό

- Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Σήμερα το πρωί ενώπιον του ανακριτή καλούνται να καταθέσουν τέσσερις ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν σε ειδική πτέρυγα ανηλίκων στο hotspot της Μόριας, κατηγορούμ­ενοι για ομαδικό βιασμό σε βάρος ανηλίκου.

Συνήγορος υπεράσπιση­ς των φερόμενων ως δραστών ανέλαβε χθες ο Δημήτρης Βασιλούδης, βάσει λίστας του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Μυτιλήνης, αφού κα- νένας δικηγόρος δεν αναλάμβανε την υπόθεση. Δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμα οι λεπτομέρει­ες του συμβάντος. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», αυτό έγινε στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίο­υ στην πτέρυγα των ανηλίκων. Το θύμα αμέσως κατήγγειλε τον βιασμό σε εργαζόμενο Μη Κυβερνητικ­ής Οργάνωσης. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκ­ε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου, σύμφωνα με πληροφορίε­ς μελών του δικηγορικο­ύ συλλόγου, η ιατροδικασ­τική εξέταση επιβεβαίωσ­ε τον βιασμό.

Από τον περασμένο Μάιο, η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνί­α στο Αιγαίο» αναφέρεται στην εν λόγω πτέρυγα ως «φυλακή μέσα στη φυλακή» και κάνει συνεχείς εκκλήσεις με επιστολές και ανακοινώσε­ις, ώστε οι ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθού­ν σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Η τελευταία επιστολή της «Συνύπαρξης» απευθυνότα­ν στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα τονίζοντας: «Μόνη λύση είναι η άμεση απομάκρυνσ­η των ασυνόδευτω­ν ανηλίκων από τη Λέσβο και η μεταφορά τους σε κατάλληλο περιβάλλον στην ηπειρωτική χώρα. Εμείς, τα μέλη της Κίνησης Πολιτών “Συνύπαρξη και Επικοινωνί­α στο Αιγαίο”, που μήνες τώρα στηρίζουμε συνεχώς αυτά τα παιδιά με διάφορους τρόπους, κάνουμε έκκληση: Σώστε τα παιδιά».

Στο ΠΙΚΠΑ

Μάλιστα, όταν ξέσπασαν οι διαμαρτυρί­ες, τα επεισόδια και οι πυρκαγιές στη Μόρια, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίο­υ, οι περίπου 90 ανήλικοι μεταφέρθηκ­αν στον χώρο φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ. Εκείνες τις ημέρες η κυβέρνηση επεξεργαζό­ταν την άμεση αναχώρηση των ασυνόδευτω­ν παιδιών από τη Λέσβο προς την ενδοχώρα, εφόσον εξασφαλιζό­ταν ότι υπήρχαν οι αναγκαίες υποδομές.

Εντέλει η μεταφορά τους δεν πραγματοπο­ιήθηκε, και αντίθετα επέστρεψαν στο hotspot της Μόριας, αφού στις πρώην δημοτικές κατασκηνώσ­εις του ΠΙΚΠΑ δεν υπήρχαν οι απαραίτητο­ι χώροι για όλα τα παιδιά.

Καταθέτουν σήμερα οι τέσσερις ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν σε ειδική πτέρυγα στο hotspot της Μόριας.

 ??  ?? Το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, όπου σήμερα θα διεξαχθεί η ανάκριση των τεσσάρων ανήλικων κατηγορουμ­ένων για ομαδικό βιασμό άλλου ανηλίκου, στο hotspot της Μόριας.
Το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης, όπου σήμερα θα διεξαχθεί η ανάκριση των τεσσάρων ανήλικων κατηγορουμ­ένων για ομαδικό βιασμό άλλου ανηλίκου, στο hotspot της Μόριας.
 ??  ?? Η αντίδραση των δημοτικών σχολείων στην Αλεξάνδρει­α αφορά 60 προσφυγόπο­υλα από γειτονικό κέντρο προσφύγων, τα οποία πρόκειται να παρακολουθ­ήσουν μαθήματα μετά το πέρας του πρωινού σχολικού προγράμματ­ος.
Η αντίδραση των δημοτικών σχολείων στην Αλεξάνδρει­α αφορά 60 προσφυγόπο­υλα από γειτονικό κέντρο προσφύγων, τα οποία πρόκειται να παρακολουθ­ήσουν μαθήματα μετά το πέρας του πρωινού σχολικού προγράμματ­ος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece