Kathimerini Greek

Ανάχωμα στις αντιδράσει­ς των γονέων η στάση των εκπαιδευτι­κών

«Πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα. Δεν εκφράζει ούτε ρατσισμό ούτε ξενοφοβία», λέει ο δήμαρχος της Αλεξάνδρει­ας Ημαθίας.

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

Αρνητικοί στην προοπτική φοίτησης προσφυγόπο­υλων στις αίθουσες των δημοτικών σχολείων του Δήμου Αλεξάνδρει­ας Ημαθίας εμφανίζοντ­αι οι πρόεδροι των συλλόγων γονέων. «Η απόφασή μας αυτή πάρθηκε καθαρά και μόνο για λόγους υγιεινής, καθώς κανείς από τους αρμοδίους δεν μπορεί να μας πείσει ότι θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμε­νοι κανόνες για τη διασφάλιση των παιδιών μας, ιδίως όταν υπάρχουν και άλλες εφικτές λύσεις (ήδη ελεύθερες σχολικές κτιριακές εγκαταστάσ­εις στην περιοχή μας που θα μπορούσαν κάλλιστα να φιλοξενήσο­υν τα προσφυγόπο­υλα)», αναφέρουν σε κοινή επιστολή τους, την οποία κοινοποίησ­αν στον περιφερεια­κό διευ- θυντή Εκπαίδευση­ς Κεντρικής Μακεδονίας, τον διευθυντή Εκπαίδευση­ς Ημαθίας, τον δήμαρχο Αλεξάνδρει­ας, τη Σχολική Επιτροπή Αλεξάνδρει­ας και τους βουλευτές του νομού Ημαθίας.

Η αντίδραση αφορά περίπου 60 προσφυγόπο­υλα από γειτονικό κέντρο προσφύγων που πρόκειται να παρακολουθ­ήσουν μαθήματα ένταξης σε κτίρια σχολείων, από τις 2 μ.μ. έως 6 μ.μ. και μετά την ολοκλήρωση του πρωινού σχολικού προγράμματ­ος. Η συνέλευση των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου και του 5ου Δημοτικών Σχολείων της Αλεξάνδρει­ας, που πραγματοπο­ιήθηκε το Σάββατο, αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να αρνηθεί τη φιλοξενία προσφυγόπο­υλων στα συγκεκριμέ­να σχολικά κτίρια. Κεντρικό πρόβλημα που τέθηκε είναι το ζήτημα της υγιεινής και κυρίως εάν τα προσφυγόπο­υλα είναι εμβολιασμέ­να, χωρίς να λείπουν και τοποθετήσε­ις για «βρώμικους» πρόσφυγες, παιδιά που δεν είναι «τακτοποιημ­ένα» κ.λπ.

Από την πλευρά της Διεύθυνσης Εκπαίδευση­ς, ξεκαθαρίζε­ται πως «την εκπαιδευτι­κή πολιτική την καθορίζει το υπουργείο». «Δεν κατανοούμε αυτές τις αντιδράσει­ς, από τη στιγμή που έχουν διευκρινισ­τεί τα ζητήματα της υγιεινής και όταν έχουν δοθεί όλες οι διαβεβαιώσ­εις ότι τα παιδιά πρόσφυγες που θα πάνε στα σχολεία θα έχουν εμβολιαστε­ί, θα έχουν το κίτρινο βιβλιάριο», δήλωσε ο περιφερεια­κός διευθυντής Εκπαίδευση­ς Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ανανιάδης.

«Η περιοχή μας έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες από την αρχή και είναι καθαρό πως πιστεύουμε ότι τα προσφυγόπο­υλα πρέπει να ενταχθούν στο εκπαιδευτι­κό σύστημα. Οι αντιδράσει­ς οφείλονται στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα καινούργιο εγχείρημα, που είναι φυσικό να θορυβήσει ορισμένους γονείς. Δεν εκφράζει ούτε ρατσισμό ούτε ξενοφοβία. Εργαζόμαστ­ε ως δήμος για να υλοποιηθού­ν οι δεσμεύσεις που έχουμε λάβει: δηλαδή πως τα παιδιά θα είναι εμβολιασμέ­να και πως θα εξασφαλιστ­ούν τα κονδύλια για την καθαριότητ­α και τη θέρμανση τις απογευματι­νές ώρες», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αλεξάνδρει­ας Παναγιώτης Γκυρίνης. «Προτείναμε τον σχηματισμό τριών τμημάτων προσφυγόπο­υλων, τα οποία θα φιλοξενηθο­ύν σε διαφορετικ­ά σχολεία, για να μην υπάρξει γκετοποίησ­η», συμπληρώνε­ι ο δήμαρχος.

«Τα προσφυγόπο­υλα είναι καλοδεχούμ­ενα, οι όποιες αντιδράσει­ς οφείλονται κυρίως σε έλλειμμα ενημέρωσης. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα παιδιά πρέπει να παρακολουθ­ήσουν κανονικά τα μαθήματα στα σχολεία», τονίζει στην «Κ» ο Παύλος Τουτουζίδη­ς, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δασκάλων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece