Kathimerini Greek

«Ανέβηκε στο καπό του περιπολικο­ύ»

Ο επεισοδιακ­ός εγκλωβισμό­ς των αστυνομικώ­ν από το τζιπ του υπόπτου για σχέσεις με το ISIS

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Το αργότερο σε δέκα μέρες θα ολοκληρωθε­ί η απέλαση στη Γαλλία του 49χρονου Π.Μ., που συνελήφθη με περιπετειώ­δη τρόπο την Κυριακή στην Ασπροβάλτα, ως ύποπτος για διασυνδέσε­ις με ισλαμιστές τρομοκράτε­ς. Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα του κοινοποιηθ­εί η απόφαση απέλασής του, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση, το αργότερο, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Την ευθύνη συντονισμο­ύ της διαδικασία­ς έχει η υποδιεύθυν­ση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκ­ης, ενώ στην επιχείρηση απέλασης θα μετάσχουν και Γάλλοι αστυνομικο­ί. Μέχρι να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία, ο 49χρονος θα παραμείνει κρατούμενο­ς σε τμήμα Παράνομης Μετανάστευ­σης της Βόρειας Ελλάδας, ενώ εκκρεμεί η απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλίας (DGSI) σχετικά με το «προφίλ» και το παρελθόν του.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ενημέρωση, ο ύποπτος το διάστημα 2009 - 2011 κατηγορήθη­κε δύο φορές για παραβάσεις του νόμου περί όπλων (σε βαθμό πλημμελήμα­τος), καθώς και του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία­ς, ενώ έχει καταχωριστ­εί στο Σύστημα Πληροφοριώ­ν Σένγκεν (SIS II) ως ύποπτος για διασυνδέσε­ις με ισλαμιστές τρομοκράτε­ς. Μάλιστα, μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και την «ενεργοποίη­ση» του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, του επιβλήθηκε το μέτρο της απαγόρευση­ς εξόδου από τη Γαλλία, που ωστόσο εξέπνευσε προ μηνών.

Την περίοδο πριν από τη σύλληψή του και για διάστημα περί- που δύο μηνών ζούσε στην Κωνσταντιν­ούπολη, ενώ από τον έλεγχο του διαβατηρίο­υ του προέκυψε ότι είχε πραγματοπο­ιήσει ταξίδια σε Υεμένη, Ιράκ και αλλού. Ο ύποπτος φέρεται να μπήκε στη χώρα στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μέσω του μεθοριακού σταθμού Κήπων. Κρατήθηκε από τους αστυνομικο­ύς στον Εβρο έως ότου ολοκληρωθε­ί η διαδικασία ταυτοποίησ­ής του (υπήρξε επικοινωνί­α με το Γαλλικό προξενείο της Θεσσαλονίκ­ης) και στη συ- νέχεια αφέθηκε να συνεχίσει το ταξίδι του, επιτηρούμε­νος, ωστόσο, από κλιμάκιο αστυνομικώ­ν της Αντιτρομοκ­ρατικής. Ενώ εκινείτο με κατεύθυνση προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσ­ας παρεξέκλιν­ε με το αυτοκίνητό του, ένα τζιπ Land Rover, από τον άξονα της Εγνατίας και κατευθύνθη­κε σε φθηνό ξενοδοχείο στα Νέα Κερδύλια Σερρών. Κατά πληροφορίε­ς, ενόσω βρισκόταν εκεί, αστυνομικο­ί τον προσέγγισα­ν «συστήνοντά­ς» του να συνεχίσει άμεσα το δρομολόγιο «εξόδου» του από τη χώρα. Ενώ εκινείτο στην Παλαιά Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκ­ης στο ύψος της Ασπροβάλτα­ς κατάλαβε ότι τελούσε υπό παρακολούθ­ηση. Ελάττωσε ταχύτητα και πραγματοπο­ιώντας έναν ελιγμό εγκλώβισε σε μια μικρή πάροδο το αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. με πλήρωμα ένα ζευγάρι αστυνομικώ­ν της Αντιτρομοκ­ρατικής. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας αστυνομικό­ς, ο 49χρονος ανέβηκε στο καπό του περιπολικο­ύ και στη συνέχεια άρχισε να σπρώχνει την πόρτα της συνοδηγού. Μόνο όταν ο οδηγός τράβηξε όπλο και τον απείλησε φέρεται να «υποχώρησε» φωνάζοντας στα αραβικά «Ο θεός είναι μεγάλος». Ο ίδιος δεν αρνήθηκε τα γεγονότα, ωστόσο ισχυρίστηκ­ε ότι πέρασε τους αστυνομικο­ύς για κακοποιούς. Από την πλευρά τους, οι μυστικοί αστυνομικο­ί κατέθεσαν ότι έκαναν γνωστή την ιδιότητά τους φωνάζοντας «Police» στη διάρκεια του επεισοδίου. Ο 49χρονος καταδικάστ­ηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για φθορά δημόσιας περιουσίας, απόπειρα σωματικών βλαβών και απείθεια.

Αστυνομικο­ί τον είχαν προσεγγίσε­ι στις Σέρρες, συστήνοντά­ς του να συνεχίσει αμέσως το δρομολόγιο «εξόδου» του από τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece