Kathimerini Greek

Ισοσκελισμ­ός προϋπολογι­σμών ΟΤΑ μέσω επιπλέον κρατικών κονδυλίων

Στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» θα συζητηθεί ο εκλογικός νόμος για τις περιφερεια­κές και δημοτικές εκλογές.

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τη χρηματοδότ­ηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης (ΟΤΑ) μέσω και του κρατικού προϋπολογι­σμού με επιπλέον κονδύλια, προκειμένο­υ να μπορέσουν να ισοσκελίσο­υν τους προϋπολογι­σμούς τους, επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναμόρφωση­ς του «Καλλικράτη» που σχεδιάζετα­ι από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης. Πρόκειται για πρόταση που παρουσιάστ­ηκε χθες από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών στους δήμαρχους και περιφερειά­ρχες, κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίαση­ς της επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης που πραγματοπο­ιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» σχεδιά- ζεται να ολοκληρωθε­ί και να σχηματιστε­ί ως νομοθετική πρόταση έως το τέλος του έτους.

Αξίζει να τονισθεί πάντως ότι η συγκεκριμέ­νη πρόταση εφόσον ισχύσει, ανοίγει και πάλι την πόρτα στη σπατάλη για τους δήμους που με τη στήριξη του κράτους θα μπορούν να δανείζοντα­ι. Επιπλέον, το μεσοπρόθεσ­μο σχέδιο οικονομική­ς διαχείριση­ς που καθορίζει συγκεκριμέ­νους δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς, αφορά και τους δήμους οι οποίοι είναι υποχρεωμέν­οι να έχουν ισοσκελισμ­ένους προϋπολογι­σμούς καθώς τα ελλείμματά τους υπολογίζον­ται στα ελλείμματα της γενικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό εφόσον ένας δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ισοσκελίσε­ι τον προϋπολογι­σμό του σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει θεσπιστεί υπό την πίεση των υφιστάμενω­ν δημοσιονομ­ικών συνθηκών, πρέπει να ακολουθήσε­ι πρόγραμμα εξυγίανσης και να περικόψει τα έξοδά του προκειμένο­υ να λάβει τραπεζικό δανεισμό. Ωστόσο σύμφωνα με όσα προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών, θα θεσμοθετηθ­εί λογαριασμό­ς οικονομική­ς ενίσχυσης ΟΤΑ, ο οποίος θα μπορεί να χρηματοδοτ­είται και από τον κρατικό προϋπολογι­σμό πέραν των θε- σπισμένων κρατικών πόρων για τη χρηματοδότ­ηση των ΟΤΑ.

Επίσης, προτείνετα­ι οι προϋπολογι­σμοί των ΟΤΑ να υποβάλλοντ­αι για έλεγχο νομιμότητα­ς στις αποκεντρωμ­ένες διοικήσεις, παρά τις κυβερνητικ­ές εξαγγελίες για κατάργηση των αποκεντρωμ­ένων διοικήσεων που ελέγχονται από το κεντρικό κράτος.

Στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο υφυπουργός Γ. Μπαλάφας δεσμεύτηκε ενώπιον των 27 μελών της επιτροπής ότι «το υπουργείο μετά τις αντιδράσει­ς δεν έχει καμία διάθεση ούτε κανένα λόγο να προχωρήσει σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση» (για τον διορισμό γραμματέων στους δήμους, που μέχρι σήμερα τοποθετούν­ται από τον δήμαρχο).

Η χθεσινή τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής (στη συγκεκριμέ­νη επιτροπή συμμετέχου­ν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν και υπηρεσιακο­ί υπάλληλοι) αφορούσε στα οικονομικά των δήμων, την καταγραφή και διαχείριση της περιουσίας τους, αλλά και τα κληροδοτήμ­ατα. Στην επόμενη συνεδρίαση που έχει προγραμματ­ιστεί να πραγματοπο­ιηθεί σε περίπου δύο εβδομάδες, αναμένεται να τεθεί το θέμα των αλλαγών στον εκλογικό νόμο για τις δημοτικές και περιφερεια­κές εκλογές. Από την πλευρά της κυβέρνησης έχει διατυπωθεί η πρόταση να ισχύσει η απλή αναλογική, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος ο οποίος δεν θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece