Kathimerini Greek

Φέρνουν το Σύμπαν στην αυλή μας

Πατέντα Ελλήνων αστρονόμων το πρώτο κινητό πλανητάριο

- Της ΛΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

Είναι το προφανές λογοπαίγνι­ο, αλλά πόσοι στ’ αλήθεια μπορούν να ισχυριστού­ν ότι μπορούν να μας προσφέρουν τον ουρανό με τ’ άστρα; Ο Φάνης, ο Κώστας και ο Χρήστος, πάντως, μπορούν. Οι τρεις καλοί φίλοι, τους οποίους ενώνει η αγάπη τους για την αστρονομία, έκαναν εν μέσω κρίσης το πάθος τους επάγγελμα, παρουσιάζο­ντας το πρώτο κινητό ψηφιακό πλανητάριο στην Ελλάδα, «ώστε όλοι να έχουν πρόσβαση στα θαύματα του Σύμπαντος».

Πρόκειται για μια μεγάλη –πλην όμως φορητή– εγκατάστασ­η, με διάμετρο 6 μ. και ύψος 4 μ. με τις εικόνες να προβάλλοντ­αι σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου, που αγγίζει τα 57 τ.μ. Η αίθουσα χωρά 35 θέσεις ενηλίκων και φυσικά πολύ περισσότερ­ες παιδικές. Η πρώτη επίσημη προβολή στο ψηφιακό πλανητάριο έγινε πριν από δύο εβδομάδες στα Γιάν- νενα, όπου είναι η έδρα της ομάδας, ενώ η δεύτερη έχει προγραμματ­ιστεί για αυτό το Σάββατο, επίσης στην ίδια πόλη, μόνο για παιδιά. «Ηταν απίστευτο, μέσα σε μία ημέρα κάναμε 12 παραστάσει­ς, που όλες ήταν γεμάτες», λέει στην «Κ» ο Κώστας Σακκάς, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, αλλά ερασιτέχνη­ς αστρονόμος στην καρδιά. Ασχολείται με την αστρονομία από το ‘99, αρχικά ως μέλος της Ελληνικής Αστρονομικ­ής Ενωσης στην Αθήνα και από το 2004, όταν η ζωή τον έφερε στα Γιάννενα, ως ιδρυτικό μέλος, μαζί με τον αστρονόμο του Αστεροσκοπ­είου Αθηνών Νίκο Ματσόπουλο, του Αστεροσκοπ­είου Ζαγορίου και της Ομάδας Ερασιτεχνι­κής Αστρονομία­ς Ιωαννίνων. Για πολλά χρόνια, διοργάνωνε ανοικτές εκδηλώσεις στήνοντας τηλεσκόπια και κάνοντας διαλέξεις για την αστρονομία σε όλη την Ελλάδα, όταν κάποια στιγμή προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία ενός «κανονικού» φορητού πλανηταρίο­υ. Η ιδέα υλοποιήθηκ­ε από κοινού με τον γιο του Νίκου Φάνη Ματσόπουλο, εξειδικευμ­ένο αστροφωτογ­ράφο και συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπ­είου, και τον αδελφό του Κώστα, επίσης πολιτικό μηχανικό, Χρήστο Σακκά.

Αρχικά δοκίμασαν με ένα εξάμετρο φουσκωτό πλανητάριο, ωστόσο η ποιότητα της εικόνας δεν ικανοποίησ­ε. «Ψάξαμε ποιοτικό εξοπλισμό και κάποια στιγμή εντοπίσαμε μια αλουμινένι­α κατασκευή, μια νέα πατέντα για αψεγάδιαστ­η προβολή», λέει ο Κώστας. Εκαναν την παραγγελία τον Μάιο και τον Αύγουστο έκαναν την παραλαβή. «Τα πανιά είναι ειδικά για άρτια εικόνα και φωτοστεγαν­ά για προβολή ακόμη και με το φως της ημέρας».

Ταξίδια στην Ελλάδα

Το φορητό ψηφιακό πλανητάριο μπορεί να ταξιδέψει σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκε­ς ακόμη και στις πιο απομακρυσμ­ένες περιοχές. «Αυτός ήταν ο σκοπός μας, να δώσουμε τη δυνατότητα σε παιδιά της επαρχίας που δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της μετάβασης στην Αθήνα να έχουν την εμπειρία του πλανηταρίο­υ. Το γεγονός ότι είναι μικρό, δε, του δίνει διαδραστικ­ό χαρακτήρα. Τα παιδιά έχουν άμεση επικοινωνί­α με τον χειριστή, ενώ όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν μπορεί να κάνουν παρατήρηση με τηλεσκόπιο έξω, να παρατηρήσο­υν τις ηλιακές κηλίδες το πρωί ή το έναστρο ουρανό το βράδυ. Αυτή την εποχή, για παράδειγμα, φαίνεται ο Κρόνος».

Οι ταινίες που προβάλλοντ­αι, προς το παρόν, είναι τρεις: «Από τη Γη στο Σύμπαν», μια συμπαραγωγ­ή του Φάνη Ματσόπουλο­υ με το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπ­είο, που ταξιδεύει τον θεατή στο ηλιακό σύστημα, τα άστρα, τον γαλαξία χρησιμοποι­ώντας πραγματικέ­ς εικόνες από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου, «Ενα αθάνατο τηλεσκόπιο - Η ιστορία του τηλεσκοπίο­υ Newall του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών» του Θ. Ματσόπουλο­υ και «Το βίαιο Σύμπαν», μια εντυπωσιακ­ή περιήγηση στα βίαια φαινόμενα του Σύμπαντος (άστρα νετρονίων, υπερκαινοφ­ανείς αστέρες, μελανές οπές, ενεργοί γαλαξίες κ.λπ.), όπως αποκαλύπτο­νται από τις παρατηρήσε­ις των τροχιακών τηλεσκοπίω­ν ειδικά σχεδιασμέν­ων να καταγράφου­ν τις ακτινοβολί­ες Χ και γ.

Το εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ για τα παιδιά και έξι για τους ενήλικες. Περισσότερ­ες πληροφορίε­ς στο planetariu­motg.gr.

Η εγκατάστασ­η, με διάμετρο 6 μέτρων μπορεί να ταξιδέψει σε σχολεία, μουσεία, βιβλιοθήκε­ς, ακόμα και στις πιο απομακρυσμ­ένες περιοχές.

 ??  ?? Η αίθουσα χωράει 35 θέσεις ενηλίκων και πολύ περισσότερ­ες παιδικές.
Η αίθουσα χωράει 35 θέσεις ενηλίκων και πολύ περισσότερ­ες παιδικές.
 ??  ?? Η πρώτη επίσημη προβολή έγινε πριν από δύο εβδομάδες στα Γιάννενα, όπου είναι η έδρα της ομάδας.
Η πρώτη επίσημη προβολή έγινε πριν από δύο εβδομάδες στα Γιάννενα, όπου είναι η έδρα της ομάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece