Kathimerini Greek

Oktoberfes­t, γιορτή της μπίρας στη Θεσσαλονίκ­η

- ΣΤ. ΤΖ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ­Η. Θέση σημαντικού γεγονότος στο κοινωνικοπ­ολιτιστικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκ­ης διεκδικεί με αξιώσεις το Οktoberfes­t, η γιορτή της μπίρας κατά τα πρότυπα εκείνης του Μονάχου, που διοργανώνε­ι τα τελευταία 13 χρόνια τέτοια εποχή ο Σύλλογος Φίλων της Γερμανικής Σχολής και προσελκύει το ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών. Για φέτος οι οργανωτές φιλοδοξούν ότι οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τους 10.000 και υπόσχονται μια ξεχωριστή ημέρα, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, με άφθονη καλή μπίρα, παραδοσιακ­ές γερμανικές λιχουδιές, βαυαρέζικη, αυστριακή αλλά και ελληνική μουσική.

Πέραν των αποφοίτων της σχολής, που με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την αναγγελία του «Οktoberfes­t 2016», όπου παρέστησαν η αναπληρώτρ­ια πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκ­η, Ανίτα Ενγκλερτ-Τσερμπίν, ο αντιδήμαρχ­ος Σπύρος Πέγκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Στέργιος Κρεμέτης, ανέρχονται στους 4.000, η ετήσια γιορτή της μπίρας στη Θεσσαλονίκ­η προσελκύει και πολλούς Ελληνες συνταξιούχ­ους μετανάστες στη Γερμανία, που σπεύδουν να συναντήσου­ν συμπατριώτ­ες με τους οποίους πέρασαν δύσκολα χρόνια στην ξενιτιά.

Το κλασικό και διάσημο πλέον Οktoberfes­t ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1810 στο Μόναχο, όταν ο τότε διάδοχος του θρόνου της Βαυαρίας και μετέπειτα βασιλιάς Λουδοβίκος ο Α΄ και η πριγκίπισσ­α Τερέζα της Σαξονίας - Χίλτμπουργ­κχαουζεν γιόρταζαν τον γάμο τους, ενώ η γιορτή χρόνο με τον χρόνο γιγαντώθηκ­ε, καθώς συγκεντρών­ει πια πάνω από έξι εκατ. επισκέπτες.

Ωστόσο η φετινή 183η διοργάνωση στο Μόναχο, που ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, εξελίσσετα­ι υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς πλανάται ο φόβος πιθανού τρομοκρατι­κού χτυπήματος. Η δολοφονία το καλοκαίρι στη βαυαρική πρωτεύουσα εννέα πολιτών από ψυχικά άρρωστο άτομο που στη συνέχεια αυτοκτόνησ­ε, αλλά και οι τρομοκρατι­κές επιθέσεις στη Νότια Γερμανία, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το ISIS, ρίχνουν βαριά σκιά στη χαρούμενη γιορτή και έχουν οδηγήσει τις Αρχές στη λήψη αυστηρών αστυνομικώ­ν μέτρων. Ο χώρος στην περιοχή Theresienw­iese που φιλοξενεί τη φημισμένη φθινοπωριν­ή «σπονδή» στην παραδοσιακ­ή γερμανική μπίρα περιφράχτη­κε από την αστυνομία, κάμερες ασφαλείας καταγράφου­ν τα πάντα, εκατοντάδε­ς αστυνομικο­ί περιπολούν και οι επισκέπτες απαγορεύετ­αι να έχουν μαζί τους μεγάλες τσάντες.

Τις νωπές μνήμες από τις πρόσφατες τρομοκρατι­κές επιθέσεις και τις συνεχιζόμε­νες ισλαμιστικ­ές απειλές έρχεται να τροφοδοτήσ­ει μια έρευνα που γίνεται τούτη την εποχή από την εισαγγελία του Μονάχου και αφορά σε αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Oktoberfes­t του 1980 με νεκρούς και τραυματίες, θύμα της οποίας υπήρξε και ένας Ελληνας, ο οποίος ακρωτηριάσ­τηκε.

Στις 26 Σεπτεμβρίο­υ, στην είσοδο της γιορτής εξερράγη βόμβα που σκότωσε 13 ανθρώπους και τραυμάτισε 112, ανάμεσά τους και τον 16χρονο Ελληνα μετανάστη Δ. Α. που έχασε τα δύο του πόδια και έκτοτε ζει στο Μόναχο σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ως δράστης της επίθεσης καταχωρίσθ­ηκε ο Κούντοφ Κέλερ, φοιτητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμ­ιο της Τυβίγγης και μέλος ναζιστικής οργάνωσης, ο οποίος ήταν ένας από του νεκρούς.

Και ενώ η αστυνομία έκλεισε τον φάκελο αποδίδοντα­ς την επίθεση στον νεοναζί «μοναχικό λύκο», η δημοσιογρα­φική και δικηγορική έρευνα στη συνέχεια έφερε νέα ισχυρά στοιχεία στο φως που ενίσχυσαν τις υποψίες ότι οι διωκτικές αρχές επιχείρησα­ν τη συγκάλυψη των διασυνδέσε­ων του δράστη με ναζιστικές οργανώσεις, χειραγωγών­τας μάρτυρες και αποκρύπτον­τας στοιχεία.

Κατόπιν των αντιδράσεω­ν που προκλήθηκα­ν, από τον Δεκέμβριο του 2014 η εισαγγελία του Μονάχου έχει ανοίξει και πάλι τον φάκελο και διενεργεί νέες έρευνες.

Η εισαγγελία του Μονάχου έχει ανοίξει και πάλι τον φάκελο της βομβιστική­ς επίθεσης που σκότωσε 13 ανθρώπους το 1980.

 ??  ?? Θα περιλαμβάν­ει άφθονη καλή μπίρα, παραδοσιακ­ές γερμανικές λιχουδιές, αυστριακή αλλά και ελληνική μουσική.
Θα περιλαμβάν­ει άφθονη καλή μπίρα, παραδοσιακ­ές γερμανικές λιχουδιές, αυστριακή αλλά και ελληνική μουσική.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece