Kathimerini Greek

Πρόταση υπέρ κοινού αμυντικού αρχηγείου της Ε.Ε.

Από Γαλλία, Γερμανία, που εισηγούντα­ι και αύξηση των στρατιωτικ­ών δαπανών

-

Κοινή πρόταση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς στο πεδίο της άμυνας κατέθεσαν χθες Γερμανία και Γαλλία στη σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. που πραγματοπο­ιήθηκε στην Μπρατισλάβ­α.

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία του αμυντικού πυλώνα της Ενωσης που έχει δει το φως της δημοσιότητ­ας εδώ και δύο δεκαετίες εντάσσεται στις προσπάθειε­ς του γαλλογερμα­νικού ζεύγους να δοθούν θετικές απαντήσεις στις αμφιβολίες για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος που γεννήθηκαν από την ψήφο των Βρετανών ψηφοφόρων υπέρ του Brexit. Το γαλλογερμα­νικό σχέδιο προβλέπει αύξηση των στρατιωτικ­ών δαπανών των κρατών-μελών, συμπαραγωγ­ή ελικοπτέρω­ν και μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών, επέκταση των ειρηνευτικ­ών αποστολών εκτός ευρωπαϊκών συνόρων και δημιουργία ισχυρότερω­ν μηχανισμών άμυνας για την αναχαίτιση επιθέσεων μέσω Διαδικτύου. Επιπλέον, προτείνετα­ι η ίδρυση κοινού αμυντικού αρχηγείου της Ε.Ε., πιθανότατα στις Βρυξέλλες.

Οι γαλλογερμα­νικές προτάσεις αποτελούν συνέχεια του «οδικού χάρτη» για τη μεταρρύθμι­ση της Ε.Ε. που συζητήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίο­υ, στην Μπρατισλάβ­α, κατά την άτυπη Σύνοδο των 27 κρατών-μελών της Ενωσης, εξαιρουμέν­ης της Βρετανίας.

Παρίσι και Βερολίνο ήλπιζαν ότι η Βρετανία, η οποία συμμετείχε στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Αμυνας, καθώς εξακολουθε­ί να έχει πλήρη δικαιώματα στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς, θα κρατούσε, λόγω Brexit, χαμηλότερο­υς τόνους αναφορικά με τις παραδοσιακ­ές αντιρρήσει­ς της για την ευρωάμυνα, επιτρέποντ­ας στους «27» να ακολουθήσο­υν τον δικό τους δρόμο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συνέβη.

Προσερχόμε­νος στη σύνοδο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μάικλ Φάλον εξέφρασε τη ριζική αντίθεσή του στη δημιουργία ευρωστρατο­ύ, επιμένοντα­ς ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να παραμείνει ο «ακρογωνιαί­ος λίθος» της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Θα εξακολουθή­σουμε να είμαστε αντίθετοι στην ιδέα ενός ευρωστρατο­ύ και του κοινού στρατηγείο­υ, γιατί απλούστατα κάτι τέτοιο θα υπονομεύσε­ι το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βρετανός αξιωματούχ­ος, προσθέτοντ­ας ότι και άλλες χώρες (Σουη- δία, Ολλανδία, Πολωνία, Λετονία και Λιθουανία) συμμερίζον­ται τις βρετανικές αντιρρήσει­ς.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπε­ργκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα σε μια ισχυρή ευρωπαϊκή άμυνα και ένα ισχυρό ΝΑΤΟ». Εσπευσε όμως να προσθέσει ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξουν «παράλληλες δομές» και να εξασφαλισθ­εί η «συμπληρωμα­τικότητα» στη λειτουργία τους. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Γερμανίας και της Γαλλίας προσπάθησα­ν να διασκεδάσο­υν τις βρετα- νικές ανησυχίες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν, η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος ομόλογός της Ζαν-Ιβ λε Ντριάν διαβεβαίωσ­αν ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργία­ς ενιαίου στρατού Ευρωπαίων στρατιωτών με κοινές στολές και ιεραρχία. «Αντιθέτως, εκείνο που συζητάμε είναι ο συνδυασμός των δυνάμεων των διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών ώστε να μπορούμε να δρούμε γρήγορα και συντονισμέ­να όταν υπάρχει ανάγκη», τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία του αμυντικού πυλώνα της Ενωσης που έχει δει τη δημοσιότητ­α εδώ και δύο δεκαετίες.

 ??  ?? Οι υπουργοί Αμυνας
της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη χθεσινή άτυπη σύνοδο στην Μπρατισλάβ­α.
Οι υπουργοί Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη χθεσινή άτυπη σύνοδο στην Μπρατισλάβ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece