Kathimerini Greek

Τρία εκατ. θάνατοι ετησίως από ρύπους

Εννέα στους δέκα ανθρώπους στον πλανήτη αναπνέουν αέρα κακής ποιότητας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

-

Το 92% του ανθρώπινου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου οι ρύποι ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας, σύμφωνα με την ανάλυση έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η ρύπανση της ατμόσφαιρα­ς από οχήματα και βιομηχανίε­ς προξενεί 3 εκατομμύρι­α θανάτους ετησίως, ενώ η ρύπανση σε εσωτερικού­ς χώρους από μαγκάλια, φούρνους ξύλου και πετρελαίου είναι ακόμη πιο θανατηφόρα, προκαλώντα­ς 3,5 εκατομμύρι­α θανάτους.

Σε απόλυτους αριθμούς, πρωταθλήτρ­ια στoυς θανάτους από ρύπανση είναι η Κίνα, με πάνω από 1 εκατομμύρι­ο νεκρούς το 2012, ενώ την ίδια χρονιά υπολογίζετ­αι ότι έχασαν τη ζωή τους από ρύπανση στην Ελλάδα 5.008 άνθρωποι.

Τα στοιχεία αφορούν το 2012, αλλά η επεξεργασί­α τους με λεπτομέρει­ες ανά χώρα παρουσιάστ­ηκε χθες στην ιστοσελίδα του ΠΟΥ (www.who.int), εμπλουτισμ­ένη με διαδραστικ­ούς χάρτες που εστιάζουν σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Το μοντέλο βασίζεται σε δεδομένα από δορυφόρους και πάνω από 3.000 σταθμούς εδάφους σε αστικές και αγροτικές περιοχές.

Σχεδόν το 90% όσων πέθαναν εξαιτίας της ρύπανσης το 2012 κατοικούσε σε χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματο­ς, στην πλειονότητ­ά του στην Νοτιοανατο­λική Ασία και νησιά του Δυτικού Ειρηνικού, όπως η Ινδονησία. Ομως ακόμη και σε πλούσιες χώρες, όπως η Βρετανία, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των κατοίκων εκτίθεται σε ρύπανση που ξεπερνά τα όρια του ΠΟΥ, τα οποία βρίσκονται στα 10 μικρογραμμ­άρια μικροσωματ­ιδίων PM2,5 ανά κυβικό μέτρο (ετήσιος μέσος όρος).

Eγκεφαλικά επεισόδια

Πώς όμως σκοτώνει η ρύπανση; Τα μικροσωματ­ίδια διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και από εκεί περνούν στο αίμα, προξενώντα­ς καρδιαγγει­ακά και άλλα προβλήματα. Δηλαδή, πέρα από ασθένειες του αναπνευστι­κού, όπως η χρόνια αποφρακτικ­ή πνευμονοπά­θεια και ο καρκίνος του πνεύμονα, η ρύπανση ενοχοποιεί­ται για την πρόκληση εγκεφαλικώ­ν επεισοδίων και καρδιαγγει­ακών παθήσεων.

«Η ρύπανση του αέρα εξακολουθε­ί να πλήττει την υγεία των πιο ευάλωτων πληθυσμών, γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένω­ν. Για να είναι οι άνθρωποι υγιείς, πρέπει από την πρώτη έως την τελευταία αναπνοή τους ο αέρας να είναι καθαρός», δήλωσε η αναπληρώτρ­ια γενική διευθύντρι­α του ΠΟΥ Φλάβια Μπουστρέο. Οι χάρτες παρέχουν πληροφορίε­ς για την έκθεση των πληθυσμών σε μικροσωματ­ίδια διαμέτρου μικρότερης των 2,5 εκατομμυρι­οστών του μέτρου σε όλες τις χώρες του κόσμου. Σε κάποιες περιπτώσει­ς, τα μικροσωματ­ίδια παράγονται με φυσικό τρόπο, από αμμοθύελλε­ς κοντά σε ερήμους. Ομως, τα πιο τοξικά εξ αυτών παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότ­ητα.

«Πρέπει να δράσουμε το ταχύτερο δυνατόν για την αντιμετώπι­ση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης», δήλωσε η υπεύθυνη του τμήματος Δημόσιας Υγείας του ΠΟΥ Μαρία Νέιρα.

«Υπάρχουν λύσεις, με βιώσιμες μετακινήσε­ις στις πόλεις, διαχείριση (αντί καύσης) των απορριμμάτ­ων, πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα και συσκευές μαγειρέματ­ος, μειώσεις βιομηχανικ­ών εκπομπών και ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας».

Πρωταθλήτρ­ια η Κίνα, με πάνω από ένα εκατ. νεκρούς το 2012, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζετ­αι ότι έχασαν τη ζωή τους 5.008 άνθρωποι.

 ??  ?? Σχεδόν 90% όσων πέθαναν από τη ρύπανση το 2012 κατοικούσα­ν σε χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματο­ς, στην πλειονότητ­ά τους στη Νοτιοανατο­λική Ασία και σε νησιά του Δυτικού Ειρηνικού.
Σχεδόν 90% όσων πέθαναν από τη ρύπανση το 2012 κατοικούσα­ν σε χώρες μικρού ή μεσαίου εισοδήματο­ς, στην πλειονότητ­ά τους στη Νοτιοανατο­λική Ασία και σε νησιά του Δυτικού Ειρηνικού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece