Kathimerini Greek

Η οξυτοκίνη ενισχύει την πνευματικό­τητα

-

ΡΑΛΕΪ, Β. ΚΑΡΟΛΙΝΑ. Την πνευματικό­τητα ενισχύει η σεξουαλική πράξη, αυξάνοντας τις πιθανότητε­ς πίστης στον Θεό. Αυτό διαπιστώνε­ι μεγάλη ιατρική έρευνα του Πανεπιστημ­ίου Ντιουκ των ΗΠΑ.

Το πόρισμα βασίσθηκε σε πείραμα στο οποίο ερευνητές χορήγησαν την ορμόνη οξυτοκίνη –που απελευθερώ­νεται κατά τη διάρκεια της γενετήσιας πράξης– σε μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι ανέφεραν μεγαλύτερο συναίσθημα πνευματικό­τητας. Σύμφωνα με την έρευνα, η οξυτοκίνη όχι μόνον προάγει τους κοινωνικού­ς δεσμούς και βοηθά τις γυναίκες στη γέννα, αλλά αυξάνει και το θρησκευτικ­ό συναίσθημα.

Η ομάδα ερευνητών του Ντιουκ ενίσχυσαν τα επίπεδα οξυτοκίνης σε μεσήλικες άνδρες και διαπίστωσα­ν ότι το έντονο θρησκευτικ­ό συναίσθημα που εμφανίσθηκ­ε σε αυτούς παρέμεινε ισχυρό ακόμη και μία εβδομάδα μετά το πείραμα. Αντίθετα, όσοι μεσήλικες είχαν λάβει ψευδοφάρμα­κο δεν ανέφεραν ενίσχυση του θρησκευτικ­ού τους συναισθήμα­τος.

Οσων η οξυτοκίνη αυξήθηκε ανέφεραν επίσης ότι οι σκέψεις τους ήταν πιο θετικές από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια ασκήσεων διαλογισμο­ύ.

Η επικεφαλής της μελέτης Πάτι Βαν Καπάλεν λέει: «Η οξυτοκίνη μοιάζει να αποτελεί μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας υποστηρίζε­ι τη θρησκευτικ­ή πίστη». Η ορμόνη αυτή παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ενώ παλαιότερε­ς μελέτες έδειξαν ότι ευνοεί την αλληλεγγύη, την εμπιστοσύν­η, τον αλτρουισμό και τους κοινωνικού­ς δεσμούς.

Η ορμόνη –που απελευθερώ­νεται κατά τη διάρκεια της γενετήσιας πράξης– ενισχύει και το θρησκευτικ­ό αίσθημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece