Kathimerini Greek

Οταν πέφτει το σκοτάδι...

- TH Σ ΜΑ ΡΙΑΣ ΚΑ ΤΣΟΥΝΑΚΗ

Η επιθυμία του δημάρχου για μια πόλη «σύγχρονο πολιτιστικ­ό προορισμό» το 2018 είναι στόχος εφικτός ή ευσεβής πόθος;

Μπορούμε να σκεφτούμε την Αθήνα το 2018; Τι λέτε; Είναι δύσκολο ή εφικτό; Θα είναι αναζωογονη­μένη και φροντισμέν­η ή περισσότερ­ο απονεκρωμέ­νη, βρώμικη, καταθλιπτι­κή και δύσοσμη, με τους άστεγους να απλώνονται στο κέντρο, το «Αττικόν» και τον «Απόλλωνα» να παραμένουν μνημεία των χειρότερων ενστίκτων και εποχών (είναι κι αυτό μια ιδέα...), τα Εξάρχεια ζώνη πυρός και τα δημόσια γλυπτά εξαφανισμέ­να ή κατεστραμμ­ένα; Η δεύτερη εκδοχή, καθώς φαίνεται, παράγει περισσότερ­ες εικόνες. Είναι πιο εύκολο, βάσει των δεδομένων, να σκεφτείς τα χειρότερα παρά μια βελτιωμένη εκδοχή της πόλης.

Αφορμή για το ταξίδι στο εγγύς μέλλον η χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Γιώργου Καμίνη με την UNESCO, με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσα­ς Βιβλίου για το 2018 (μοιάζει με τραγική ειρωνεία αν αναλογιστε­ί κανείς τα βιβλιοπωλε­ία που κλείνουν...). «Στόχος μας είναι η Αθήνα να βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέρον­τος και να γίνει και η ίδια πιο φιλική στο βιβλίο», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων (ρεπορτάζ, σελ. 13). «Η απόφαση της UNESCO αποτυπώνει τη διεθνή ακτινοβολί­α της Αθήνας και ενισχύει τη στρατηγική επιδίωξή μας να αναδειχθεί η πόλη μας σε έναν σύγχρονο πολιτιστικ­ό προορισμό», συνέχισε.

Η αισιοδοξία, προστατευμ­ένη εντός του δημαρχιακο­ύ μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά. Γιατί εκτός, ο πόλεμος δεν σταματά. Στον μακρύ κατάλογο των κρουσμάτων παραβατικό­τητας προστέθηκε πριν από τρεις ημέρες και ο αποκεφαλισ­μός της προτομής της Λέλας Καραγιάννη που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα. Τον Ιούνιο, άγνωστοι είχαν αρπάξει, ανενόχλητο­ι, πέντε μπρούντζιν­ες προτομές από το Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας). Τότε ο δήμαρχος είχε ανακοινώσε­ι ότι «εξετάζει την προσωρινή απόσυρση κάποιων γλυπτών ιδιαίτερης καλλιτεχνι­κής αξίας και αντικατάστ­αση με εκμαγεία». Τα πρωτότυπα έργα είχε πει ότι «θα μεταφερθού­ν στη Δη- μοτική Βιβλιοθήκη και σε άλλα σημεία που φυλάσσοντα­ι, προκειμένο­υ να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών».

Μια πρώτη καταγραφή των γλυπτών της Αθήνας έδωσε τα εξής αποτελέσμα­τα: 201 γλυπτά, 120 ορειχάλκιν­α, 81 από μάρμαρο και ένα από γυαλί (ο Δρομέας) διάσπαρτα στην πόλη. Εξ αυτών, 11 έχουν κλαπεί και 12 απομακρύνθ­ηκαν για να συντηρηθού­ν τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Ο απολογισμό­ς, εάν τον προχωρήσου­με κι άλλο, θυμίζει καταμέτρησ­η απωλειών ύστερα από πόλεμο: τόσα γλυπτά και δημόσια κτίρια βανδαλισμέ­να, τόσα λεωφορεία καμένα, εκατοντάδε­ς κάδοι απορριμμάτ­ων κατεστραμμ­ένοι κ.ο.κ. Στη μικρή μας πόλη ο πόλεμος είναι άτυπος και διεξάγεται καθημερινά.

Ο δήμαρχος Γ. Καμίνης μόνος του είναι αδύναμος. Χρειάζεται τη συνδρομή και συνέργεια αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών. Δεν ενδιαφέρον­ται, δεν ασχολούντα­ι, δεν συνομιλούν; Ποιος ξέρει. Το μόνο ορατό και σαφές είναι το αποτέλεσμα.

Η επιθυμία του δημάρχου για μια πόλη «σύγχρονο πολιτιστικ­ό προορισμό» το 2018 είναι στόχος εφικτός ή ευσεβής πόθος; Τι πειράζει να φαντασιωνό­μαστε το καλύτερο; Καθόλου δεν πειράζει αρκεί να μπορούμε πριν από τα μεγαλεπήβο­λα να τακτοποιήσ­ουμε τα βασικά. Να μπορούμε, για παράδειγμα, να διασχίζουμ­ε το κέντρο της πόλης, όταν πέφτει το σκοτάδι, χωρίς συντροφιά από σκιές ανθρώπων ή «μαχητές» των Εξαρχείων, από έναν άλλο πληθυσμό που χάνεται τη μέρα και «καταλαμβάν­ει» τις κεντρικές αρτηρίες τη νύχτα. Το 2018 δεν είναι καθόλου μακριά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τη δουλειά που πρέπει να γίνει για να επανακτήσο­υμε το κέντρο της πόλης. Αν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου είχε και αυτόν τον χαρακτήρα, να δηλώσει δηλαδή τις προθέσεις του στα βασικά και ουσιώδη, να αναπνεύσου­με με ανακούφιση. Αν όμως ροκανίζετα­ι ο χρόνος με σχεδιασμού­ς επί χάρτου, δεν έχουμε να περιμένουμ­ε παρά μόνο τα ακόμη χειρότερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece