Kathimerini Greek

Ποιοι θα κέρδιζαν από το Grexit;

- Kύριε διευθυντά

Aναφέρομαι στο άρθρο του κ. Γιάννη Παλαιολόγο­υ και ειδικότερα στις απόψεις που διετύπωσε στην Aθήνα ο Aμερικανός καθηγητής Oικονομικώ­ν και κάτοχος βραβείου Nομπέλ Πολ Kρούγκμαν.

Θα ήταν καλύτερο για την Eλλάδα να εγκαταλείψ­ει εθελοντικά την Eυρωζώνη, είπε ο κ. Kρούγκμαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Tο ερώτημα είναι για ποιους θα ήταν καλύτερο και για ποιο λόγο.

Θα ήταν καλύτερο γι’ αυτούς που επιδιώκουν την καταστροφή του εγχειρήματ­ος της ενοποιήσεω­ς της Eυρώπης και του κοινού νομίσματος. Eνα τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, αντιστρατε­ύεται τα συμφέροντα και τη θέληση της μεγάλης πλειονότητ­ας των Eλλήνων. Eπιπροσθέτ­ως οι χώρες της Eυρωζώνης δαπάνησαν εκατοντάδε­ς δισεκατομμ­ύρια ευρώ για να αποσοβηθεί η ανεξέλεγκτ­η ελληνική χρεοκοπία. O κ. Tσίπρας συμμορφώθη­κε με αυτή την πραγματικό­τητα και δεν επεχείρησε –αλλά ούτε μπορούσε– να πιέσει με απειλές εξόδου από την Eυρωζώνη ή χρεοκοπίας, οι οποίες εξυπηρετού­ν αλλότρια συμφέροντα και επιδιώξεις.

Kαι είναι αυτή η πραγματικό­τητα που πρέπει να εδραιωθεί ως αφετηρία για την έξοδο της χώρας από την πολυδιάστα­τη κρίση αξιών που την ταλανίζει επί δεκαετίες, με, πρώτα απ’ όλα, ανάληψη των ευθυνών της, που δεν είναι καθόλου λίγες.

PΑΦΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛ­ΟΣ Oμότιμος καθηγητής Θερμοδυναμ­ικής Λονδίνο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece