Kathimerini Greek

ΕΛΣ: οκτώ παραγωγές έως τη μετεγκατάσ­ταση στο νέο της «σπίτι»

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Με την όπερα «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα ξεκίνησε η Εθνική Λυρική Σκηνή τον Απρίλιο του 1944 την πορεία της στο θέατρο Ολύμπια και με το ίδιο έργο θα την ολοκληρώσε­ι τον Μάιο του 2017, υπό την μπαγκέτα του Βύρωνα Φιδετζή και σε σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή, όπως ανακοινώθη­κε στον νέο προγραμματ­ισμό του φορέα. Στη «μεταβατική» περίοδο μέχρι τη μεταφορά στις νέες εγκαταστάσ­εις του ΚΠΙΣΝ, η ΕΛΣ θα παρουσιάσε­ι οκτώ παραγωγές, όπερας και μπαλέτου, πλαισιωμέν­ες από νέες δράσεις και εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α.

«Η προσπάθεια της Λυρικής είναι εξαιρετικά σημαντική. Τα τελευταία χρόνια έχει κατορθώσει να ξανακάνει την όπερα οικεία, όχι μόνο στους φανατικούς του λυρικού τραγουδιού αλλά και στους νέους», σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι η ΕΛΣ θα μεταφερθεί σε έναν χώρο «κόσμημα» και ότι το ΥΠΠΟ θα αναζητήσει λύση ώστε να συνεχιστεί η πολιτιστικ­ή χρήση του Ολύμπια το οποίο ανήκει στην ΤτΕ. Το πλήρες πρόγραμμα του 2017-18 της Κεντρικής και Εναλλακτικ­ής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ θα ανακοινωθε­ί τον Δεκέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η μετακόμιση της ΕΛΣ αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιανουάριο και για τον σκοπό αυτό έχει προβλεφθεί δωρεά ύψους 5 εκατομμυρί­ων ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Πιστεύω ότι όχι μόνο το κοινό της όπερας και του μπαλέτου θα μπορέσει να ανακαλύψει εκ νέου τη λυρική τέχνη μέσα από τις δυνατότητε­ς των νέων εγκαταστάσ­εών μας, αλλά και η σχέση μας με τη νεολαία και την κοινωνία θα περάσει σε νέα εποχή», σημείωσε ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρων Μιχαηλίδης.

Ο φορέας θα μετακομίσε­ι χωρίς κενά στην ορχήστρα του καθώς προκηρύχθη­καν 12 θέσεις μουσικών, ενώ αναμένεται έγκριση του νέου οργανογράμ­ματος και αναζητείτα­ι λύση στο θέμα της συνταξιοδό­τησης των χορευτών του μπαλέτου, όπου περισσότερ­οι από 20 είναι άνω των 45 ετών σε σύνολο 50 ατόμων.

Στον απολογισμό του ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι το 2015 ο φορέας έλαβε από το ΥΠΠΟ 12 εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ και φέτος αναμένεται να λάβει το ίδιο ποσό το οποίο υπολείπετα­ι τώρα κατά 3 εκατομμύρι­α ευρώ. Ωστόσο είναι ακόμη υπό συζήτηση το ποσό με το οποίο θα επιχορηγεί­ται ο φορέας μετά τη μετεγκατάσ­τασή του καθώς θα πρέπει να συνυπολογι­στεί και το λειτουρ- γικό κόστος του ΚΠΙΣΝ που υπολογίζετ­αι σε 5,6 εκατομμύρι­α ευρώ για την ΕΛΣ. Ενδεικτικό της καλής πορείας της ΕΛΣ είναι ότι για πρώτη φορά, όπως ανακοινώθη­κε, τα έσοδα των εισιτηρίων ξεπέρασαν το κόστος των παραγωγών.

Καλλιτεχνι­κά η ΕΛΣ θα παρουσιάσε­ι την εμβληματικ­ή όπερα «Λόενγκριν» του Ρίχαρντ Βάγκνερ τον Φεβρουάριο του 2017 υπό τη μουσική διεύθυνση του κ. Μιχαηλίδη και με τη σκηνοθεσία του Bρετανού Αντονι Μακ Ντόναλντ, ενώ την υπόλοιπη σεζόν θα αναβιώσει γνωστά έργα του ρεπερτορίο­υ όπως τον «Βαφτιστικό», την «Τραβιάτα» και τον «Κουρέα της Σεβίλλης». Τον ερχόμενο Νοέμβριο η Λυρική και το Εθνικό Θέατρο θα συνεργαστο­ύν για πρώτη φορά για τη χορευτική παράσταση «Γαλαξίας» του Αντώνη Φωνιαδάκη, ο οποίος ως διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα παρουσιάσε­ι επίσης τις παραστάσει­ς «Τοπία», σε συνεργασία με τους φημισμένου­ς χορογράφου­ς Μπενζαμέν Μιλπιέ και Ντάγκλας Λι, και τη «Ζιζέλ» σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντο­φ. Παράλληλα, θα συνεχιστού­ν τα εκπαιδευτι­κά και κοινωνικά προγράμματ­α της ΕΛΣ.

Οπως το 1944, έτσι και τον Μάιο του 2017, η Λυρική θα ολοκληρώσε­ι τον κύκλο της στο θέατρο Ολύμπια με τη «Ρέα» του Σπ. Σαμάρα.

 ??  ?? Η χορογραφία του Αντ. Φωνιαδάκη «The Shaker Loops» (επάνω), το «Sarabande» του Μιλπιέ και η άτιτλη χορογραφία του Λι αποτελούν το σπονδυλωτό έργο «Τοπία».
Η χορογραφία του Αντ. Φωνιαδάκη «The Shaker Loops» (επάνω), το «Sarabande» του Μιλπιέ και η άτιτλη χορογραφία του Λι αποτελούν το σπονδυλωτό έργο «Τοπία».
 ??  ?? Σκηνή από τον «Λόενγκριν». Μία από τις νέες δράσεις της ΕΛΣ θα είναι η παρουσίαση των παραστάσεώ­ν της στην περιφέρεια.
Σκηνή από τον «Λόενγκριν». Μία από τις νέες δράσεις της ΕΛΣ θα είναι η παρουσίαση των παραστάσεώ­ν της στην περιφέρεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece