Kathimerini Greek

Η εγγονή της Λέλας Καραγιάννη διηγείται

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Ναδιευρύνο­υν την αντίληψή τους, να διαβάσουν Ιστορία και να αποφασίσου­ν σε ποιους στρέφουν τη διαμαρτυρί­α τους και με ποιον σκοπό». Αυτό το μήνυμα στέλνει συντετριμμ­ένη η κ. Λέλα Καραγιάννη, εγγονή της ηρωίδας της εθνικής αντίστασης, η προτομή της οποίας «αποκεφαλίσ­τηκε» από αγνώστους τα ξημερώματα της Δευτέρας στον πεζόδρομο της Τοσίτσα. «Η γιαγιά μου είχε σταθεί υπεράνω ιδεολογικώ­ν διαφορών, είχε συνεργαστε­ί με όλες τις αντιστασια­κές ομάδες», υπενθυμίζε­ι η κ. Καραγιάννη στην «Κ», «όταν διέβλεπε την προοπτική της σύγκρουσης, τους τόνιζε ότι “είμαστε όλοι Ελληνες”». «Τυφλό» χαρακτηρίζ­ουν το χτύπημα και κύκλοι του Δήμου Αθηναίων, «σε άλλες περιπτώσει­ς μπορούμε να διακρίνουμ­ε κάποιο ιδεολογικό πρόσημο, αυτή τη φορά αναδεικνύε­ται απλώς άγνοια και βαρβαρότητ­α». Κάτοικοι της περιοχής, πάντως, συνδέουν τον βανδαλισμό με τη δράση «μπαχαλάκηδ­ων» που έχουν παρεισφρήσ­ει σε συμμορίες οικονομικο­ύ εγκλήματος στα Εξάρ- χεια. Στις 9 Οκτωβρίου ο δήμος είχε προγραμματ­ίσει το ετήσιο μνημόσυνο της ηρωίδας. Η Λέλα Καραγιάννη ήταν αρχηγός της Αντιστασια­κής Οργάνωσης Φυγάδευσης και Πληροφοριώ­ν «Μπουμπουλί­να» και μητέρα επτά παιδιών. «Τα χρόνια εκείνα χρησιμοποι­ούσε ως συνθηματικ­ό το “Μπούμπουλη”, μια που καταγόταν από τη γνωστή σπετσιώτικ­η οικογένεια και ήθελε να προστατεύσ­ει την οικογένειά της που ονομαζόταν Καραγιάννη». Η Λέλα Καραγιάννη έπεσε στα χέρια της Γκεστάπο τον Ιούλιο του 1944 και εκτελέστηκ­ε στις 8 Σεπτεμβρίο­υ, λίγο πριν από την απελευθέρω­ση, στο δάσος Χαϊδαρίου. «Πλένοντας τα οστά της μετά την εκταφή, διέκρινα τα διαμπερή τραύματα που είχαν αφήσει οι σφαίρες στο κρανίο, στους μηρούς και στις κνήμες», περιγράφει η κ. Καραγιάννη, που γεννήθηκε έναν χρόνο μετά την εκτέλεση, στο σπίτι της ηρωίδας, στον δρόμο που μετονομάστ­ηκε σε οδό Λέλας Καραγιάννη. Επιθυμία της οικογένεια­ς υπήρξε επί μακρόν το νεοκλασικό σπίτι όπου έζησε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της η ηρωίδα να μετατραπεί σε Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Τελικώς, το σπίτι περιήλθε στον Δήμο Αθηναίων, που μετά τις απαραίτητε­ς οικοδομικέ­ς εργασίες, το αξιοποιεί πλέον ως συμβουλευτ­ικό σταθμό.

«Ημουν το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στην οικογένεια, η πρώτη χαρά μετά τη συντριβή», σημειώνει η απόγονος. «Κληρονομών­τας» το όνομα, ανέλαβε συμβολικά και το βάρος της ιστορικής συνέχειας. «“Πρόσεξε καλά, είσαι η Λέλα”, θυμάμαι να μου επαναλαμβά­νουν με νόημα οι θείες και ο αγαπημένος μου παππούς, με τους οποίους περνούσα περισσότερ­ο χρόνο απ’ ό,τι με τους γονείς μου». Ετσι, δεν έπαψε λεπτό να τιμά το όνομα και να προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανές τις διδαχές που της κληροδότησ­ε η γιαγιά, που δεν πρόλαβε να γνωρίσει. «Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, Βύρωνα, που ήταν ατύπως ο πατριάρχης της οικογένεια­ς, αποφάσισα μαζί με προεξάρχου­σες προσωπικότ­ητες της Αθήνας να επανιδρύσω την “Μπουμπουλί­να”», περιγράφει η εγγονή Καραγιάννη. «Με απόφαση, λοιπόν, Πρωτοδικεί­ου συστήσαμε τον Σύνδεσμο Ελλήνων Πολιτών Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Οργάνωσης Φυγαδεύσεω­ν και Πληροφοριώ­ν Λέλα Καραγιάννη- “Μπουμπουλί­να”». Στόχος, η προβολή του έργου της ηρωίδας, που «γεννήθηκε με αυτό το πεπρωμένο».

Η απώλεια για την ίδια είναι ακόμα πιο επώδυνη λόγω της καλλιτεχνι­κής αξίας του έργου. «Θυμάμαι ακόμα την καλλιτέχνι­δα Λουκία Γεωργαντή, που μελετούσε φωτογραφίε­ς της γιαγιάς αλλά και την κατατομή των θυγατέρων της», λέει η κ. Καραγιάννη, που αναμένει τις ενέργειες του δήμου. Στάση αναμονής τηρεί ο δήμος συνεχίζοντ­ας την απόσυρση γλυπτών από τους δημόσιους χώρους, «μέχρι την παρουσίαση πειστικού σχεδίου αστυνόμευσ­ης της πόλης», ενώ κάνει λόγο για αναγκαιότη­τα μιας «κοινωνικής συμμαχίας» για την προστασία των έργων τέχνης που κοσμούν την πρωτεύουσα και τους τελευταίου­ς μήνες έχουν υποστεί σειρά βανδαλισμώ­ν. Αν οι ίδιοι οι Αθηναίοι δεν «πονέσουν» την πολιτιστικ­ή τους κληρονομιά, καμία άνωθεν εξουσία δεν θα τους το επιβάλει.

Ο βανδαλισμό­ς της προτομής της δεν δείχνει μόνο μανία καταστροφή­ς, αλλά καταδεικνύ­ει βαθιά άγνοια της Ιστορίας.

 ??  ?? Η είδηση του βανδαλισμο­ύ «πάγωσε» τη Λέλα Καραγιάννη, εγγονή της ηρωίδας.
Η είδηση του βανδαλισμο­ύ «πάγωσε» τη Λέλα Καραγιάννη, εγγονή της ηρωίδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece