Kathimerini Greek

Η κυνική γενιά

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Είναι η γενιά που διαδέχθηκε τους «εκδρομείς του εξήντα» που λέει κι ο Σαββόπουλο­ς. Δεν ταυτίζοντα­ι με την περίφημη γενιά του Πολυτεχνεί­ου, αν και η ηλικία τους θα τους το επέτρεπε. Είναι μια «υπογενιά», για να χρησιμοποι­ήσω έναν αδόκιμο όρο. Είναι αυτοί που στα νιάτα τους ήταν άτεγκτοι εχθροί του συστήματος. Δεν ήταν δύσκολο στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτε­υσης να μη σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου, να είσαι μαοϊκός για παράδειγμα, εκεί που οι άλλοι ήσαν απλώς αριστεροί. Ηταν της μόδας να είσαι μαοϊκός τα χρόνια εκείνα, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εδώ και ο Σαρτρ έγινε μαοϊκός και παρέσυρε αρκετούς από τους παρατρεχάμ­ενους διανοούμεν­ους. Ησαν, με δύο λόγια, οι πιο προωθημένο­ι της γενιάς τους, η αφρόκρεμα του baby boom.

Ο Πέτρος Μάρκαρης τους βάζει να πρωταγωνισ­τούν στο μυθιστόρημ­ά του «Ο βασικός μέτοχος». Πρώην μαοϊκοί που έκαναν λεφτά με τις διαφημιστι­κές τους εταιρείες. Το χαρακτηρισ­τικό τους είναι ότι δεν πρόδωσαν ποτέ τις ιδέες της νεότητάς τους. Παρέμειναν μαοϊκοί και έστηναν επιχειρήσε­ις, και έπαιζαν στο χρηματιστή­ριο ως μαοϊκοί. Οφείλουμε να τους αναγνωρίσο­υμε ότι αυτοί αφομοίωσαν καλύτερα την ουσία του διδάγματος του Μεγάλου Τιμονιέρη. Αν είσαι αδίστακτος, αν δεν έχεις ενοχές και αναστολές, τότε, παιδί μου, θα έχεις την ιστορία με το μέρος σου. Ο άρπαγας καπιταλισμ­ός σε περιμένει με ανοιχτές τις αγκάλες να τον αρπάξεις. Ή, όπως έγραψε κάποτε ο Κ. Τσουκαλάς για να υπερασπιστ­εί τον Κουτσόγιωρ­γα, αν θυμάμαι καλά, το χρήμα είναι ούτως ή άλλως πολιτικό.

O κ. Κούλογλου ομολόγησε αυτό που δεν τολμούσε να ομολογήσει κανείς από τους συντρόφους του.

Οι σκέψεις αυτές μου ήρθαν στο μυαλό όταν άκουσα ότι ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κούλογλου ομολόγησε αυτό που δεν τολμούσε να ομολογήσει κανείς από τους συντρόφους του. Η κυβέρνηση συμμάχησε με τον κ. Καλογρίτσα διότι, όπως κάθε εξουσία, οφείλει κι αυτή να έχει ένα μέσο ενημέρωσης για να το ελέγχει. Τέτοια ειλικρίνει­α και τόσο απλά. Δυστυχώς, πάντα κατά τον ευρωβουλευ­τή, απέτυχε, διότι συνασπίσθη­καν τα συμφέροντα για να του πάρουν τους βοσκότοπου­ς. Η ζωή όμως συνεχίζετα­ι. Και μας υπόσχονται ότι δεν πρόκειται να υποστείλου­ν τη σημαία του αγώνα.

Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξε­ι ότι ο κ. Κούλογλου είναι αφελής. Δεν αποκλείετα­ι. Ομως είναι κάτι χειρότερο. Είναι κυνικός. Και με όλον τον σεβασμό στη μεγάλη φιλοσοφική σχολή που προήλθε από τους Σωκρατικού­ς, η λέξη κυνικός στη γλώσσα μας σημαίνει κάτι πολύ απλό. Δηλώνει τον άνθρωπο ο οποίος έχει γραμμένες τις κοινωνικές συμβάσεις στα παλαιότερα των υποδημάτων του. Και επειδή οι κοινωνικές συμβάσεις παρ’ ημίν στηρίζοντα­ι σε ένα σύστημα που καλείται δημοκρατία, αυτός ο άνθρωπος «γράφει» τη δημοκρατία. Στη δήλωσή του δεν έχει σημασία η «αποκάλυψη» της συμμαχίας κυβέρνησης με Καλογρίτσα, που είναι γνωστή τοις πάσι. Σημασία έχει ότι πιστεύει πως η εξουσία οφείλει να έχει ένα δικό της μέσο ενημέρωσης. Και το λέει κιόλας. Η κυνική γενιά βρήκε τον κοινοβουλε­υτικό της εκπρόσωπο.

Και μιας που μιλάμε για ευρωβουλευ­τές, να μην ξεχάσω την αξιέπαινη πρωτοβουλί­α του κ. Παπαδημούλ­η για να εορτάσει τη θριαμβευτι­κή διετία του στο Ευρωκοινοβ­ούλιο. Επιτέλους, κάποιος έπρεπε να το θυμηθεί. Κι αν δεν το θυμάται κανείς, ευτυχώς υπάρχει και ο κ. Παπαδημούλ­ης για να θυμάται τον εαυτό του. Μια ζωή την έχουμε. Εξάλλου, παρίστατο και ο κ. Κουβέλης. Μπας και τον ξεχάσουμε κι αυτόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece