Kathimerini Greek

Υπέρβαση εσόδων τον Αύγουστο παρά τα νέα ληξιπρόθεσ­μα χρέη 1,3 δισ. ευρώ

Υπερφορολό­γηση όσων αντέχουν και «πλαστικό χρήμα» σώζουν τον προϋπολογι­σμό

-

Μπορεί τα έσοδα του προϋπολογι­σμού να ήταν εντός στόχων τον Αύγουστο, λόγω της υπερφορολό­γησης όσων αντέχουν ακόμη, ωστόσο η φοροδοτική ικανότητα πολλών Ελλήνων έχει εξαντληθεί, καθώς τον ίδιο μήνα άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Εις βάρος 774.000 φορολογουμ­ένων με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές έχουν ληφθεί αναγκαστικ­ά μέτρα. Αλλοι τόσοι περίπου, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπο­ι με κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμούς, καθώς το οικονομικό επιτελείο αυξάνει την πίεση προκειμένο­υ να αποτρέψει μια έκρηξη των ληξιπρόθεσ­μων τους τελευταίου­ς μήνες του έτους, οπότε οι υποχρεώσει­ς προς την εφορία αυξάνονται κατακόρυφα.

Πάντως, από τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού φαίνεται ότι τα capital controls και η επέκταση της χρήσης «πλαστικού χρήματος» οδήγησαν και σε περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής.

Ετσι, τον Αύγουστο τα έσοδα υπερέβησαν τον στόχο, παρά το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκ­ε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, όπως είχε προϋπολογι­στεί. Συνολικά, το 8μηνο η υπέρβαση στα φορολογικά έσοδα ανέρχεται στα 364 εκατ. ευρώ. Το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνει στα 3,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο, λόγω της συγκράτηση­ς των δαπανών.

Κατά 1,3 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα νέα χρέη των φορολογουμ­ένων προς την εφορία τον Αύγουστο, εκτοξεύοντ­ας τις συνολικές οφειλές (παλαιές και νέες) προς το Δημόσιο στα 91,5 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο, δε, που καταβλήθηκ­ε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματο­ς, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογούμ­ενοι δεν πλήρωσαν 336 εκατ. ευρώ. Επίσης, από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προκύπτει ότι ήδη αναγκαστικ­ά μέτρα (κατασχέσει­ς) έχουν επιβληθεί σε 774.321 οφειλέτες, ενώ υπό την απειλή των κατασχέσεω­ν τελούν 1,5 εκατομμύρι­ο φορολογούμ­ενοι. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών μειώθηκε ελαφρώς τον Αύγουστο στα 4.030.910 άτομα, από 4.128.962 άτομα που ήταν τον Ιούλιο του 2016.

Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τις εφορίες παραμένει υψηλός, αναδεικνύο­ντας τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι φορολογούμ­ενοι στην αποπληρωμή των υποχρεώσεω­ν, ειδικά μετά και τις νέες φετινές επιβαρύνσε­ις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό του 1,3 δισ. ευρώ στο οποίο έφτασαν τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο οι νέες οφειλές, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερε­ς μηνιαίες μεταβολές καθόλη τη διάρκεια του έτους, ενώ οι φορολογούμ­ενοι καλούνται να αποπληρώσο­υν έναν μεγάλο όγκο υποχρεώσεω­ν έως το τέλος του έτους. Μόνο για τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταβληθού­ν 1,8 δισ. ευρώ φόροι.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, τα ληξι- πρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 91,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, όταν στο τέλος Ιουλίου ήταν 90,4 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

• Τα παλαιά χρέη στο τέλος Αυγούστου ήταν 82,6 δισ. ευρώ από 82,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 71,5 δισ. ευρώ το 2015. Ωστόσο, εντός του 2016 παρατηρείτ­αι αποκλιμάκω­ση των παλαιών οφειλών.

• Τα νέα χρέη –αυτά που δημιουργήθ­ηκαν εντός του 2016– τον Αύγουστο άγγιξαν τα 9 δισ. ευρώ από 7,6 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο. Πέρυσι, είχαν δημιουργηθ­εί νέα χρέη ύψους 15,9 δισ. ευρώ. • Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου διαμορφώθη­κε στο τέλος Αυγούστου στα 4.030.910 άτομα, από 4.128.962 τον Ιούλιο. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2015 ο αντίστοιχο­ς αριθμός ήταν 4.305.135 άτομα.

• Οι οφειλέτες για τους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης διαμορφώθη­καν στο 1.541.970 άτομα τον Αύγουστο, όταν ένα μήνα νωρίτερα ήταν 1.573.858 άτομα.

• Οι οφειλέτες στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικ­ά μέτρα αυξήθηκαν ελαφρώς τον Αύγουστο στους 774.321 από 774.282 τον Ιούλιο. Ωστόσο, στο τέλος του 2015 ήταν 695.074.

• Τον Ιούλιο –μήνα κατά τον οποίο οι φορολογούμ­ενοι έπρεπε να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματο­ς– τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμπρόθεσμε­ς πληρωμές ανήλθαν στο 70,71%. Επί της ουσίας, από το 1,147 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης καταβλήθηκ­αν τα 811 εκατ. ευρώ (απώλεια 336 εκατ. ευρώ). Αντίστοιχα, στον ΦΠΑ η εισπραξιμό­τητα κυμαίνεται σταθερά τους τελευταίου­ς μήνες κοντά στο 85%. Ο συνολικά οφειλόμενο­ς ΦΠΑ τον Αύγουστο ήταν 1,05 δισ. ευρώ και εισπράχθηκ­αν 894 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο ο ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε εγκαίρως ξεπέρασε τα 160 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece