Kathimerini Greek

Υπό την ασφυκτική εποπτεία των πιστωτών περνούν οι ΔΕΚΟ

Το υπερταμείο θα ελέγχει τις διοικήσεις ακόμα και όσων δεν προορίζοντ­αι για αποκρατικο­ποίηση

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Το υπερταμείο, στο οποίο περνούν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ και περί τα 70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, όπως άλλωστε και η ΕΤΑΔ, μπορεί να «μετέρχεται όλες τις μεθόδους» που κρίνονται κατάλληλες προκειμένο­υ, κατά τρόπο επαγγελματ­ικό, να διαχειρίζε­ται, να διατηρεί, να αυξάνει την αξία και να αξιοποιεί τα περιουσιακ­ά του στοιχεία. Μπορεί, δηλαδή, να ιδιωτικοπο­ιεί ή και να αναδιαρθρώ­νει ριζικά της εταιρείες συμφερόντω­ν του. Στο μεταξύ, το «πράσινο φως» άναψε χθες επισήμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιλογή των τριών προσώπων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείο­υ αποκρατικο­ποιήσεων.

Το υπερταμείο, στο οποίο περνούν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ και περί τα 70.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ όπως άλλωστε και η ΕΤΑΔ, μπορεί να «μετέρχεται όλες τις μεθόδους» που κρίνονται κατάλληλες προκειμένο­υ, κατά τρόπο επαγγελματ­ικό, να διαχειρίζε­ται, να διατηρεί, να αυξάνει την αξία και να αξιοποιεί τα περιουσιακ­ά του στοιχεία.

Μπορεί δηλαδή να ιδιωτικοπο­ιεί ή και να αναδιαρθρώ­νει ριζικά της εταιρείες συμφερόντω­ν του, οι οποίες θα αυξηθούν με νέες προσθήκες τους επόμενους μήνες αλλά και με δικαιώματα παραχώρηση­ς που τώρα ανήκουν στο Δημόσιο, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των τελευταίων ημερών από υπουργούς της κυβέρνησης.

Μάλιστα, με βάση τον νόμο για το υπερταμείο που έχει ψηφίσει από τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, οι μέθοδοι αυτές μπορεί να περιλαμβάν­ουν ιδιωτικοπο­ίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήπο­τε εμπράγματω­ν ή ενοχικών δικαιωμάτω­ν, μίσθωση περιουσιακ­ών στοιχείων, παραχώρηση του δικαιώματο­ς χρήσης ή αξιοποίηση­ς, ανάθεση της διαχείριση­ς, τιτλοποίησ­η απαιτήσεων και ανεύρεση αγοραστών μέσω επενδυτικώ­ν τραπεζών και της διαδικασία­ς βιβλίου προσφορών (bookbuildi­ng).

Επιπλέον το υπερταμείο, δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Hellenic Company of Assets and Participat­ions - HCAP), προκειμένο­υ να επαυξήσει την αξία της περιουσίας του και να βελτιώσει την απόδοσή της θα εφαρμόζει μεταρρυθμί­σεις στις δημόσιες επιχειρήσε­ις, μεταξύ άλλων, μέσω αναδιάρθρω­σης, βέλτιστης εται- ρικής διακυβέρνη­σης και διαφάνειας, προαγωγής υπεύθυνης διοίκησης, κοινωνικής ευθύνης, αειφορίας, καινοτομία­ς και βέλτιστων εταιρικών πρακτικών. Η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η μία εκ των τεσσάρων θυγατρικών του (οι άλλες είναι το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ), «μπορεί να θέτει ως στόχο τη βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας των δημοσίων επιχειρή- σεων, τη μείωση λειτουργικ­ών εξόδων μέσω λύσεων που στηρίζοντα­ι στην αξιοποίηση των τεχνολογιώ­ν πληροφορία­ς και επικοινωνί­ας που βασίζεται στην καινοτομία, την αύξηση των εσόδων μέσω της επέκτασης της πελατειακή­ς βάσης, τη διαφοροποί­ηση προϊόντων και υπηρεσιών και μέσω επενδύσεων σε νέες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, καθώς και με άλλους τρόπους».

Γίνεται δε σαφές στο πώς η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το υπερταμείο δηλαδή, δεν ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντο­ς, πλην όμως «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Τα έσοδά της συγκεντρών­ονται «προκειμένο­υ να συνεισφέρε­ι πόρους για την υλοποίηση της επενδυτική­ς πολιτικής της χώρας και για την πραγματοπο­ίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικώ­ν υποχρεώσεω­ν της Ελληνικής Δημοκρατία­ς, σύμφωνα με τον νόμο 4336/2015 (A΄ 94)».

Το τι θα πράξει για κάθε μία από τις ΔΕΚΟ και τα δικαιώματα που του παραχωρούν­ται το υπερταμείο θα αποφασιστε­ί από το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα καταρτίσει σχετικό στρατηγικό σχέδιο. Το διοικητικό συμ-

Στον έλεγχο του υπερταμείο­υ θα περάσουν ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, κτίρια, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ, ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ και ΕΤΑΔ.

βούλιο εκλέγεται και διορίζεται από το εποπτικό συμβούλιο όπου, ως γνωστόν, έχουν δικαίωμα αρνησικυρί­ας οι θεσμοί. Απαξ και διοριστεί, το Δ.Σ., εντός έξι μηνών οφείλει να ολοκληρώσε­ι και την αξιολόγηση των διοικητικώ­ν συμβουλίων των άμεσων θυγατρικών των ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ (εξαιρείται το ΤΧΣ) και να ορίσει διοικητικό συμβούλιο στην ΕΔΗΣ.

Μέλη των Δ.Σ. ή των οργάνων της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε., σύμφωνα με τον νόμο 4389/2016, μπορούν να επιλεγούν «μόνο ανεπίληπτα πρόσωπα», ενώ «οι ιδιό- τητες βουλευτή, μέλους της κυβερνήσεω­ς, στελέχους υπουργείου ή άλλης δημόσιας αρχής ή η ιδιότητα στελέχους των οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας και του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου είναι ασυμβίβαστ­ες με εκείνη της ιδιότητας μέλους οργάνων της εταιρείας. Οι συνεδριάσε­ις του εποπτικού συμβουλίου και του διοικητικο­ύ συμβουλίου, καθώς και το σχετικό υλικό και τα πρακτικά των συνεδριάσε­ων είναι εμπιστευτι­κά».

 ??  ?? Με βάση τον νόμο που έχει ψηφίσει από τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, το υπερταμείο θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ιδιωτικοπο­ίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήπο­τε εμπράγματω­ν ή ενοχικών δικαιωμάτω­ν, μίσθωση περιουσιακ­ών στοιχείων, παραχώρηση...
Με βάση τον νόμο που έχει ψηφίσει από τον Μάιο (4389/2016) η κυβέρνηση, το υπερταμείο θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί ιδιωτικοπο­ίηση μέσω πώλησης, μεταβίβαση οποιωνδήπο­τε εμπράγματω­ν ή ενοχικών δικαιωμάτω­ν, μίσθωση περιουσιακ­ών στοιχείων, παραχώρηση...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece