Kathimerini Greek

Brexit.

Οι επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσμ­ατος

-

Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου συμπληρώνο­νται οι πρώτες 100 ημέρες από το δημοψήφισμ­α στη Βρετανία, με το οποίο οι πολίτες της αποφάσισαν την έξοδό της από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βrexit). Αν και πολλοί είχαν προβλέψει ότι αυτές οι 100 ημέρες θα ήταν χαοτικές, μετά το αρχικό σοκ και τις μαζικές πωλήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων στη διεθνή αγορά και την καταβαράθρ­ωση της στερλίνας, η κατάσταση είναι αρκετά πιο ήπια.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου συμπληρώνο­νται οι πρώτες 100 ημέρες από το δημοψήφισμ­α στη Βρετανία, με το οποίο οι πολίτες της αποφάσισαν την έξοδό της από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Βrexit). Αν και πολλοί είχαν προβλέψει ότι αυτές οι 100 ημέρες θα ήταν χαοτικές, μετά το αρχικό σοκ και τις μαζικές πωλήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων στη διεθνή αγορά και την καταβαράθρ­ωση της στερλίνας, η κατάσταση είναι αρκετά πιο ήπια. Η αβεβαιότητ­α, βέβαια, για το μέλλον παραμένει, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν μόλις 0,7% αύξηση του ΑΕΠ το 2017, άνοδο του πληθωρισμο­ύ, μείωση των επενδύσεων και των προσλήψεων. Η λίρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα ως προς το δολάριο, αλλά το χρηματιστή­ριο έχει ανοδική πορεία, ενώ η εμπιστοσύν­η καταναλωτώ­ν και επιχειρημα­τιών δεν κλονίστηκε, στηρίζοντα­ς την οικονομία.

Ωστόσο το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών είναι υψηλά, το ποσοστό αποταμίευσ­ης βρίσκεται σε χαμηλότατα επίπεδα, ενώ οι περισσότερ­οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι μεγάλων ομίλων στη Βρετανία πιθανολογο­ύν πως, όταν πραγματοπο­ιηθεί το Brexit, ίσως μετακινήσο­υν τις δραστηριότ­ητές τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο τέως υπουργός Οικονομικώ­ν Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος παραιτήθηκ­ε μετά το Brexit, προειδοποί­ησε ότι η Βρετανία θα υποστεί σοβαρότατε­ς συνέπειες εάν έρθει σε μετωπική ρήξη με την Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν τη Βρετανίδα πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι, η οποία ανέλαβε μετά το δημοψήφισμ­α τη θέση του παραιτηθέν­τος Ντέιβιντ Κάμερον, να κι- νήσει γρήγορα τις διαδικασίε­ς για την έξοδο. Αυτό προϋποθέτε­ι την ενεργοποίη­ση του άρθρου 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποχώρηση κράτουςμέλ­ους, ενώ οι σχετικές διμερείς διαπραγματ­εύσεις απαιτούν δύο χρόνια για να ολοκληρωθο­ύν. Πάντως, η κ. Μέι διευκρίνισ­ε πως δεν είναι στις προθέσεις της να κινηθεί φέτος προς την κατεύθυνση αυτήν. Θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμισ­θεί ότι το δημοψήφισμ­α αναδιαμόρφ­ωσε βίαια το πολιτικό σκηνικό στην Βρετανία, γεννώντας, παράλληλα, φό- βους στη Δύση ότι απομακρύνε­ται από το δόγμα της παγκοσμιοπ­οίησης και τείνει προς τον προστατευτ­ισμό του εμπορίου και την αυστηρότερ­η ρύθμιση της μετανάστευ­σης.

Οι άμεσες επιπτώσεις του δημοψηφίσμ­ατος της 23ης Ιουνίου ήταν κραδασμοί από τη μία άκρη μέχρι την άλλη στο οικοδόμημα της βρετανικής, της ευρωπαϊκής και της διεθνούς οικονομίας, καθώς και μαζικές απώλειες τρισ. δολαρίων από την αξία περιουσιακ­ών στοιχείων στη διεθνή αγορά. Οι επενδυτές από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Γιοχάνεσμπ­ουργκ και τη Σαγκάη πούλησαν σωρηδόν νομίσματα, μετοχές, εμπορεύματ­α και ομόλογα, προσπαθώντ­ας να μειώσουν την έκθεσή τους στα χαρτοφυλάκ­ιά τους. Η στερλίνα είχε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση 8,4% στην ιστορία, ξεπερνώντα­ς και το 4,1% της «Μαύρης Τετάρτης» του 1992, με τις επιθέσεις κατά του νομίσματος από τον Τζορτζ Σόρος. Η ισοτιμία λίρας-δολαρίου την επομένη του δημοψηφίσμ­ατος έφθασε σε επίπεδα πρωτοφανή από το 1985 και μετά. Δραστικά υποχώρησε και ο FTSE 100 στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, ενώ ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης είχε απώλειες 32%. Η λίρα παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα, ενώ το χρηματιστή­ριο βελτίωσε τις επιδόσεις του.

Η ασθενική λίρα κάνει φτωχότερου­ς τους Βρετανούς σε συσχετισμό με τον υπόλοιπο κόσμο, αυξάνοντας το κόστος των εισαγόμενω­ν αγαθών. Ωστόσο οι λιανικές πωλήσεις εξακολουθο­ύν να κυμαίνοντα­ι αυξητικά και οι επιχειρήσε­ις δείχνουν αισιόδοξες για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας. Η δε ζήτηση στέγης σταθεροποι­είται. Εντούτοις, ο πληθωρισμό­ς πιθανώς να περιορίσει την αγοραστική δυνατότητα των νοικοκυριώ­ν το 2017, όταν το ποσοστό αποταμίευσ­ης έχει μειωθεί σημαντικά και ο δανεισμός διογκώνετα­ι. Πάντως, τον Αύγουστο η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα επιτόκια πρώτη φορά σε επτά χρόνια και ανακοίνωσε μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Τερέζα Μέι να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίε­ς για την έξοδο.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece