Kathimerini Greek

Ουραγός η Αθήνα στην προσέλκυση διεθνών ομίλων

Μεταξύ 87 μεγάλων πόλεων

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Ουραγός είναι η Αθήνα σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να αποτελέσει διεθνούς εμβέλειας χρηματοοικ­ονομικό κέντρο. Η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάν­ει για το 2016 την 87η και τελευταία θέση παγκοσμίως στη σχετική έρευνα. Πάνω από την Αθήνα βρίσκονται πόλεις όπως η Καζαμπλάνκ­α (30ή θέση), η Κουάλα Λουμπούρ (43η) και η Βαρσοβία (45η). Το ήδη προβληματι­κό περιβάλλον με την υψηλή φορολογία και τη γραφειοκρα­τία επιδεινώθη­κε μετά την επιβολή των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων.

Ουραγός παραμένει η Αθήνα σε ό,τι αφορά την ικανότητά της να αποτελέσει ένα διεθνούς εμβέλειας χρηματοοικ­ονομικό κέντρο, καθώς, σε σχετική έρευνα της εταιρείας μελετών και στρατηγικο­ύ σχεδιασμού Z/Yen, η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάν­ει την 87η και τελευταία θέση παγκοσμίως. Ο δείκτης παγκόσμιων οικονομικώ­ν κέντρων (GFCI) κατατάσσει τις πόλεις, εξετάζοντα­ς την ανταγωνιστ­ικότητά τους, με βάση τις επιδόσεις που εμφανίζουν σε τομείς όπως το επιχειρημα­τικό περιβάλλον, οι υποδομές, το ανθρώπινο κεφάλαιο, η ανάπτυξη του χρηματοπισ­τωτικού τομέα και η φήμη. Παράλληλα, για την οριστικοπο­ίηση της βαθμολογία­ς, προσμετράτ­αι και το αποτέλεσμα έρευνας ερωτηματολ­ογίου σε επιλεγμένα στελέχη διεθνών εταιρειών του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου.

Η τελική θέση της Αθήνας δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει ένα ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά επιπλέον τον τελευταίο χρόνο έχουν επιβληθεί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων και ασφαλώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας βιώνει μια άνευ προηγουμέν­ου κατάσταση, καθώς επιχειρεί να διαχειριστ­εί τον τεράστιο όγκο των μη εξυπηρετού­μενων στεγαστικώ­ν κι επιχειρημα­τικών δανείων. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πολύ δύσκολα θα μπορούσε μια οποιαδήποτ­ε πόλη να αποτελέσει πόλο έλξης για εταιρείες του χρηματοπισ­τωτικού κλάδου, ή γενικότερα για πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πάνω από την Αθήνα βρίσκονται πόλεις όπως η Καζαμπλάνκ­α (Μαρόκο) που κατατάσσετ­αι στην 30ή θέση, η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία), που καταλαμβάν­ει την 43η θέση και η Βαρσοβία της Πολωνίας (45η θέση). Εντύπωση προκαλεί επίσης η αναρρίχηση του Ταλίν της Εσθονίας, που πλέον κατατάσσετ­αι στην 50ή θέση, ενώ πριν από έναν χρόνο καταλάμβαν­ε την 78η θέση. Αντίστοιχα και η Ρίγα της Λετονίας βρίσκεται στην 52η θέση από την 71η που βρισκόταν πέρυσι. Μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, η Κωνσταντιν­ούπολη έχασε αρκετές θέσεις, για να βρεθεί πλέον στην 57η θέση από την 45η που βρισκόταν μέχρι πέρυσι. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η Αθήνα δεν κατόρθωσε να υπερκεράσε­ι καμία από τις πόλεις των μεσογειακώ­ν χωρών του Νότου, με τη Ρώμη να βρίσκεται στην 64η θέση, τη Μαδρίτη στην 68η θέση και τη Λισσαβώνα στην 69η θέση. Το Μουμπάι της Ινδίας επίσης βρίσκεται στην 75η θέση, ενώ πιο κοντά στην Αθήνα βρίσκονται πόλεις όπως οι Μπαχάμες (86η θέση), η Αγία Πετρούπολη (85η θέση), η Μόσχα (84η θέση) και το Ρέικιαβικ της Ισλανδίας (83η θέση). Στην πρώτη θέση παραμένει το Λονδίνο, αν και δεν αποκλείετα­ι στην επόμενη έρευνα να απολέσει την πρωτοκαθεδ­ρία του, λόγω του αποτελέσμα­τος του δημοψηφίσμ­ατος υπέρ του Brexit. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Νέα Υόρκη, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου των ακινήτων, η χώρα έχει σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα σε τομείς όπως οι υποδομές, που έχουν αναπτυχθεί από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες και μετά, όπως επίσης και σε ό,τι αφορά τον τομέα του ανθρώπινου

Το Λονδίνο εξακολουθε­ί να είναι η καλύτερη επιλογή, παρά το γεγονός ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit.

κεφαλαίου. Επίσης, ανταγωνιστ­ικό θεωρείται και το κόστος εργασίας. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να προσελκύσε­ι διεθνούς κύρους επιχειρήσε­ις, με τα αντίστοιχα οφέλη σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και την απασχόληση και ασφαλώς και την αγορά ακινήτων, δεδομένου ότι θα απαι- τούνταν νέα κτίρια γραφείων, λόγω της ζήτησης που θα υπήρχε. Ωστόσο, η υψηλή φορολογία των επιχειρήσε­ων, η μεγάλη γραφειοκρα­τία και η έλλειψη κινήτρων και στρατηγική­ς για την προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσε­ων καθιστούν αδύνατη την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

 ??  ?? Η τελική θέση της Αθήνας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει ένα ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά επιπλέον τον τελευταίο χρόνο έχουν επιβληθεί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.
Η τελική θέση της Αθήνας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς όχι μόνο δεν προσφέρει ένα ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον, αλλά επιπλέον τον τελευταίο χρόνο έχουν επιβληθεί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece