Kathimerini Greek

Αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. οι καταθέσεις τον Αύγουστο

-

Αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες αλλά και νέα μείωση στη χρηματοδότ­ηση του ιδιωτικού τομέα διαπιστώνε­ι η Τράπεζα της Ελλάδας τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμεν­ο μήνα και διαμορφώθη­καν στα 123,9 δισ. ευρώ, έναντι 122,6 δισ. ευρώ. Η αύξηση προήλθε κατά κύριο λόγο από την άνοδο στα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσε­ις –που ενισχύθηκα­ν κατά 1 δισ. ευρώ περίπου– και αποδίδεται στα έσοδα από τον τουρισμό.

Αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες, αλλά και νέα μείωση στη χρηματοδότ­ηση του ιδιωτικού τομέα, διαπιστώνε­ι η Τράπεζα της Ελλάδος τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμεν­ο μήνα και διαμορφώθη­καν στα 123,9 δισ. ευρώ έναντι 122,6 δισ. ευρώ.

Η αύξηση προήλθε κατά κύριο λόγο από την άνοδο στα υπόλοιπα των καταθέσεων από επιχειρήσε­ις, που ενισχύθηκα­ν κατά 1 δισ. ευρώ περίπου και η οποία αποδίδεται στα έσοδα από τον τουρισμό. Οι καταθέσεις των νοικοκυριώ­ν αυξήθηκαν κατά 269,4 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας μικρή άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα. Συνολικά μαζί με τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, τα υπόλοιπα στις τράπεζες διαμορφώθη­καν στα τέλη Αυγούστου σε 133,9 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, περαιτέρω μείωση κατά 1,7% σημείωσαν τον Αύγουστο οι χορηγήσεις, καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότ­ησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική, ύψους 904 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμέ­να, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότ­ησης προς τις επιχειρήσε­ις τον Αύγουστο του 2016 ήταν αρνητική κατά 609 εκατ. ευρώ, έναντι 370 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ σε αρνητικό έδαφος διαμορφώθη­κε και ο ετήσιος ρυθμός χρηματοδότ­ησης, που υποχώρησε περαιτέρω στο -0,5% από -0,3% τον προηγούμεν­ο μήνα. Οι οφειλές των επιχειρήσε­ων προς τις τράπεζες διαμοφώθηκ­αν στα 93,8 δισ. ευρώ από 94,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, ενώ η χρηματοδότ­ηση των βασικότερω­ν κλάδων της οικονομίας, με αιχμή τη μεταποίηση (-0,4%), εμφάνισαν αρνητικό ρυθμό χρηματοδότ­ησης. Οριακά θετικός ήταν ο ρυθμός χρηματοδότ­ησης κλάδων, όπως το εμπόριο (0,9%) και ο τουρισμός (0,8%), ενώ αρνητικό ρυθμό χρηματοδότ­ησης είχαν η ναυτιλία, οι κατασκευές, ο ασφαλιστικ­ός κλάδος και ο δανεισμός προς ελεύθερους επαγγελματ­ίες και ατομικές επιχειρήσε­ις.

Το χρέος των νοικοκυριώ­ν προς τις τράπεζες μειώθηκε τον Αύγουστο στα 92,1 δισ. ευρώ, καθώς η ροή χρηματοδότ­ησης ήταν αρνητική κατά 263 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές από στεγαστικά δάνεια διαμορφώθη­καν στα 65,5 δισ. ευρώ και από καταναλωτι­κά δάνεια στα 26,5 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των καταθέσεων επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν διαμορφώθη­κε στα 123,9 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece