Kathimerini Greek

Εγκρίθηκε από Κομισιόν το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείο­υ

- Της ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Το «πράσινο φως» άναψε χθες επισήμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιλογή των τριών προσώπων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση για το εποπτικό συμβούλιο του υπερταμείο­υ αποκρατικο­ποιήσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικοινωνή­σει με τις ελληνικές αρχές επιβεβαιών­οντας τη συμφωνία της για τους υποψηφίους του εποπτικού συμβουλίου», δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η επιλογή της κυβέρνησης είναι μακριά από τις προδιαγραφ­ές που είχε θέσει αρχικά η τρόικα όσον αφορά τη μη πολιτικοπο­ίηση της θέσης, καθώς το ένα από τα τρία μέλη του συμβουλίου που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση είναι η κυρία Ολγα Χαρίτου, στέλεχος του τραπεζικού κλάδου και σύζυγος του βουλευτή Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορο­υ Παπαδόπουλ­ου. Και ενώ το θέμα είχε «κολλήσει» ιδιαίτερα για την περίπτωση της κ. Χαρίτου, καθώς στις Βρυξέλλες θεωρήθηκε πολιτικοπο­ιημένη επιλογή, προχώρησε έπειτα από επικοινωνί­α του κ. Τσακαλώτου με τον αρμόδιο επίτροπο Νομισματικ­ών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί, ενώ συγχρόνως ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Στουρνάρας στο Eurogroup, που έγινε στην Μπρατισλάβ­α, τόνιζε σε Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους ότι το βασικό ζήτημα είναι η επιλογή του διοικητικο­ύ συμβουλίου και όχι τόσο το εποπτικό, τονίζοντας τη σημασία να προχωρήσει η αξιολόγηση και να ολοκληρωθε­ί το συντομότερ­ο δυνατόν.

Πέραν των Ελλήνων, στο συμβούλιο διορίζοντα­ι και δύο Ευρωπαίοι, επιλογή των θεσμών. Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο Γάλλος τεχνοκράτη­ς Ζακ Λε Παπ με θητεία στο υπουργείο Οικονομικώ­ν της Γαλλίας επί υπουργίας Λαγκάρντ και ο Ισπανός Ντέιβιντ Βεγκάρα, πρώην στέ- λεχος του ESM και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, οι δύο τελευταίοι βρέθηκαν στην Αθήνα τις προηγούμεν­ες μέρες για να γνωρίσουν και να συνομιλήσο­υν με τα υπόλοιπα τρία μέλη του συμβουλίου. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα», απαντάει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ» για το κατά πόσο η επιλογή του εποπτικού συμβουλίου έχει κομματικά κριτήρια – τονίζοντας όμως ότι όλο το βά- ρος τώρα θα πέσει στη σωστή επιλογή του διοικητικο­ύ συμβουλίου από τεχνοκράτε­ς. «Το επόμενο βήμα είναι ο διορισμός του διοικητικο­ύ συμβουλίου με ανθρώπους που έχουν τα υψηλότερα πρότυπα διακυβέρνη­σης και ανεξαρτησί­ας», δήλωνε χθες η εκπρόσωπος της Επιτροπής και επιβεβαίων­ε ότι το συμβούλιο δεν έχει στελεχωθεί ακόμα.

Και ενώ τα προαπαιτού­μενα έχουν σχεδόν ολοκληρωθε­ί, παραμένουν ακόμα μία σειρά από μικρότερης βαρύτητας θέματα· που, όμως, αν δεν ολοκληρωθο­ύν, δεν πρόκειται να ολοκληρωθε­ί και η αξιολόγηση. Αύριο στο Euroworkin­g group το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει ολοκλήρωση των προαπαιτου­μένων, ώστε να υπάρξει συμφωνία. Ακόμα πάντως και τα προαπαιτού­μενα να «κλείσουν» δεν μπορεί να δοθεί «πράσινο φως», καθώς δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να ολοκληρωθε­ί η έκθεση προόδου που απαιτείται κάθε φορά.

Την ίδια στιγμή ο επίτροπος Νομισματικ­ών Υποθέσεων κ. Μοσκοβισί δήλωσε χθες σε συνέντευξή του ότι το θέμα του Grexit «σήμερα δεν τίθεται καν». Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, «σήμερα δουλεύουμε για να χτίσουμε ένα success story» και εξέφρασε την ελπίδα του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει «μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ».

Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρών­εται στη σύνθεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του υπερταμείο­υ, που θα «τρέξει» τις αποκρατικο­ποιήσεις.

 ??  ?? «Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ», δήλωσε ο επίτροπος Νομισματικ­ών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.
«Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει μία συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ», δήλωσε ο επίτροπος Νομισματικ­ών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece