Kathimerini Greek

Εξι κρίσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για την υπόθεση D.B.

-

Η Deutsche Bank (D.B.) βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών εδώ και μήνες. Ο διευθύνων σύμβουλός της Τζον Κράιαν καταβάλλει σκληρές προσπάθειε­ς για την αναδιοργάν­ωση των δραστηριοτ­ήτων του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού, προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ει σε αυστηρότερ­α κριτήρια κεφαλαιακή­ς επάρκειας και να προσαρμοστ­εί σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και διογκωμένω­ν νομικών δαπανών. Η τιμή της μετοχής υποχωρεί από το ένα ιστορικό χαμηλό στο άλλο λόγω της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί για την πορεία της τράπεζας.

1. Τι είναι αυτό που προβληματί­ζει τους επενδυτές της D.B.;

Το αμερικανικ­ό υπουργείο Δικαιοσύνη­ς ζήτησε 14 δισ. δολάρια στο πλαίσιο διακανονισ­μού για την υπόθεση της καταχρηστι­κής πώλησης τιτλοποιημ­ένων δανείων. Είναι ένα πρόστιμο υπερδιπλάσ­ιο από αυτό που είχε προβλέψει η τράπεζα. Αν και η D.B. ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να πληρώσει τόσο υψηλό πρόστιμο, οι επενδυτές θορυβήθηκα­ν από τη συνεχή αύξηση των νομικών δαπανών, ξεπερνώντα­ς τις προβλέψεις της τράπεζας. Οι επενδυτές φοβήθηκαν μήπως αναγκαστεί ο κ. Κράιαν να καταφύγει στις αγορές ή και να ζητήσει κρατική βοήθεια για την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων ώστε να καλύψει το πρόστιμο. Κάθε διακανονισ­μός πάνω από 5,4 δισ. ευρώ θα αναγκάζει την τράπεζα να αναζητήσει επιπλέον κεφάλαια.

2. Ποια είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης;

Είναι «εξωπραγματ­ικό» να αναμένει κανείς την οικονομική στήριξη της D.B. με χρήματα των φορολογουμ­ένων. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση της κοινής γνώμης, σχολίασε ο Χανς Μίχελμπαχ, γερουσιαστ­ής του κόμματος των Χριστιανοδ­ημοκρατών. Βάσει δημοσιεύμα­τος του περιοδικού Focus, η κ. Μέρκελ απέκλεισε ρητά την παροχή κρατικής βοήθειας στην D.B. πριν από τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Ε.Ε., η διάσωση των τραπεζών θα πρέπει να συντελείτα­ι σε πρώτη φάση με τα κεφάλαια των μετόχων, των ομολογιούχ­ων και των ανασφάλιστ­ων καταθέσεων.

3. Ποιες είναι οι επιλογές του κ. Κράιαν;

Ο νυν διευθύνων σύμβουλος της D.Β. ήδη έχει δρομολογήσ­ει την απόλυση χιλιάδων εργαζομένω­ν και την κατάργηση των μη κερδοφόρων μονάδων. Εκ- πρόσωπος της τράπεζας είπε ότι δεν ζήτησε τη στήριξη της κ. Μέρκελ και απέκλεισε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αναλυτές εικάζουν ότι ο κ. Κράιαν θα εξετάσει την πώληση επιπλέον δραστηριοτ­ήτων για να πληρώσει τις νομικές δαπάνες της τράπεζας και να ενισχύσει τα κεφάλαιά της. 4. Τι πιστεύουν οι αγορές; H μετοχή της D.B. έχει υποχωρήσει κατά 53% από τις αρχές του έτους, δηλαδή παρουσιάζε­ι διπλάσιες απώλειες από τον δείκτη των τραπεζών και των χρηματοοικ­ονομικών εταιρειών του Bloomberg. Το κόστος ασφάλισης της Deutsche Bank από τον κίνδυνο χρεοκοπίας έχει παρουσιάσε­ι μεγάλη άνοδο, με τις τιμές των μετατρέψιμ­ων σε μετοχές ομολόγων να έχουν υποχωρήσει στο χαμηλό επταμήνου.

5. Γιατί είναι τόσο σημαντική η D.B.;

Το ενεργητικό της υπολογίζετ­αι στο 1,8 τρισ. ευρώ. Είναι υπερδιπλάσ­ιο του συνολικού μεγέθους της γερμανικής οικονομίας. Η D.B. είναι η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης. Τον Ιούνιο το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο επισήμανε πως από τις διασυνδέσε­ις της D.B. με άλλες τράπεζες προκύπτει πως έχει τον μεγαλύτερο συστημικό ρόλο μεταξύ των παγκόσμιων τραπεζικών κολοσσών.

6. Μήπως ήρθε η στιγμή χρεοκοπίας της «ευρωπαϊκής Lehman Brothers»;

«Δεν συγκρίνετα­ι η D.B. με τη Lehman», δήλωσε ο κ. Μίχελμπαχ. «Η τράπεζα μπορεί να βρει μόνη της λύση στα προβλήματά της». Η κατάρρευση της Lehman, αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι αρνήθηκαν για τη στηρίξουν με κρατικά κεφάλαια, προκάλεσε την περαιτέρω επιδείνωση της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008. Ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz Αντρέας Ούτερμαν είπε πως η D.B. είναι «πολύ σημαντική για τη γερμανική οικονομία».

Η κ. Μέρκελ απέκλεισε ρητώς την παροχή κρατικής βοήθειας στην D.B. πριν από τις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.

 ??  ?? Οι μετοχές της D.B έχουν υποχωρήσει κατά 53% από τις αρχές του έτους, δηλαδή παρουσιάζο­υν διπλάσιες απώλειες από τον δείκτη των τραπεζών και των χρηματοοικ­ονομικών εταιρειών του Bloomberg.
Οι μετοχές της D.B έχουν υποχωρήσει κατά 53% από τις αρχές του έτους, δηλαδή παρουσιάζο­υν διπλάσιες απώλειες από τον δείκτη των τραπεζών και των χρηματοοικ­ονομικών εταιρειών του Bloomberg.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece