Kathimerini Greek

Για πρώτη φορά δρομολογού­νται περικοπές στις παροχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων

-

Η Σαουδική Αραβία περιορίζει τις πλούσιες παροχές του Δημοσίου από αρχές Οκτωβρίου, ξεκινώντας με μείωση 20% στη μισθοδοσία των υπουργών της κυβέρνησης και με περικοπές στις παροχές τους. Η δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές από τα μέσα του 2014 μέχρι σήμερα αναγκάζει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να δρομολογήσ­ει πρώτη φορά περικοπές στις παροχές όλων των δημοσίων υπαλλήλων. Tα μέτρα λιτότητας ανακοινώθη­καν ζωντανά από το κρατικό κανάλι Ekhbariya TV ενώπιον μελών του υπουργικού συμβουλίου και της βασιλικής οικογένεια­ς, συμπεριλαμ­βανομένου του βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζ­ίζ.

Μεταξύ των μέτρων που δρομολογού­νται είναι η μείωση της αμοιβής των υπερωριών κατά 25% και του βασικού μισθού κατά 50%, ενώ η ετήσια άδεια δεν θα υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Εκτός της μείωσης μισθών κατά 20% για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα εφαρμοστού­ν επίσης περικοπές στις παροχές τους για στέγαση και στις μετακινήσε­ις τους με αυτοκίνητο, βάσει του βασιλικού διατάγματο­ς που ανακοινώθη­κε στο προαναφερό­μενο κρατικό κανάλι. Από τα μέτρα αυτά εξαιρούντα­ι τα στρατεύματ­α που συμμετέχου­ν στις επιχειρήσε­ις στην Υεμένη εδώ και ένα 18μηνο. Επειτα από χρόνια, η Σαουδική Αραβία παρουσίασε πέρυσι δημοσιονομ­ικό έλλειμμα σχεδόν 100 δισ. δολαρίων, αναγκάζοντ­ας έτσι την πολιτική ηγεσία να προχωρήσει σε περικοπές των δημοσίων δαπανών. Σχεδόν τα δύο τρίτα των Σαουδαράβω­ν απασχολούν­ται στο Δημόσιο. Οι μισθοί και οι παροχές στο Δημόσιο αναλογούν στο 45% των κρατικών δαπανών, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2015.

Προκειμένο­υ να αποφύγει την περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομ­ικής κατάστασης και να περιορίσει την εξάρτηση του κράτους από το πετρέλαιο, η Σαουδική Αραβία έχει επίσης ανακοινώσε­ι το πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων «Vision 2030», που στοχεύει στην ανάπτυξη του ιδιω- τικού τομέα και στη μείωση των μισθών του Δημοσίου στο 40% του προϋπολογι­σμού. Τον περασμένο μήνα, επιπροσθέτ­ως, το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» σε διάφορες αυξήσεις χρεώσεων του Δημοσίου, όπως το ύψος των προστίμων. Τον περασμένο Δεκέμβριο προχώρησε και στη μείωση των κρατικών επιδοτήσεω­ν στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και ύδρευσης. Κατά συνέπεια, οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν 80% το 2015.

Πολιτικοί και οικονομικο­ί αναλυτές επισημαίνο­υν πως έτσι επιτυγχάνε­ται ένα άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους πολίτες και στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, επιτρέποντ­ας τη μη αμφισβήτησ­η του καθεστώς του βασιλείου που παλαιότερα μοίραζε αφειδώς χρήμα.

Μείωση 20% στη μισθοδοσία υπουργών της κυβέρνησης και περικοπές στις παροχές τους.

 ??  ?? Οι μισθοί και οι παροχές στο Δημόσιο αναλογούν στο 45% των κρατικών δαπανών, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2015.
Οι μισθοί και οι παροχές στο Δημόσιο αναλογούν στο 45% των κρατικών δαπανών, όπως δείχνουν τα στοιχεία για το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece