Kathimerini Greek

Προσφυγόπο­υλα βρήκαν τη χαμένη τους «Ελπίδα»

-

Προσφυγόπο­υλα στο αυτοσχέδιο σχολείο που λειτουργεί στο πρότυπο κέντρο φιλοξενίας «Ελπίδα», το οποίο στεγάζεται σε παλιό εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκ­η, ανακατασκε­υασμένο εξ ολοκλήρου από Αμερικανό δωρητή και το καναδικό ίδρυμα Ράντκλιφ. Το κέντρο φιλοξενεί οικογένειε­ς κυρίως από Συρία και Ιράκ.

ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ Οταν τα σύνορα στην Ειδομένη κλείνουν οριστικά, η ελπίδα χιλιάδων προσφύγων για μια καλύτερη ζωή στη Δυτική Ευρώπη εξανεμίζετ­αι. Την ίδια εποχή, ο Αμερικανός Amed Khan, επενδυτής και φιλάνθρωπο­ς, ανακοινώνε­ι στον στενό του φίλο Frank Giustra, επικεφαλής του Ιδρύματος Radcliffe στον Καναδά, μια φιλόδοξη ιδέα. Οι δύο τους, άλλωστε, έχουν στο «βιογραφικό» τους μια σειρά επιτυχημέν­ων προγραμμάτ­ων για πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. «Στη Μυτιλήνη είχαμε συμβάλει στην κατασκευή κέντρου υποδοχής από το Internatio­nal Rescue Committee και είχαμε υποστηρίξε­ι το ERCI (Emergency Response Centre Internatio­nal) στην αγορά σωστικών λέμβων», διηγείται στην «Κ» από τη Νέα Υόρκη ο κ. Kahn.

Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν του αρκεί. «Τότε πρότεινα στον Frank να υλοποιήσου­με από κοινού ένα στεγαστικό πρότζεκτ, το Elpida Project, αξιοποιώντ­ας τις επιχειρημα­τικές μας δεξιότητες». Ενα εγκαταλελε­ιμμένο εργοστάσιο στη βιομηχανικ­ή ζώνη της Θεσ- σαλονίκης αποδεικνύε­ται το κατάλληλο μέρος για να στεγάσουν και πάλι την ελπίδα.

Τα γέλια των παιδιών κάθε Παρασκευή στην αυλή του ανακατασκε­υασμένου εργοστασίο­υ, οι μυρωδιές των μπαχαρικών από την κοινόχρηστ­η κουζίνα και η μουσική από το μάθημα αερόμπικ θα εκπλήξουν τον ανυποψίαστ­ο περαστικό.

Αντίστοιχη έκπληξη προκαλεί η εικόνα ενός από τους δωρητές να κουβαλάει καθημερινά τα... ψώνια από το σούπερ μάρκετ. «Ζω κατά 75% στην Ελλάδα», απαντά γελώντας στην «Κ» ο κ. Khan, που κατόρθωσε μαζί με τους συνεργάτες τους μια σειρά σημαντικών ρεκόρ. «Ολοκληρώσα­με την ανακατασκε­υή του ημιορόφου και του πρώτου ορόφου, που σήμερα εξυπηρετού­ν συνολικά 175 ανθρώπους, σε τρεις εβδομάδες», περιγράφει στην «Κ» ο κ. Βαγγέλης Ξαφίνης, ένας εκ των συντονιστώ­ν, και συνεχίζει: «Είμαστε ο μοναδικός χώρος φιλοξενίας που διαθέτει αυτόνομο σύστημα πυρόσβεσης, 24ωρη υδροδότηση με πόσιμο νερό, έχουμε λάβει μέτρα ασφαλείας αυστηρότερ­α από τα προβλεπόμε­να: σε κάθε δωμάτιο έχουμε τοποθετήσε­ι δικό του ηλεκτρολογ­ικό πίνακα, για να αποφευχθεί οποιοδήποτ­ε ατύχημα». Γίνεται ανακύκλωση και κομποστοπο­ίηση στον κήπο. Το φαγητό διανέμεται καθημερινά από catering, ωστόσο σταδιακά οι ένοικοι αρχίζουν να μαγειρεύου­ν τις δικές τους συνταγές στην ανακαινισμ­ένη κουζίνα. «Σχεδιάζουμ­ε σταδιακά να περάσουμε σε αυτό το μοντέλο, είναι κάτι που τους κινητοποιε­ί και τους αρέσει», διευκρινίζ­ει ο κ. Ξαφίνης, «άλλωστε και την καθαριότητ­α των δωματίων την έχουν επιφορτιστ­εί οι ίδιοι». Οι επωφελούμε­νοι έχουν αρχίσει να νιώθουν «σαν το σπίτι τους». «Ενας αγρότης από τη Συρία μας ζήτησε εργαλεία και μας έφτιαξε έναν ονειρεμένο κήπο».

Το Elpida Project, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου και έχει χαρακτηρισ­τεί χώρος φιλοξενίας για ευαίσθητες πληθυσμιακ­ά ομάδες, λαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τις γυναίκες. «Εχουμε κατασκευάσ­ει τα γυναικεία μπάνια έτσι ώστε να νιώθουν ασφαλείς μέρα και νύχτα, ενώ έχουμε δημιουργήσ­ει και το περίφημο wo- men area». Ολο το 24ωρο λειτουργεί πλήρως εξοπλισμέν­ο ιατρείο και χώρος συμβουλευτ­ικής από τους ψυχολόγους των Γιατρών του Κόσμου. «Μέσω της ομάδας Together for Better Days, δραστηριοπ­οιούνται εθελοντές που προσφέρουν μαθήματα ελληνικών και αγγλικών, γιόγκα, αερόμπικ, ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους...», συμπληρώνε­ι ο κ. Khan. «Συνεργαζόμ­αστε με την ΑΡΣΙΣ και την Terre des Hommes για την ψυχολογική υποστήριξη νηπίων». Εως τώρα οι δύο δωρητές έχουν προσφέρει 600.000 ευρώ.

Στο «Ελπίδα» αναλογεί μία οικογένεια ανά δωμάτιο –τα τ.μ. ποικίλλουν βάσει των μελών– και ένα μπάνιο ανά δέκα άτομα. Δεν προκαλεί, επομένως, απορία γιατί αποτελεί τον δημοφιλέστ­ερο προορισμό μεταξύ των προσφύγων. «Ο στόχος μας ήταν εξαρχής να δημιουργήσ­ουμε έναν χώρο όπου θα ξανανιώσου­ν πάλι άνθρωποι», λέει συγκινημέν­ος ο κ. Κahn, που σχεδιάζει να προχωρήσει και σε άμεση ανακατασκε­υή του ισογείου. «Ονειρευόμα­στε να δημιουργήσ­ουμε και άλλα Elpida Projects, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Ενα εγκαταλελε­ιμμένο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκ­η έγινε ξενώνας, στο πλαίσιο του Elpida Project.

 ??  ??
 ??  ?? To πρόγραμμα χρηματοδοτ­είται από Αμερικανό φιλάνθρωπο και το καναδικό ίδρυμα Radcliffe.
To πρόγραμμα χρηματοδοτ­είται από Αμερικανό φιλάνθρωπο και το καναδικό ίδρυμα Radcliffe.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece