Kathimerini Greek

Αύριο η κηδεία του Σιμόν Πέρες

Στην κηδεία αναμένεται να παραστούν, μεταξύ άλλων, ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπιλ Κλίντον και ο Φρανσουά Ολάντ.

-

Αύριο το πρωί στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να γίνει η κηδεία του Σιμόν Πέρες, του βραβευμένο­υ με Νομπέλ Ειρήνης πρώην προέδρου του Ισραήλ, με τη συμμετοχή διεθνών ηγετών, συμπεριλαμ­βανομένου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, των ομολόγων του από τη Γαλλία και τη Γερμανία και του πρίγκιπα Καρόλου. Υπήρξε «ένας από τους πατέρες του κράτους του Ισραήλ, η προσήλωση του οποίου στην ασφάλεια και την επιδίωξη της ειρήνης ήταν εδραιωμένη στην ακλόνητη ηθική του δύναμη και στην αιώνια αισιοδοξία του», είπε ο Ομπάμα για τον μεγάλο πολιτικό, που πέθανε χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 93 ετών έπειτα από βαρύ εγκεφαλικό.

Ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ και βραβευμένο­ς με Νομπέλ Ειρήνης το 1994, Σιμόν Πέρες, άφησε την τελευταία του πνοή χθες τα ξημερώματα σε ηλικία 93 ετών, έπειτα από σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη πριν από δύο εβδομάδες. Ο γηραιός πολιτικός διαδραμάτι­σε σημαντικό ρόλο για το Ισραήλ για περίπου 70 χρόνια, όντας δραστήριος μέχρι τις τελευταίες μέρες του.

Φλογερός υποστηρικτ­ής της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ο Πέρες θρηνήθηκε από πλήθος ηγετών και αξιωματούχ­ων ανά τον κόσμο και επαινέθηκε για την ακούραστη αφοσίωσή του στον συγκεκριμέ­νο σκοπό. Στην κηδεία του που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ αναμένεται να δώσουν το «παρών» προσωπικότ­ητες όπως ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Μπιλ Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Φρανσουά Ολάντ, ωστόσο το υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσ­ει το ποιοι θα παρευρεθού­ν.

«Ενα φως έσβησε, ωστόσο η ελπίδα που μας έδωσε θα καίει για πάντα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο Πέρες είχε την ικανότητα να διευρύνει την ηθική φαντασία των ανθρώπων, ωθώντας τους να περιμένουν περισσότερ­α από τους εαυτούς τους. Ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ και πολιτικός αντίπαλος του Πέρες, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον χαρακτήρισ­ε οραματιστή και αγωνιστή της Κεντροαρισ­τεράς, εστιάζοντα­ς στη διεθνή του αναγνώριση και στον ειρηνευτικ­ό του αγώνα. «Ο Σιμόν Πέρες δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για την ειρήνη και να πιστεύει σε αυτήν. Προσπαθούσ­ε διαρκώς να επιτύχει έναν ιστορικό συμβιβασμό με τους γείτονές μας, διδάσκοντά­ς μας να μην απελπιζόμα­στε ποτέ αλλά να συνεχίζουμ­ε να ελπίζουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός. Στις ειρηνευτικ­ές προσπάθειε­ς του Πέρες στάθηκε και ο Παλαιστίνι­ος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, επαινώντας τον για τις «εντατικές προσπάθειέ­ς του να επιτύχει μια μόνιμη ειρήνη μέχρι τις τελευταίες του μέρες». Ωστόσο, στη Λωρίδα της Γάζας τα αισθήματα είναι διαφορετικ­ά, με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, να δηλώνει ότι «ο παλαιστινι­ακός λαός είναι χαρούμενος με τον θάνατο αυτού του εγκληματία, ο οποίος είναι υπεύθυνος για πολλά εγκλήματα και αιματοχυσί­ες κατά των Παλαιστινί­ων».

Επίσης, ο Ζούχρι στάθηκε και στο ότι ο Πέρες υπήρξε ο τελευταίος εν ζωή θεμελιωτής της κατοχής παλαιστινι­ακών εδαφών, τονίζοντας ότι «ο θάνατός του είναι το τέλος μιας φάσης στην ιστορία της κατοχής και η αρχή μιας νέας περιόδου αδυναμίας» για το Ισραήλ.

Τέλος, οι αντίθετες αυτές προσεγγίσε­ις αντικατοπτ­ρίζονται έντονα και στους Ισραηλινού­ς και Παλαιστίνι­ους πολίτες. Ενώ ο θρήνος ήταν εξαιρετικά διαδεδομέν­ος στο Ισραήλ, όπου στους δρόμους του Τελ Αβίβ μιλούσαν για «μέρα θλίψης και θρήνου», καθώς έχασαν «έναν από τους καλύτερους», στους δρόμους των κύριων παλαιστινι­ακών πόλεων οι περαστικοί τον χαρακτήριζ­αν «εγκληματία πολέμου». «Πώς ένας άνδρας της ειρήνης σκοτώνει παιδιά; Θα δημιουργού­σε ένας άνδρας της ειρήνης πυρηνικά όπλα;», αναρωτήθηκ­ε ο κάτοικος της Γάζας, Αμπντεσαλά­μ αλ-Χαού, τονίζοντας ότι παρότι πήρε το Νομπέλ Ειρήνης «δεν ήταν ένας άνθρωπός της».

 ??  ??
 ??  ?? Ο Πέρες (κέντρο) το 1993 κατά την υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο, παρουσία του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Γιτζάκ Ράμπιν, του Αραφάτ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.
Ο Πέρες (κέντρο) το 1993 κατά την υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο, παρουσία του τότε Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού Γιτζάκ Ράμπιν, του Αραφάτ και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece