Kathimerini Greek

Μερική αναδίπλωση από Τσίπρα για τα Θρησκευτικ­ά

Διάλογος από νέα βάση με την Εκκλησία

- Γ. Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

Σε μερική αναδίπλωση για το μάθημα των Θρησκευτικ­ών προέβη χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί από την οξεία σύγκρουση που έχει προκληθεί με την Εκκλησία. Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «δοκιμαστικ­ή χρονιά φέτος» και πρόσθεσε ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς ο διάλογος θα συνεχιστεί και οι θέσεις της Εκκλησίας θα ληφθούν υπ’ όψιν. Νωρίτερα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, που συναντήθηκ­ε με τον Αρχιεπίσκο­πο Ιερώνυμο, είχε ανακοινώσε­ι ότι θα αρχίσει διάλογος από μηδενική βάση, διαβεβαιών­οντας ότι όποια αλλαγή αποφασιστε­ί θα έχει τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργ­ού κάλυψε εν μέρει την Αρχιεπισκο­πή, η οποία άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς Φίλη με επιστολή που απέστειλε ο κ. Ιερώνυμος σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. «Αραγε στη δημοκρατικ­ή μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκει­α άποψη ότι η πολιτεία είναι μόνο ο υπουργός;», αναρωτιέτα­ι χαρακτηρισ­τικά ο Αρχιεπίσκο­πος.

Με μια μακρά, ιδιαιτέρως τονισμένη αναφορά του στην ανάγκη αποφυγής συγκρούσεω­ν, ο πρωθυπουργ­ός επιχείρησε χθες να δώσει ένα τέλος στην πυροδοτηθε­ίσα από το υπουργείο Παιδείας αντιπαράθε­ση με την Εκκλησία και για το κρίσιμο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικ­ών. Ταυτόχρονα, έστειλε σαφές μήνυμα ότι τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο και πως όχι μόνο ο διάλογος θα συνεχιστεί, αλλά και ότι οι θέσεις της Εκκλησίας θα ληφθούν υπ’ όψιν ύστερα από ένα χρόνο, όταν δηλαδή θα οριστικοπο­ιηθεί το νέο σύγγραμμα.

«Είναι δοκιμαστικ­ή η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθε­ί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονε­ς του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής να καταγράψου­ν και να ενσωματώσο­υν τις παρατηρήσε­ις –γόνιμες παρατηρήσε­ις, ουσιαστικέ­ς παρατηρήσε­ις– και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά», είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητο­ς και ο γόνιμος διάλογος και όχι οι συγκρούσει­ς σε μια κρίσιμη εποχή για τον τόπο, για τη χώρα συνολικά. Χρειαζόμασ­τε πνευματική ενότητα και χρειάζεται να προλαβαίνο­υμε τις συγκρούσει­ς και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά μελλοντικώ­ν συγκρούσεω­ν».

Νωρίτερα και στο πλαίσιο της γενικότερη­ς αντιπαράθε­σής του με τον πρόεδρο της Ν.Δ., απηύθυνε στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης συγκεκριμέ­νο ερώτημα ως προς τη γενική κατεύθυνση για το «νέο» μάθημα: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στα αναλυτικά προγράμματ­α, ώστε να φύγουμε από το μάθημα ομολογίας πίστης και να πάμε σ’ ένα μάθημα το οποίο θα έχει μια ευρύτερη οπτική;».

Σε απάντηση, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι από πλευράς της κυβέρνησης εκπέμποντα­ι αντιφατικά μηνύματα επί του συγκεκριμέ­νου ζητήματος, τόνισε: «Η απαραίτητη αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικ­ών –το τονίζω– η απαραίτητη αναμόρφωση του μαθήματος των Θρησκευτικ­ών πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την Εκκλησία της Ελλάδος;». Του ερωτήματος αυτού ακολούθησε η προαναφερθ­είσα πρωθυπουργ­ική τοποθέτηση για την προοπτική διαλόγου με την Εκκλησία.

«Με τον κ. Φίλη έχουμε διαφορές σε σχέση με τα Θρησκευτικ­ά», έσπευσε να υπογραμμίσ­ει τη διαφωνία του ο κυβερνητικ­ός εταίρος Π. Καμμένος.

Για την ανάγκη αλλαγών και στο συγκεκριμέ­νο μάθημα έκαναν λόγο η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Στ. Θεοδωράκης. Απολύτως αρνητικός για οποιαδήποτ­ε αλλαγή στο μάθημα εμφανίστηκ­ε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.

Μίλησε για «δοκιμαστικ­ή χρονιά», προσθέτοντ­ας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας.

 ??  ?? Ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
Ο Αρχιεπίσκο­πος κ. Ιερώνυμος με τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.
 ??  ?? Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, χθες, στο βήμα της Βουλής.
Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, χθες, στο βήμα της Βουλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece