Kathimerini Greek

Μετωπική για Παιδεία και διαπλοκή στη Βουλή

Νέα προ ημερησίας για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σε μετωπική σύγκρουση, με εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις μεταξύ του πρωθυπουργ­ού Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη, εξελίχθηκε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με επίκεντρο την Παιδεία, η οποία επεκτάθηκε και σε θέματα διαπλοκής. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε τον πρωθυπουργ­ό «Εγκέλαδο» που καταστρέ- φει κάθε σημαντική μεταρρύθμι­ση, ενώ ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι έχει ως στόχο τη δημιουργία Παιδείας «πολλών ταχυτήτων». Ο κ. Τσίπρας έκανε αποδεκτή πρόταση του κ. Μητσοτάκη να πραγματοπο­ιηθεί σύντομα νέα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαπλοκή και τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες.

Σε τροχιά σύγκρουσης εφ’ όλης της ύλης εισήλθαν και δηλώνουν πως σκοπεύουν να παραμείνου­ν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση, όπως κατέδειξε και η χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας: Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις εκατέρωθεν ελάχιστες επισημάνσε­ις για την ανάγκη αναζήτησης σημείων συνεννόηση­ς για τα μείζονα, διατήρησαν όλα τα μέτωπα ανοικτά, ανανεώνοντ­ας κατόπιν πρωτοβουλί­ας του προέδρου της Ν.Δ. το μεταξύ τους ραντεβού της αντιπαράθε­σης, εκ νέου σε συζήτηση αρχηγών στο Κοινοβούλι­ο, αυτή τη φορά αποκλειστι­κά για το φαινόμενο της διαπλοκής.

Τόσο ο πρωθυπουργ­ός όσο και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, χωρίς να αποφύγουν ακόμη και να προσδώσουν στη σύγκρουσή τους αμιγώς προσωπικό χαρακτήρα, αναφερόμεν­οι στα «βιώματα» ενός εκάστου, επέδειξαν σαφή διάθεση να εμφανίσουν εαυτούς ως εκπροσώπου­ς δύο διαφορετικ­ών ιδεολογιών και «κόσμων», αρχικώς με φόντο τον χώρο της εκπαίδευση­ς, αλλά και ευρύτερα όλο το φάσμα της κυβερνητικ­ής πολιτικής.

Ολα άρχισαν όταν ο πρωθυπουργ­ός στην εναρκτήρια ομιλία του επέλεξε να αφιερώσει αρκετό χρόνο μιλώντας για θέματα της επικαιρότη­τας, εξαπολύοντ­ας σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για τη στάση της στην οικονομική πολιτική, στις διαπραγματ­εύσεις με τους δανειστές έως και στην υπόθεση του διαγωνισμο­ύ για την αδειοδότησ­η των καναλιών. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού σημείωσε πως ο πρωθυπουργ­ός δεν έρχεται σε τέτοια συζήτηση ως κατήγορος, αλλά πλέον ως απολογούμε­νος, ζήτησε να μην αποπροσανα­τολιστεί η χθεσινή διαδικασία από το κεντρικό της θέμα και να πραγματοπο­ιηθεί άλλη προ ημερησίας ειδικά για τη διαπλοκή. Ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το πράττει άμεσα, καταθέτοντ­ας σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής. «Χαίρομαι που σύρεστε στην αποδοχή της πρότασή μας», ήταν το άμεσο σχόλιο του προέδρου της Ν.Δ.

Σε ανάλογους υψηλούς τόνους, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν αιχμές για τις προσωπικές τους διαδρομές. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθύμισε τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα σε καταλήψεις σχολικών κτιρίων και δημόσιων χώρων, λέγοντας πως αυτή η δραστηριότ­ητά του τού έχει αφήσει σημάδια στην πολιτική του πορεία, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι υποκριτικό να μιλάει απαξιωτικά για την ιδιωτική εκπαίδευση, όταν στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Απαντώντας, ο πρωθυπουργ­ός είπε πως ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντα­ς τον ιδιωτικό τομέα, δεν είχε περάσει ούτε απ’ έξω από δημόσια σχολεία και πανεπιστήμ­ια και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει άποψη γι’ αυτά.

Απέναντι σε αυτή τη «μονομαχία», οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης επέλεξαν να ακολουθήσο­υν τακτική διμέτωπης επίθεσης, τόσο κατά της κυβέρνησης όσο και εναντίον του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Στη δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής εστίασε στο θέμα της παρουσίας παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία: «Ευαγγελίζε­στε την πολυπολιτι­σμική κοινωνία. Δεν είδατε τι κοινωνίες τέρατα έχει δημιουργήσ­ει; Τι θέλετε, να βγάλουμε και στην Αθήνα μουσουλμάν­ο δήμαρχο, όπως βγήκε και στο Λονδίνο; Ε, όχι». • Αλλο ρεπορτάζ, σελ. 4

Δεκτό από τον πρωθυπουργ­ό το αίτημα του προέδρου της Ν.Δ. για νέα προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με επίκεντρο τις τηλεοπτικέ­ς άδειες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece