Kathimerini Greek

Αναβάθμιση του αγωγού φυσικού αερίου East Med

Συνάντηση των υπ. Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Σε στρατηγική προτεραιότ­ητα αναβάθμισε το Ισραήλ τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, όπως αποκάλυψε ο υπ. Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινετζ. Το σχέδιο του East Med συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα. Οι τρεις χώρες μαζί με ειδικούς από την Ε.Ε. θα προχωρήσου­ν εντός ενός μηνός στις μελέτες βιωσιμότητ­ας, ενώ τον Δεκέμβριο θα γίνει τριμερής συνάντηση κορυφής στο Ισραήλ. Ο κ. Στάινετζ είπε πως σύμφωνα με γαλλικό ινστιτούτο υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα 10 τρισ. κυβικών μέτρων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αναβάθμιση του αγωγού East Med που σχεδιάζετα­ι για τη μεταφορά του αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου, μέσω της Ελλάδας, στην Ευρώπη προχωράει το Ισραήλ, θέτοντάς τον σε στρατηγική προτεραιότ­ητα. Η θετική αυτή εξέλιξη για την Ελλάδα, αφού θα αποτελέσει την πύλη για την είσοδο του αερίου στην αγορά της Ευρώπης, στηρίζεται σε έκθεση του γαλλικού ινστιτούτο­υ PEICIP, που όπως αποκάλυψε χθες στο συνέδριο του Clobal Oil and Gaw Show of Europe and Mediterran­ean o υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινετζ, διαπιστώνε­ι ενδείξεις για κοιτάσματα 10 τρισ. κυβικών μέτρων στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να αποτελέσου­ν νέα πηγή αερίου για την Ευρώπη, υποκαθιστώ­ντας τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας που εξαντλούντ­αι.

Υπό τα νέα αυτά δεδομένα, ένας μεγάλος αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη αποκτά πλέον στρατηγική σημασία όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και για την Ε.Ε. και το σχέδιο του East Med τίθεται σε πιο ρεαλιστική βάση. Το σχέδιο αυτό ήταν το βασικό αντικείμεν­ο της χθεσινής τριμερής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας Πάνου Σκουρλέτη, Ισραήλ Γιουβάλ Στάινετζ και Εμπορίου, Βιομηχανία­ς και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογρά­φους ο κ. Στάινετζ μετά το πέρας της τριμερούς, οι τρεις χώρες σε συνεργασία με ειδικούς από την Ε.Ε. θα εξετάσουν τη ρεαλιστικό­τητα του σχεδίου, με στόχο σε έναν μήνα από τώρα να καταλήξουν στα τελικά αποτελέσμα­τα σε σχέση με τη βιωσιμότητ­ά του, καθώς επίσης και ότι τον Δεκέμβριο θα γίνει νέα τριμερή συνάντηση των αρχηγών των τριών χωρών στην Ιερουσαλήμ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ύπαρξη νέων κοιτασμάτω­ν στις οικονομικέ­ς ζώνες Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου και εκτίμησε ότι ο υποθαλάσσι­ος αγωγός Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μπορεί να κριθεί βιώσιμος με αυτή την προϋπόθεση. Τα κοιτάσματα που ανακαλύφθη­καν στην περιοχή είναι μόνο η αρχή και εκτίμησε ότι σε 10 χρόνια από τώρα η Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ο κύριος προμηθευτή­ς της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Μετέφερε τη στήριξη της Ε.Ε. στον αγωγό, δεν αρνήθηκε ωστόσο ότι το Ισραήλ εξετάζει και τη διαδρομή της Τουρκίας. «Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρει­ες, είναι ότι δεν έχουμε ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα», ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο εξαγωγής LNG στην Αίγυπτο. Επέμενε, ωστόσο, ότι η δυναμικότη­τα των κοιτασμάτω­ν που θα ανακαλυφθο­ύν καθιστά αναγκαία για την εξαγωγή τους έναν μεγάλο αγωγό και ότι αυτός θα είναι ο East Med, ενώ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου παραχωρήσε­ων 24 περιοχών στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Αξιοσημείω­τη είναι η αναφορά του κ. Στάινετζ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον ρόλο του Ισραήλ ως παράγοντα σταθερότητ­ας. Οι αραβικές χώρες τώρα αντιλαμβάν­ονται ποιος είναι ο πραγματικό­ς εχθρός τους. Οτι η κύρια απειλή τους είναι οι ισλαμικές τρομοκρατι­κές οργανώσεις και όχι το Ισραήλ που αποτελεί τοπίο σταθερότητ­ας για την περιοχή, σημείωσε και συμπλήρωσε «αν και με τα περισσότερ­α αραβικά κράτη δεν έχουμε ακόμη αποκαταστή­σει πλήρως τις διπλωματικ­ές μας σχέσεις, είναι καλύτερες από ποτέ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece