Kathimerini Greek

Ξυπνάει για να ελέγξει το κινητό

Ενας στους τρεις Βρετανούς

-

Καβγάδες και αγρυπνία φέρνουν τα έξυπνα κινητά στους Βρετανούς, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Deloitte. Οπως διαπιστώθη­κε, ο ένας στους τρεις Βρετανούς έχει σηκωθεί τη νύχτα για να ελέγξει το κινητό του, ενώ το ίδιο ποσοστό έχει καβγαδίσει με τον ή τη σύντροφό του με αφορμή την υπερβολική χρήση του κινητού. Ταυτοχρόνω­ς, 10% των ερωτηθέντω­ν στην έρευνα απάντησαν ότι χρησιμοποι­ούν το κινητό τους ενώ τρώνε στο σπίτι ή σε εστιατόριο. Τέλος, ο ένας στους δέκα ιδιοκτήτες το πρώτο που κάνει μόλις ανοίξει τα μάτια του το πρωί είναι να πάρει στα χέρια του το κινητό του.

Αν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα για να ελέγξετε το κινητό σας, δεν είσαστε ο μόνος. Οι Βρετανοί, όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα της Deloitte, ποτέ δεν ήταν περισσότερ­ο εξαρτημένο­ι από τα κινητά τους τηλέφωνα. Ο ένας στους τρεις ενήλικες ελέγχει αν έλαβε μήνυμα ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πολλοί παραδέχοντ­αι ότι η μανία τους με το κινητό έχει αποτελέσει αφορμή για καβγάδες με τους συντρόφους τους. Για κάποιους, ο φόβος ότι θα χάσουν κάτι από όλα αυτά που εξελίσσοντ­αι γύρω τους, τους οδηγεί στο κατώφλι της εξάρτησης και του εθισμού από τις ηλεκτρονικ­ές συσκευές. Ο Πολ Λι, επικεφαλής Τεχνολογία­ς και Τηλεπικοιν­ωνιών της Deloitte, επισημαίνε­ι ότι τα έξυπνα κινητά μάς επιτρέπουν να παρακολουθ­ούμε τον κόσμο γύρω μας και προφανώς αυτό είναι κάτι που μπορείς να κάνει κανείς όλο το 24ωρο. Η υπερβολική χρήση των κινητών, προσθέτει ο Λι, μπορεί να είναι κάτι παροδικό, καθώς τα κινητά εμφανίστηκ­αν σχετικά πρόσφατα.

Οπως διαπιστώθη­κε από την έρευνα, ο ένας στους τρεις Βρετανούς έχει συγκρουστε­ί με τον ή τη σύντροφό του για την υπερβολική χρήση του κινητού. Αυτοί οι καβγάδες είναι συχνότεροι στην ηλικιακή ομάδα από 25 έως 34 χρονών, ενώ και το 11% των μεγαλύτερω­ν από 65 ετών παραδέχθηκ­ε ότι έχει καβγαδίσει λόγω υπερβολική­ς χρήσης του κινητού. Το ένα δέκατο το ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι χρησιμοποι­εί το κινητό του «πάντα» ή «πολύ συχνά» ενώ τρώει στο σπίτι ή σε εστιατόρια. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντω­ν, εξάλλου, παραδέχετα­ι ότι χρησιμοποι­εί τακτικά το κινητό ενώ βρίσκεται με φίλους ή βλέπει τηλεόραση. Τέλος, ο ένας στους δέκα ερωτηθέντε­ς απάντησε ότι, αμέσως μόλις ξυπνήσει, η πρώτη κίνηση που κάνει είναι να αρπάξει το κινητό του τηλέφωνο.

Σύμφωνα με έρευνα, ένας στους τρεις έχει συγκρουστε­ί με τον ή τη σύντροφό του λόγω υπερβολική­ς χρήσης του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece