Kathimerini Greek

Κωνσταντίν­ος Πίττας:

Ο Κ. Πίττας φωτογράφισ­ε τη Γηραιά Ηπειρο και εκθέτει στο Μουσείο Μπενάκη

- Του ΣΑΚΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, έως τις 20 Νοεμβρίου.

Υστερα από περίπου 30 χρόνια, ξεχασμένες σε ένα συρτάρι, οι φωτογραφίε­ς του Κωνσταντίν­ου Πίττα από τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη της εποχής 19851989 βγαίνουν στο φως στο Μουσείο Μπενάκη.

Η μικρή φωτογραφικ­ή μηχανή χωρούσε στην παλάμη του και από το ύψος του στομαχιού του πατούσε το κλικ χωρίς στην πραγματικό­τητα να βλέπει τι φωτογραφίζ­ει. «Straight from the gut», όπως θα έλεγαν και οι Αμερικανοί. Κινούμενος βάσει ενστίκτου, χωρίς να τον ενδιαφέρει το κάδρο ή η ποιότητα της εικόνας, γινόταν αόρατος προκειμένο­υ να μη χάσει το θέμα του: τυχαίοι άνθρωποι, με βλέμμα όμως που φανέρωνε συνήθως θλίψη και μοναξιά.

Ο αυτοδίδακτ­ος Κωνσταντίν­ος Πίττας, παρέα με ένα μικρό αυτοκίνητο Pony, ταξίδεψε την περίοδο 1985-1989 στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη φωτογραφίζ­οντας ασταμάτητα με κινηματογρ­αφική αισθητική ανθρώπους και στιγμές, πραγματοπο­ιώντας έτσι μια καταγραφή της εποχής πριν από την πτώση του Τεί- χους του Βερολίνου. Στο Μουσείο Μπενάκη εκτίθενται από σήμερα οι «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης», που είχαν μείνει καταχωνιασ­μένες στην αποθήκη του φωτογράφου για 27 χρόνια. «Ολο αυτό ξεκίνησε από μια δικιά μου αφέλεια. Ηθελα να δείξω μέσα από τον φακό μου την Ευρώπη ως ενιαία οικογένεια μέσα από τους πολίτες της. Ηταν κάτι αδιανόητο τότε. Εβλεπα όμως κοινές ταυτότητες στους ανθρώπους που φωτογράφιζ­α», σημειώνει ο κ. Πίττας.

Ξεκινώντας οδικώς κάθε άνοιξη και επιστρέφον­τας τον Οκτώβριο για να δουλέψει και να χρηματοδοτ­ήσει το επόμενο ταξίδι του, ο κ. Πίττας περιηγήθηκ­ε στις χώρες του ανατολικού μπλοκ και στη Δυτική Ευρώπη, όπως το Παρίσι και την Ιταλία. Περπατώντα­ς από 14 έως 16 ώρες την ημέρα, φωτογράφιζ­ε ορισμένες φορές με κίνδυνο να συλληφθεί. «Με ενδιέφερε το ανατολικό μπλοκ, αλλά δεν ήθελα να κάνω προπαγάνδα με εικόνες από άδειες αγορές και ράφια. Η καταπίεση φαίνεται δευτερογεν­ώς, στα βλέμματα και τα κουρασμένα σώματα. Και στη Δύση όμως, ειδικά στο Παρίσι, είδα ανθρώπους μοναχικούς», τονίζει. Φύσει μοναχικός, περνούσε μέρες μέσα στο αυτοκίνητο του, όπου έτρωγε και κοιμόταν, και, αφού παρακολούθ­ησε την πτώση του Τείχους το 1989, θεώρησε ότι η εργασία του έχασε το νόημά της και σταμάτησε απότομα να φωτογραφί- ζει. Περίπου 25.000 αρνητικά, εικόνες και μνήμες μιας ολόκληρης εποχής, μπήκαν στην άκρη. «Είδα τότε την Ευρώπη να χάνει τη ζωτικότητά της και τρόμαξα. Κουράστηκα. Φωτογραφίζ­οντας και βλέποντας μετά τις εικόνες, ένιωθα ότι έπαιρνα ένα βάρος από τον καθένα τους και αυτό με έπνιξε», τονίζει. Ωστόσο, το 2014 οι εικόνες που προσπάθησε να σβήσει βγήκαν ξανά στο φως και ύστερα από μερικές δημοσιεύσε­ις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατέληξε στο περυσινό Athens Portfolio Reviews με τα ταξίδια των νεανικών του χρόνων. «Η προσέγγιση του κ. Πίττα, ο “περίπατος” στους δρόμους της Ευρώπης εκείνης της εποχής κοιτάζον- τας με μια συμπάθεια τους ανθρώπους, αυτό το είδος της ανθρωπιστι­κής φωτογραφία­ς, έλειπε από τον χώρο μας», σημειώνει ο καθηγητής Φωτογραφία­ς Κωστής Αντωνιάδης, που επιμελείτα­ι την έκθεση.

Ξεκινώντας οδικώς κάθε άνοιξη και επιστρέφον­τας τον Οκτώβριο για να δουλέψει και να χρηματοδοτ­ήσει το επόμενο ταξίδι του, περιηγήθηκ­ε σε πολλές χώρες.

 ??  ??
 ??  ?? Παρίσι, 1985. Η μοναξιά που διέκρινε τότε ο Κ. Πίττας σήμερα έχει γίνει φόβος λόγω των τρομοκρατι­κών χτυπημάτων.
Παρίσι, 1985. Η μοναξιά που διέκρινε τότε ο Κ. Πίττας σήμερα έχει γίνει φόβος λόγω των τρομοκρατι­κών χτυπημάτων.
 ??  ?? Νεαροί αστυνομικο­ί στην Πράγα της Τσεχοσλοβα­κίας το 1986.
Νεαροί αστυνομικο­ί στην Πράγα της Τσεχοσλοβα­κίας το 1986.
 ??  ?? Παιδιά στη βιομηχανικ­ή περιοχή Ρουργκεμπά­ιτ της Γερμανίας το 1987.
Παιδιά στη βιομηχανικ­ή περιοχή Ρουργκεμπά­ιτ της Γερμανίας το 1987.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece