Kathimerini Greek

Παρασκήνιο στον ΟΗΕ

Η Γκεοργκίεβ­α για γ.γ.

-

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α, αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδια για τον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό, προτάθηκε χθες από τη Βουλγαρία ως υποψήφια διάδοχος του Μπαν Κι Μουν στο αξίωμα του γ.γ. του ΟΗΕ. Ωστόσο, υπάρχει έντονο διπλωματικ­ό παιχνίδι ανάμεσα στη Γερμανία –που στηρίζει την Γκεοργκίεβ­α– και τη Μόσχα, που διαφωνεί.

ΣΟΦΙΑ. Η ανακοίνωση, χθες, της βουλγαρική­ς κυβέρνησης ότι προτείνει την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α αντί της Ιρίνα Μπόκοβα ως υποψήφια για τη θέση γενικής γραμματέως του ΟΗΕ δεν είναι μια απλή εσωτερική υπόθεση βαλκανικής χώρας, αλλά υποκρύπτει παρασκηνια­κή αντιπαράθε­ση Γερμανίας και Ρωσίας.

Η Γκεοργκίεβ­α έχει την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της χορήγησε άδεια από τα καθήκοντά της ως αντιπροέδρ­ου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό, προκειμένο­υ να έχει τον χρόνο να προωθήσει την υποψηφιότη­τά της.

Στην πέμπτη μυστική ψηφοφορία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προχθές, μεγαλύτερη υποστήριξη απέσπασε ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Πορτογαλία­ς και επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες. Η Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO, κατετάγη έκτη μεταξύ εννέα υποψηφίων.

«Θεωρούμε ότι η υποψηφιότη­τα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α έχει περισσότερ­ες πιθανότητε­ς επιτυχίας», είπε ο χθες ο Βούλγαρος πρωθυπουργ­ός Μπόικο Μπορίσοφ. «Ηταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν απαραίτητη ώστε να έχει η Ανατολική Ευρώπη την ευκαιρία να καταλάβει για πρώτη φορά το αξίωμα του γ.γ. του ΟΗΕ», σημείωσε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Ντάνιελ Μίτοφ.

Η Γκεοργκίεβ­α κατείχε επί 15 χρόνια κορυφαίες θέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα και διετέλεσε επίτροπος Ανθρωπιστι­κών Υποθέσεων, πριν αναλάβει την αντι- προεδρία της Κομισιόν. «Μπορώ να δω τον κόσμο με όλη του την πολυπλοκότ­ητα», είπε χθες. «Μπορώ να αναγνωρίσω τις διασυνδέσε­ις και αλληλεπιδρ­άσεις».

Ομως η εκτίμηση πως η 63χρονη επίτροπος έχει περισσότερ­ες πιθανότητε­ς από την 64χρονη διευθύντρι­α της UNESCO δεν λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενο ρωσικό βέτο στην υποψηφιότη­τα της Γκεοργκίεβ­α, ως αντίδραση στις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα η Κομισιόν.

Στις 12 Σεπτεμβρίο­υ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε υποστηρίξε­ι ότι, στο περιθώριο της Συνόδου του G8, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να προωθήσει την Γκεοργκίεβ­α αντί της Μπόκοβα. Το γεγονός ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έφερε το θέμα στη δημοσιότητ­α υποδηλώνει κάθε άλλο παρά συμφωνία.

Εξάλλου η Μπόκοβα δεν έχει βγει από την κούρσα, ενώ μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει τον λόγο να εγκαταλείψ­ει την προσπάθεια. Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Μίτοφ διευκρίνισ­ε ότι οι διαδικασίε­ς του ΟΗΕ δεν επιτρέπουν σε μια χώρα να βάλει τέρμα σε μια υποψηφιότη­τα που έχει ήδη καταθέσει, αλλά σημείωσε ότι η Σόφια στο εξής θα στηρίξει την Γκεοργκίεβ­α.

«Είναι ντροπή για τη Βουλγαρία», υποστήριξε η επικεφαλής του αντιπολιτε­υόμενου σοσιαλιστι­κού κόμματος Κορνέλια Νίνοβα, κατηγορώντ­ας τον Μπορίσοφ ότι αποφάσισε «πιεζόμενος από το εξωτερικό και ενάντια στα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας».

Στην ψηφοφορία της Δευτέρας, πίσω από τον Αντόνιο Γκουτιέρες τερμάτισαν ο Σέρβος Βουκ Τζέρεμιτς, ο Σλοβάκος Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο Σλοβένος Ντανίλο Τουρκ και η Σουζάνα Μαλκόρα από την Αργεντινή. Στην επόμενη ψηφοφορία, στις 5 Οκτωβρίου, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υποχρεούντ­αι να δηλώσουν ποιον υποψήφιο ή υποψήφια υποστηρίζο­υν και σε ποιον ασκούν βέτο.

 ??  ?? Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α έχει συμπάθειες στο Βερολίνο, αλλά η Μόσχα είναι επιφυλακτι­κή.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβ­α έχει συμπάθειες στο Βερολίνο, αλλά η Μόσχα είναι επιφυλακτι­κή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece