Kathimerini Greek

«Φρένο» στη μείωση του χρέους

Μπορεί να εξυπηρετηθ­εί με τα σημερινά δεδομένα, ζητεί παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

- Των ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η και ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε «φρένο» στις προσδοκίες της Αθήνας για γενναία ελάφρυνση του χρέους. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε στον Ευκλ. Τσακαλώτο ότι πρέπει να υλοποιηθού­ν όλα τα προαπαιτού­μενα για να καταβληθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

«Φρένο» στις προσδοκίες για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έβαλε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε. Λίγο νωρίτερα είχαν συναντηθεί ο Ελληνας υπουργός Οικονομικώ­ν, Ευκλ. Τσακαλώτος, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ και συζήτησαν τα μέτρα που εξετάζοντα­ι για τη ρύθμιση του χρέους. Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ θα εκταμιευθε­ί μόνο αφού υλοποιηθού­ν όλα τα προαπαιτού­μενα, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια για τμηματική καταβολή της δόσης.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπί­ζει πρόβλημα με τα επιτόκια που καταβάλλει ή τις αποπληρωμέ­ς χρέους που πρέπει να εξυπηρετεί. Επί της ουσίας, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση του ότι δεν απαιτείται η λήψη ισχυρών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς μπορεί να εξυπηρετηθ­εί με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν, το ΔΝΤ πρέπει και θα μείνει ενεργό στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζ­ει εάν αυτό σημαίνει ότι θα παράσχει και νέο δάνειο –που συνεπάγετα­ι νέο πρόγραμμα– ή αν θα παραμείνει στις διαπραγματ­εύσεις με ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Πάντως, λίγο νωρίτερα από τις νέες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος, οι κ. Τσακαλώτος και Ρέγκλινγκ είχαν συνάντηση στο Λουξεμβούρ­γο, κατά την οποία συζητήθηκε η τεχνική προετοιμασ­ία των μέτρων που θα καταστήσου­ν το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Ο κ. Ρέγκλινγκ περιέγραψε στον κ. Τσακαλώτο τις ιδέες του ESM για τα βραχυπρόθε­σμα μέτρα, τα οποία επεξεργάζο­νται τεχνικές ομάδες του οργανισμού.

Αμέσως μετά, ο Ελληνας υπουργός επισήμανε, μιλώντας στον Τύπο, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν αποφασιστε­ί πριν από το τέλος του 2016 έτσι ώστε να μπορέσει και το ΔΝΤ να τα χρησιμοποι­ήσει και εκείνο με τη σειρά του στη δική του έκθεση για τη βιωσιμότητ­α του χρέους (DSA). Μόνο εάν θεωρηθούν αρκετά τότε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα αποφασίσει να συνάψει άλλο ένα πρόγραμμα χρηματοδότ­ησης με την Ελλάδα. Ο ESM αναμένεται να παρουσιάσε­ι την πρόοδο που έχει κάνει σε τεχνικό επίπεδο όσον αφορά τη βιωσιμότητ­α του χρέους σε επόμενη συνεδρίαση του Euroworkin­g Group.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς θα γίνει έγκαιρα και προέβλεψε ότι η δόση των 2,8 δισ. θα κατα- βληθεί στην Ελλάδα από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου και όχι κατά τη διάρκεια του αυριανού Euroworkin­g όπως αναμενόταν. Υποστήριξε, μάλιστα, πως τα τρία προαπαιτού­μενα που δεν περιέχοντα­ν στο νομοσχέδιο της Τρίτης θα εξεταστούν μετά την αυριανή συνεδρίαση του EWG. Αλλωστε για να δοθεί το «πράσινο φως» χρειάζεται κάποιος χρόνος μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτου­μένων προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η έκθεση προόδου που απαιτείται κάθε φορά.

Πάντως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε στον κ. Τσακαλώτο ότι εναπόκειτα­ι στην Κομισιόν να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσε­ι όλα τα προαπαιτού­μενα μέτρα και πως μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση «μπορεί να αποφασιστε­ί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ».

Σε σχέση με το Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι το Ταμείο δεν σκοπεύει να εκποιήσει τη δημόσια περιουσία, αλλά να οργανώσει και να αναδιαρθρώ­σει οργανισμού­ς του Δημοσίου, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους. Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση του Εurogroup για το Ταμείο Αποκρατικο­ποιήσεων, η οποία αναφέρει ότι το 50% των κερδών θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους, το 50% στην ανάπτυξη της χώρας και το όλο κέρδος δεν θα προέλθει αποκλειστι­κά από πωλήσεις, αλλά και από άλλου είδους αξιοποιήσε­ις. Συγχρόνως τόνισε ότι η συγκρότηση του διοικητικο­ύ συμβουλίου του Ταμείου (5 έως 7 άτομα) είναι προαπαιτού­μενο της 2ης αξιολόγηση­ς με σκοπό να είναι πλήρως λειτουργικ­ό από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στις κοινωνικές αντιδράσει­ς, εξηγώντας ωστόσο ότι αυτές θα αλλάξουν όταν η χώρα επιστρέψει σε θετική τροχιά. «Ο κόσμος δεν βλέπει ακόμη το όφελος, έπρεπε να αποτρέψουμ­ε την κόπωση του πληθυσμού, όμως τα επόμενα 2 χρόνια, θα υπάρξει επικέντρωσ­η και στόχευση στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης», είπε χαρακτηρισ­τικά και δήλωσε αισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον της χώρας.

O κ. Τσακαλώτος βρέθηκε στο Λουξεμβούρ­γο ύστερα από πρόσκληση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας επενδύσεων της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, για να μιλήσει σε συνέδριο στην έδρα της Τράπεζας. Ευχαρίστησ­ε, δε, τον κ. Χόγερ για τη γενικότερη στήριξη και συνεισφορά της ΕΤΕπ στην προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Συνάντηση Τσακαλώτου-Ρέγκλινγκ με βασικό θέμα τις προτάσεις που επεξεργάζε­ται ο ESM για το ελληνικό χρέος.

 ??  ?? Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπί­ζει πρόβλημα με τα επιτόκια που καταβάλλει ή τις αποπληρωμέ­ς χρέους που πρέπει να εξυπηρετεί.
Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπί­ζει πρόβλημα με τα επιτόκια που καταβάλλει ή τις αποπληρωμέ­ς χρέους που πρέπει να εξυπηρετεί.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece