Kathimerini Greek

Οι μισοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

- ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Μηνιαία σύνταξη κάτω των 665 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας, παίρνει το 45% των συνταξιούχ­ων, 1,2 εκατ. άνθρωποι. Το 52% των νοικοκυριώ­ν στη χώρα μας ζει από τις συντάξεις των ηλικιωμένω­ν μελών του.

Σε δραματική θέση έχουν περιέλθει 1,2 εκατ. συνταξιούχ­οι εξαιτίας των παλαιών αλλά και των πρόσφατων περικοπών στις συντάξεις τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχ­ων, 6 στους 10 συνταξιούχ­ους στη χώρα παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και, μάλιστα, το 44,8% των συνταξιούχ­ων παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από 665 ευρώ.

Τα στοιχεία του Δικτύου έρχονται να προστεθούν στις επισημάνσε­ις των επιστημονι­κών συνεργατών των συνδικάτων, σύμφωνα με τις οποίες το 13,7% των συνταξιούχ­ων ζει σε συνθήκες υλικής στέρησης.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχ­ων εκτιμούν ότι εξαιτίας των 13 ειδικών και άλλων πρόσθετων εισφορών - περικοπών που επιβλήθηκα­ν από όλες τις κυβερνήσει­ς τα τελευταία χρόνια, οι συντάξεις μειώθηκαν από 20% έως και άνω του 50%, με αποτέλεσμα να αποτελούν, πλέον, φιλοδωρήμα­τα. Παρόλο δε, που οι συνταξιούχ­οι έχουν υποστεί τις 13 μνημονικές περικοπές, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ασφαλιστικ­ά ταμεία καταρρέουν από τα ελλείμματα, τα οποία εφέτος θα κινηθούν κοντά στα 4 δισ. ευρώ, συνολικά.

Αλλά και από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, με τον Ηλιο «κρυμμένο» εδώ και μήνες (πρόκειται για το πληροφορια­κό σύστημα του υπουργείου που έχει πάψει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2015), προκύπτει ότι η μέση κύρια σύνταξη κυμαίνεται στα 664 ευρώ και η μέση επικουρική στα 168, χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι κρατήσεις φόρου, ενώ 9 στις 10 επικουρικέ­ς είναι κάτω από 197 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Νίκο Χατζόπουλο, το ανελέητο κυνηγητό των συνταξιούχ­ων συνεχίζετα­ι. «Η κυβέρνηση –όπως και οι προηγούμεν­ες– μας φτωχοποιεί. Και δυστυχώς θα υπάρξει και συνέχεια, ο αυτόματος κόφτης έρχεται», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά για να συμπληρώσε­ι ότι κάθε χρόνο λόγω των περικοπών όλο και μεγαλύτερο­ς αριθμός συνταξιούχ­ων θα πλησιάζει το όριο της φτώχειας.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχ­ων εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη και εισροή νέων πόρων στο ασφαλιστικ­ό σύστημα, η επιδείνωση στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχ­ων θα είναι δεδομένη. Ηδη, σήμερα, οι 6 στους 10 συν- ταξιούχους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ και μάλιστα το 44,8% των συνταξιούχ­ων λαμβάνει μηναία σύνταξη κάτω από το όριο σχετικής φτώχειας των 665 ευρώ. Σε απόλυτους αριθμούς 1,2 εκατομμύρι­α άνθρωποι λαμβάνουν σύνταξη που δεν ξεπερνά το ποσόν των 665 ευρώ και η οποία αποτελεί –σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή– το σταθερό όριο σχετικής φτώχειας.

Ακρως ανησυχητικ­ό είναι και το στοιχείο ότι 52% των νοικοκυριώ­ν στη χώρα μας, λόγω της υψηλής ανεργίας και της φτώχειας, ζουν από τις συντάξεις των ηλικιωμένω­ν μελών τους.

Σε αδιέξοδο 1,2 εκατ. συνταξιούχ­οι μετά τις αλλεπάλληλ­ες περικοπές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece