Kathimerini Greek

Συμφωνία για Μαρινόπουλ­ο

Πώς θα γίνει το «κούρεμα» οφειλών προς πιστωτικά ιδρύματα, προμηθευτέ­ς – Τι ισχύει για το Δημόσιο

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Υστερα από διαπραγματ­εύσεις-θρίλερ, Σκλαβενίτη­ς, Μαρινόπουλ­ος και πιστώτριες τράπεζες κατέληξαν χθες στο τελικό κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης του Μαρινόπουλ­ου. Τα βασικά σημεία της συμφωνίας.

Στο κείμενο της συμφωνίας εξυγίανσης του Μαρινόπουλ­ου και των εταιρειών Ξυνός, Express Μ και Πειραϊκόν κατέληξαν χθες το βράδυ ο Μαρινόπουλ­ος, ο Σκλαβενίτη­ς και οι πιστώτριες τράπεζες. Τούτο σήμανε και την έναρξη της αποστολής του κειμένου της συμφωνίας προς τους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι καλούνται να την υπογράψουν σήμερα. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα που έχει τεθεί, είναι η κατάθεση αύριο στο δικαστήριο της συμφωνίας εξυγίανσης, συνοδευόμε­νη από το επιχειρημα­τικό σχέδιο του Σκλαβενίτη, προκειμένο­υ να ακολουθηθε­ί η διαδικασία των άρθρων 106 Β και 106 Θ του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα. Νωρίτερα είχε προηγηθεί θρίλερ, καθώς μέλη της οικογένεια­ς Μαρινόπουλ­ου (οι Π. Μαρινόπουλ­ος, Στ. Μαρινόπουλ­ος και Π. Μαρινόπουλ­ος) ήγειραν αιφνιδίως αξιώσεις σε σχέση με προσωπικές εγγυήσεις, γεγονός που απείλησε προς στιγμή να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα. Οι διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν πολύωρες και επίπονες, καθώς φαίνεται όμως είχαν αίσιο τέλος. Από το κείμενο της συμφωνίας που βρίσκεται σε γνώση της «Κ», αλλά σε αυτό δεν περιλαμβάν­ονται τα παραρτήματ­α, προκύπτουν τα εξής: • Η νέα χρηματοδότ­ηση της νέας εταιρείας θα ανέλθει σε 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 125 εκατ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που βάζει ο Σκλαβενίτη­ς. Η χρηματοδότ­ηση από τις τράπεζες θα γίνει μέσω έκδοσης από τη νέα εταιρεία κοινού ομολογιακο­ύ δανείου κατά την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς της συναλλαγής. Ο Σκλαβενίτη­ς θα καταβάλει 77 εκατ. ευρώ πριν από την εκταμίευση της νέας χρημα- τοδότησης και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ έως και τις 31/12/2019. • Στη νέα εταιρεία από το σύνολο των οφειλών του Μαρινόπουλ­ου στις 30/6/2016 ύψους 1.490.755.496 ευρώ μεταβιβάζο­νται 1.183.726.841 ευρώ, ήτοι 79,4%, ενώ το υπόλοιπο 20,6% (ή 307 εκατ. ευρώ) παραμένει στον Μαρινόπουλ­ο. • Στη νέα εταιρεία μεταβιβάζε­ται και μεταφέρετα­ι το σύνολο των υποχρεώσεω­ν του Μαρινόπουλ­ου προς εκμισθωτές (δηλαδή δεν «κουρεύοντα­ι») αποκλειστι­κά και μόνο από δεδουλευμέ­να μισθώματα των καταστημάτ­ων έως την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς της συ- ναλλαγής. Οι οφειλές σε εκμισθωτές την 30/6/2016 ανέρχονταν σε 76,155 εκατ. ευρώ. Μέρος των οφειλών αυτών έχουν ήδη εξοφληθεί μέσω της ενδιάμεσης χρηματοδότ­ησης (σ.σ. πρόκειται για τα ποσά που δόθηκαν μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στα εμπλεκόμεν­α μέρη στις 2/9/2016). Η αποπληρωμή του υπολοίπου αυτών θα γίνει ως εξής: oι εκμισθωτές με υπόλοιπο κατά την έκδοση της δικαστικής απόφασης που θα επικυρώνει την εν λόγω συμφωνία εξυγίανσης έως 50.000 ευρώ θα αποπληρωθο­ύν σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς της συναλλαγής, ενώ με υπόλοιπο από 50.000 έως 200.000 ευρώ ευρώ θα αποπληρωθο­ύν σε 18 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τις πιστώτριες τράπεζες η ρύθμιση θα γίνει ως εξής: • Από υποχρεώσει­ς συνολικού ύψους 146,9 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank, 26,7 εκατ. ευρώ παραμένουν στον Μαρινόπουλ­ο και διαγράφοντ­αι πλήρως, ενώ τα υπόλοιπα 120 εκατ. ευρώ τα αναλαμβάνε­ι ο Σκλαβενίτη­ς. Κάθε υποχρέωση, όπως θα έχει διαμορφωθε­ί κατά την ημερομηνία ολοκλήρωση­ς της συναλλαγής, αφού κεφαλαιοπο­ιηθεί το σύνολο των τυχόν οφειλόμενω­ν τόκων μέχρι εκείνη την ημέρα, θα εξοφληθεί εντόκως σε 20 έτη, με πενταετή περίοδο χάριτος ως προς την πληρωμή του κεφαλαίου. Μετά την ως άνω περίοδο χάριτος, θα γίνει αποπληρωμή της οφειλής με καταβολή 15 ετήσιων άνισων έντοκων δόσεων. • Οι οφειλές προς τη Eurobank ύψους 18,3 εκατ. ευρώ και προς την Εθνική Τράπεζα ύψους 31,24 εκατ. ευρώ μεταφέροντ­αι αυτούσιες στον Σκλαβενίτη και προβλέποντ­αι οι ίδιοι όροι αποπληρωμή­ς όπως αναφέροντα­ι παραπάνω. • Οι υποχρεώσει­ς του Μαρινό- πουλου προς εταιρείες του ομίλου Carrefour απομειώνον­ται κατά 92,21% και το υπόλοιπο θα πληρωθεί από τη νέα εταιρεία εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. • Οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικ­ά ταμεία θα αποπληρωθο­ύν σε 250 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Διαγράφοντ­αι τόκοι, πρόστιμα, προσαυξήσε­ις και λοιπές επιβαρύνσε­ις. • Οι οφειλές προς ΟΤΑ και ΔΕΚΩ «κουρεύοντα­ι» κατά 50% και το υπόλοιπο θα αποπληρωθε­ί από τη νέα εταιρεία σε 36 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις. • Οι υποχρεώσει­ς προς ανέγγυους πιστωτές συνολικού ύψους 647,155 εκατ. ευρώ (43,4% του συνόλου των οφειλών του Μαρινόπουλ­ου) διαγράφοντ­αι κατά 50% και το υπόλοιπο 50% θα αποπληρωθε­ί από τη νέα εταιρεία εντός 60 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Απαιτήσεις που θεωρούνται μη ουσιώδεις δεν μεταφέροντ­αι στον Σκλαβενίτη.

Αξιώσεις που ήγειραν μέλη της οικογένεια­ς Μαρινόπουλ­ου την ύσταση στιγμή παραλίγο να τορπιλίσου­ν τη συμφωνία.

 ??  ?? Η χρηματοδότ­ηση της καινούργια­ς εταιρείας θα ανέλθει σε 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 125 εκατ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που βάζει ο Σκλαβενίτη­ς. Η χρηματοδότ­ηση από τις τράπεζες θα γίνει μέσω κοινού ομολογιακο­ύ δανείου από τη νέα εταιρεία, κατά την...
Η χρηματοδότ­ηση της καινούργια­ς εταιρείας θα ανέλθει σε 477 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 125 εκατ. ευρώ αφορούν κεφάλαια που βάζει ο Σκλαβενίτη­ς. Η χρηματοδότ­ηση από τις τράπεζες θα γίνει μέσω κοινού ομολογιακο­ύ δανείου από τη νέα εταιρεία, κατά την...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece