Kathimerini Greek

Να διχάσει και στην Παιδεία, ο στόχος Τσίπρα

Κυριάκος Μητσοτάκης

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Ως Εγκέλαδο που καταστρέφε­ι ό,τι υπάρχει στη χώρα και, πάντως, κάθε σημαντική μεταρρύθμι­ση –χρησιμοποι­ώντας το λογοπαίγνι­ο για να θυμίσει τα φοιτητικά έργα και τις ημέρες του Αλ. Τσίπρα– και ως αναχρονιστ­ή που αντιμετωπί­ζει την Παιδεία με όρους της δεκαετίας του ’80 κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό από τη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αριστεία, αξιοκρατία, αξιολόγηση ήταν το τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινήθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για ν’ αναδείξει την... άβυσσο που χωρίζει την πολιτική του αντίληψη από αυτήν του πρωθυπουργ­ού.

Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ότι ο πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε και πάλι διχαστικός, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπεύθυνος και με συγκεκριμέ­νες προτάσεις. Φάνηκε, δε, έτοιμος να αναζητήσει συναινέσει­ς σε κρίσιμα μέτωπα, όπως αυτό της Παιδείας. «Η Παιδεία πρέπει να είναι πεδίο εθνικής συνεννόηση­ς. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι αντικείμεν­ο μικροκομμα­τικών αντεγκλήσε­ων», υπογράμμισ­ε ο κ. Μητσοτάκης, απηχώντας το κλίμα προηγούμεν­ων παρεμβάσεώ­ν του που είχαν ισχυρές αναφορές στην ευρεία συναίνεση με την οποία είχε ψηφιστεί ο νόμος Διαμαντοπο­ύλου 4009 το 2011. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Παύλο Μπακογιάνν­η (με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του), μιλώντας για την ανάγκη «στη δημόσια ζωή του τόπου να παραμερίζο­υμε τις διαφορές μας υπηρετώντα­ς το εθνικό καλό». Σε αντίστιξη και αφού προηγουμέν­ως συνέκρινε τη σημερινή ηγεσία της Αριστεράς με τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Χαρίλαο Φλωράκη, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργ­ό ότι στόχος του είναι «να διχάσει και στην Παιδεία»: «Στην παγκόσμια ανοικτή κοινωνία της γνώσης απαντάτε με την κλειστή Ελλάδα της απόγνωσης. Ελάχιστη προσπάθεια, εξίσωση προς τα κάτω, πελατειακό­ς κομματισμό­ς και αναξιοκρατ­ία, πασπαλισμέ­να με ολίγη επαναστατι­κή γυμναστική, καταλήψεις και τα σχετικά», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, δεσμευόμεν­ος ότι τους πρώτους μήνες διακυβέρνη­σής της η Ν.Δ. θα καταργήσει όσα έχει νομοθετήσε­ι η κυβέρνηση για την Παιδεία.

Σε μια ομιλία που είχε σαφή στόχο να δώσει το στίγμα στήριξης στη δημόσια παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισ­ε ως τον βασικό μηχανισμό της κοινωνικής κινητικότη­τας, καθώς εκεί διεκδικούν τις ευκαιρίες τους όλοι, «ειδικά τα παιδιά που βρίσκονται σε μειονεκτικ­ότερη θέση οικονομικά και κοινωνικά». Mίλησε για «νέο σχολείο», τάχθηκε υπέρ ενιαίου τύπου δημοτικού σχολείου και δεσμεύθηκε για επαναφορά των πρότυπων-πειραματικ­ών σχολείων ως «νησίδων αριστείας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αυτονομία των Πανεπιστημ­ίων, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση «ξεπέρασε τον εαυτό της» και επανέλαβε ότι θα αποκαταστή­σει τον ρόλο των Συμβουλίων Ιδρυμάτων των ΑΕΙ. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί διεθνές εκπαιδευτι­κό κέντρο, αντί να εξάγει φοιτητές. Σκληρή ήταν η αντιπαράθε­σή με τον πρωθυπουργ­ό και για το θέμα της αξιολόγηση­ς των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. του υπενθύμισε ότι ήταν η Θεανώ Φωτίου εκείνη που είπε ότι μόλις το 15% των δημοσίων υπαλλήλων δουλεύει στην πραγματικό­τητα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισ­ε την κυβέρνηση Εγκέλαδο που καταστρέφε­ι κάθε σημαντική μεταρρύθμι­ση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece