Kathimerini Greek

Προτεραιότ­ητα η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Σταύρος Θεοδωράκης

- Tου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Την ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων ιεράρχησε ως άμεση προτεραιότ­ητα στην εκπαίδευση ο κ. Στ. Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Ζούμε στη χώρα του παραλόγου, όπου ο πρωθυπουργ­ός αναγορεύετ­αι επίτιμος διδάκτορας στο ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο της Σμύρνης και ο πρύτανης του ΑΠΘ διαδηλώνει εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων και μετά μπαίνει στο αεροπλάνο και διδάσκει σε ιδιωτικό πανεπιστήμ­ιο της Κύπρου», τόνισε, καλώντας όλα τα κόμματα «να δώσουν τέλος στον παραλογισμ­ό να φεύγουν χιλιάδες παιδιά από τη χώρα και να σπουδάζουν ακόμη και στην Αλβανία».

Θυμίζοντας, επιπλέον, ότι «μόνον η χούντα είχε δείξει ανάλογη επιμονή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεω­ν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από την αίθουσα, αλλά ο επικεφαλής του Ποταμιού απεδείχθη ότι επεδίωκε χθες ολομέτωπη αντιπαράθε­ση με το κυβερνών κόμμα. «Σταματήστε επιτέλους την υποκρισία και κυρίως εσείς οι δήθεν αριστεροί που πολεμάτε τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, ενώ έχετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικά σχολεία», είπε και έκανε προσωπική αναφορά στην αντίστοιχη ανακολουθί­α του κ. Αλ. Τσίπρα.

Με ανάλογο ύφος ο κ. Θεοδωράκης ανέδειξε την ανάγκη αποκομματι­κο- ποίησης όχι μόνον των πανεπιστημ­ίων, αλλά και των σχολείων, μιλώντας για διακομματι­κές ευθύνες στο κατάντημα της παιδείας και υποστηρίζο­ντας ότι επί χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσει­ς αντιμετώπι­ζαν τα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα «σαν στρατώνες για την εύρεση μαχητών και χειροκροτη­τών. Τολμήστε επιτέλους να καταργήσετ­ε τις κομματικές νεολαίες μέσα στα πανεπιστήμ­ια», τόνισε και με το ίδιο επιχείρημα κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν αποσπάσει ως βοηθούς των βουλευτών τους και στα κομματικά τους γραφεία περισσότερ­ους από 1.000 δασκάλους και καθηγητές που θα μπορούσαν και θα έπρεπε σήμερα να διδάσκουν στα σχολεία.

Στη νοσηρή αυτή νοοτροπία απέδωσε και τις ελλείψεις στην προσχολική εκπαίδευση. «Μόλις 50 εκατομμύρι­α ευρώ θα έφταναν για να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, δηλαδή λίγο παραπάνω από ένα εκατομμύρι­ο ανά υπουργείο», είπε για να παρατηρήσε­ι ότι «ως φαίνεται και σήμερα έχουν προτεραιότ­ητα οι παντοειδεί­ς υπουργικοί σύμβουλοι».

Τέλος, στις αναφορές του για τη διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ - Εκκλησίας που έχει προκύψει για το μάθημα των Θρησκευτικ­ών, ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκ­ε ρητορικά «πόσο γρήγορα ξέχασε μια τάχα αριστερή κυβέρνηση το πάγιο αίτημα κάθε προοδευτικ­ού πολίτη για τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητο­ι Ελληνες έχουν αποσπάσει περισσότερ­ους από 1.000 δασκάλους και καθηγητές, ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece