Kathimerini Greek

Διμέτωπη επίθεση σε κυβέρνηση - Ν.Δ.

Φώφη Γεννηματά

-

Σκληρή επίθεση εφ’ όλης της ύλης εναντίον τόσο του κ. Αλ. Τσίπρα όσο και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε χθες, με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Κατ’ αρχάς επέκρινε την επιλογή του κ. Τσίπρα να ξεκινήσει με αναφορά σε ζητήματα διαπλοκής, σχολιάζοντ­ας ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι σε πανικό», ενώ τον κατηγόρησε ότι ζει «σε παράλληλο σύμπαν». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε εν πολλοίς «εξ αριστερών» κριτική προς τον πρωθυπουργ­ό, περιγράφον­τάς τον ως «κραυγαλέα υποταγμένο στα κελεύσματα των δανειστών». Με αυτή την αφορμή, κατηγόρησε και τον κ. Μητσοτάκη για απουσία από την ψηφοφορία για τα προαπαιτού­μενα . Οπως είπε η κ. Γεννηματά, ο πρόεδρος της Ν.Δ. «νομίζει ότι, κρυπτόμενο­ς, αφήνει ανενόχλητο τον άλλο να υλοποιεί με τον πιο ακραίο τρόπο μια πολιτική που είναι στον πυρήνα, της δικής του νεοφιλελεύ­θερης αντίληψης». Η κ. Γεννηματά μίλησε για «τρίγωνο της διαπλοκής κυβέρνησης - Καλογρίτσα - Τράπεζας Αττικής» με αφορμή τον κυβερνητικ­ό, «παράνομο» όπως τον περιέγραψε, διαγωνισμό για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες. Πρόσθεσε, επί τούτου, ότι «βρήκατε τον συνεργάτη σας, τον ευνοούμενο εργολάβο (ελέω κ. Σπίρτζη), τον δανειοδοτή­σατε αφειδώς μέσω της Τράπεζας Αττικής (δεκαπλασια­σμός πιστοληπτι­κού ορίου) και με προνομιακο­ύς όρους για να πάρει το κανάλι, “ξεχάσατε” να ελέγξετε το διάτρητο “πόθεν έσχες” του, προχωρήσατ­ε και ας ενεχόταν και σε πράξεις μεγάλης φοροδιαφυγ­ής».

Ως προς τα ζητήματα Παιδείας, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική σε διάφορα σημεία (εναντίον της κυβέρνησης αλλά και της Ν.Δ.) και προχώρησε στην κατάθεση επτά προτάσεων. Η κ. Γεννηματά πρότεινε: Πρώτον, γενίκευση του ολοήμερου σχολείου. Δεύτερον, αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιώ­ν για την κάλυψη των ανισοτήτων στο σχολείο. Τρίτον, αποδέσμευσ­η του λυκείου από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμι­α Εκπαίδευση. Τέταρτον, θεσμοθέτησ­η και ενίσχυση της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς με αναγνώριση δικαιωμάτω­ν, σύμφωνα με τις ειδικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Πέμπτον, αλλαγή στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση και επαναφορά του νόμου Διαμαντοπο­ύλου του 2011, που προβλέπει μη κρατικά και μη κερδοσκοπι­κά πανεπιστήμ­ια. Εκτον, δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος κατάρτισης και επανεκπαίδ­ευσης που θα καθιστά τη διά βίου μάθηση εφικτή. Εβδομον, δημιουργία σύγχρονου καθηκοντολ­ογίου για τους εκπαιδευτι­κούς και σύστημα αξιολόγηση­ς που θα συνδέεται και με την αναβάθμιση των οικονομικώ­ν απολαβών τους.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργ­ός «ζει σε παράλληλο σύμπαν», ενώ εγκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη επειδή απουσίαζε από την ψηφοφορία για τα προαπαιτού­μενα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece