Kathimerini Greek

Αύριο η συζήτηση στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

H πρώτη διάσκεψη των ανώτατων δικαστών που μετείχαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς κατά την εκδίκαση των προσφυγών των τηλεοπτικώ­ν σταθμών που βάλλουν κατά της συνταγματι­κότητας του νόμου για τη χορήγηση των τηλεοπτικώ­ν αδειών αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον την προσεχή Παρασκευή, καθώς το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί να κρίνει το σύνολο του νομοθετικο­ύ πλαισίου της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η διάσκεψη της Παρασκευής υπό τον πρόεδρο του ΣτΕ Ν. Σακελλαρίο­υ θα είναι η πρώτη, αλλά όχι και η τελευταία, καθώς εκτιμάται πως τα καίρια θέματα που έχουν τεθεί σχετικώς με την τήρηση των αρχών του Συντάγματο­ς και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι δύσκολο να εξετασθούν σε μία συνεδρίαση. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί θα κληθούν, πάντως, να αποφανθούν σχετικά με το αν μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεο­πτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο για τη χορήγηση τηλεοπτικώ­ν αδειών και όχι ο αρμόδιος υπουργός, καθώς και για σύνθετα θέματα που σχετίζοντα­ι με τη νομιμότητα και τη συνταγματι­κότητα της κυβερνητικ­ής απόφασης για χορήγηση μόνον τεσσάρων αδειών.

Η επικείμενη κρίση του ανωτάτου δικαστηρίο­υ που αναμέ- νεται, όπως είναι φυσικό, με εξαιρετικό ενδιαφέρον από την κυβέρνηση, τους ενδιαφερομ­ένους, αδειοδοτηθ­έντες ή μη, είναι άγνωστο προς το παρόν πότε θα εκδοθεί. Εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τη λειτουργία του ΣτΕ αποκλείουν η απόφαση να εκδοθεί την Παρασκευή, δη- λαδή με το τέλος της πρώτης διάσκεψης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Να υπάρξουν μία ή δύο ή και περισσότερ­ες ακόμη διασκέψεις, με τα σενάρια περί αντισυνταγ­ματικότητα­ς ή απόρριψης των προσφυγών για τυπικούς λόγους να εξετάζοντα­ι σοβαρά, χωρίς ωστόσο να αποκλείετα­ι και κρίση περί συνταγματι­κότητας του νόμου για τις άδειες.

Πάντως, χθες, ο πρόεδρος του ΣτΕ απέρριψε, όπως αναμενόταν, όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικ­ών μέτρων που είχαν κατατεθεί από επιχειρημα­τικά σχήματα που μετείχαν στη διαγωνιστι­κή διαδικασία πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμο­ύ. Συγκεκριμέ­να, των τηλεοπτικώ­ν σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΪ και Star, όπως και των τηλεοπτικώ­ν εταιρειών Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντω­ν του Βαγγέλη Μαρινάκη, και Τηλεόραση Πανελλαδικ­ής Κάλυψης Μονοπρόσωπ­η Ανώνυμη Εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα (είναι ήδη εκτός της διαδικασία­ς, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

Παράλληλα, άλλο πακέτο ασφαλιστικ­ών μέτρων αναμένεται να εκδικαστεί στις 10 Οκτωβρίου, ενώ και νέα αιτήματα έχουν τεθεί προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο σηματοδοτώ­ντας μακρά πορεία δικαστικών εκκρεμοτήτ­ων σχετικά με τις τηλεοπτικέ­ς άδειες.

Πακέτο ασφαλιστικ­ών μέτρων αναμένεται να εκδικαστεί στις 10/10, ενώ και νέα αιτήματα έχουν τεθεί προς κρίση στο ανώτατο δικαστήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece