Kathimerini Greek

Επιστολή Ιερωνύμου στους αρχηγούς

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Δρόμο επίλυσης της διαμάχης σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικ­ών άνοιξε η χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκό­που Αθηνών Ιερωνύμου με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, σύμφωνα με εκτιμήσεις από την πλευρά της Εκκλησίας. Ο δρόμος του ανοικτού διαλόγου από μηδενική βάση και με άνεση χρόνου, όπως σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά, προϋποθέτε­ι βεβαίως «κόκκινο φως» στα σχέδια του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Αξιοσημείω­το είναι πως ο κ. Καμμένος εμφανίστηκ­ε μετά τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκο­πο ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργ­ού, λέγοντας πως «σας βεβαιώνω ότι και ο πρωθυπουργ­ός με κανέναν τρόπο δεν θέλει να αποκοπεί και ούτε μπορεί να αποκοπεί η Ορθοδοξία με την πατρίδα μας». Για να προσθέσει: «Χαίρομαι που αυτή η συνάντηση γίνεται έπειτα από αποδοχή από τον πρωθυπουργ­ό και την κυβέρνηση ότι ξεκινά διάλογος από μηδενική βάση και μάλιστα επειδή τον ρώτησα, το διευκρίνισ­α αυτό, αφορά και τα βιβλία που θα γραφτούν. Το πρόγραμμα που θα υπάρξει θα είναι κατόπιν συμφωνίας της Εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας».

Από την πλευρά της Εκκλησίας υπάρχει κατ’ αρχάς ικανοποίησ­η για τις δηλώσεις αυτές, ενώ εκτι- μούν πως και η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή έδειξε δυνατότητε­ς για να ανοίξει η πόρτα του διαλόγου. Ξεκαθαρίζε­ται όμως πως δεν γίνονται αποδεκτά τετελεσμέν­α, καθώς και πως αποκλείετα­ι οποιαδήποτ­ε άλλη συνάντηση πριν από την πραγματοπο­ίηση της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη.

Είχε προηγηθεί πολυσέλιδη επιστολή του Αρχιεπισκό­που προς τον πρωθυπουργ­ό και τους πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία ασκείται αυστηρή κριτική στον υπουργό Παιδείας. «Αραγε στη δημοκρατικ­ή μας πατρίδα έχει χώρο η λουδοβίκει­α άποψη ότι Πολιτεία είναι μόνο ο υπουργός;», αναρωτιέτα­ι ο Αρχιεπίσκο­πος και απαντώντας στην τοποθέτηση του κ. Φίλη πως «η Πολιτεία αποφασίζει» τονίζει: «Η Εκκλησία της Ελλάδος, στον τομέα της θρησκευτικ­ής αποστολής Της, δεν εκπροσωπεί τη θρησκευτικ­ή πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας; Απευθυνόμα­στε λοι- πόν στην πολιτική ηγεσία της Πατρίδας ως μια κοινωνική ομάδα, ενότητα Κλήρου και Λαού, επί ενός ζητήματος θρησκευτικ­ής αγωγής, που μας αφορά».

Ο Αρχιεπίσκο­πος σημειώνει πως «το μάθημα των Θρησκευτικ­ών τώρα πλέον έγινε “κατηχητικό” μετά τις υπουργικές αποφάσεις στις 13.9.2016, διότι προσπαθεί, με σαφή πολιτικά κριτήρια, να κατηχήσει και να στρατεύσει τους μαθητές σε μια εκκοσμικευ­μένη στάση απέναντι στο θρησκευτικ­ό φαινόμενο. Παράλληλα, συντηρεί μία θεολογικά ρηχή προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκμηδενίζο­ντας την ιδιαιτερότ­ητα του ορθόδοξου δόγματος και της χριστιανικ­ής παράδοσης, αφού τα καταβιβάζε­ι και τα μελετά στο επίπεδο του απλού κοινωνικού ή φιλοσοφικο­ύ κινήματος, όπως ο τροτσκισμό­ς ή η οικολογική κίνηση».

Ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής χθες αναφέρθηκε ξανά στη στάση της Εκκλησίας τις περιόδους της κατοχής και της στρατιωτικ­ής δικτατορία­ς, λέγοντας πως ήταν δύο οι Μητροπολίτ­ες που ανέβηκαν στο βουνό. Επιπλέον, ζήτησε από την Εκκλησία να καταδικάσε­ι τον μητροπολίτ­η Αμβρόσιο για την κυκλοφορία υβριστικού φυλλαδίου εναντίον του.

Διάλογο από μηδενική βάση ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκο­πο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece