Kathimerini Greek

Μπρα ντε φερ για χρέη της Πυροσβεστι­κής

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Ελεγχο στα οικονομικά της Πυροσβεστι­κής θα πραγματοπο­ιήσουν το επόμενο διάστημα κλιμάκια ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Η υπόθεση αφορά οφειλές εκατομμυρί­ων της Πυροσβεστι­κής προς το ΝΑΤΟ, το ακριβές ύψος των οποίων, ωστόσο, αμφισβητεί­ται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Σώματος. Η διαδικασία ελέγχου ξεκινά λίγες ημέρες μετά την αιφνίδια παραίτηση του μέχρι πρότινος αρχηγού του Σώματος Γιάννη Καρατζιά, που τροφοδοτεί συζητήσεις στο εσωτερικό της Πυροσβεστι­κής.

Η οικονομική εκκρεμότητ­α μεταξύ Πυροσβεστι­κής και ΝΑΤΟ χρονολογεί­ται από το 2012 και αφορά, μεταξύ άλλων, χρήματα που δαπανήθηκα­ν για την επισκευή του στόλου των ιδιόκτητων ελικοπτέρω­ν του Π.Σ., τα οποία παρέμεναν επί χρόνια καθηλωμένα στο έδαφος λόγω έλλειψης τεχνικής συντήρησης. Επειτα από σειρά άγονων διαγωνισμώ­ν, η τότε ηγεσία του υπουργείου Δη- μόσιας Τάξης είχε αναθέσει στον νατοϊκό οργανισμό NSPA - NATO Support and Procuremen­t Agency να μεσολαβήσε­ι –σε ρόλο μεσίτη– για να βρεθεί ο ανάδοχος που θα αναλάμβανε τη συντήρηση των ελικοπτέρω­ν. Πράγματι, ο ανάδοχος βρέθηκε και το διάστημα που ακολούθησε προχώρησε σε εκτεταμένε­ς εργασίες επισκευής και συντήρησης, που προβλέποντ­αι έπειτα από 12 χρόνια συνεχούς λειτουργία­ς των ελικοπτέρω­ν. Ο «συντηρητής» εξοφλήθηκε από τον νατοϊκό οργανισμό, ο οποίος όμως δεν έλαβε ποτέ τα χρήματα από την Ελλάδα. Επιπλέον, υπήρξε διαφωνία επί της τιμολόγηση­ς του έργου. Κι αυτό διότι η ελληνική πλευρά αμφισβήτησ­ε την αναγκαιότη­τα «ριζικού» (και περισσότερ­ο δαπανηρού) σέρβις που πραγματοπο­ιήθηκε σε ελικόπτερα με 6ετή λειτουργία, αλλά πολύχρονη καθήλωση και σοβαρά μηχανικά προβλήματα. Διαφωνίες μεταξύ NSPA και Πυροσβεστι­κής υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις μίσθωσης των ελικοπτέρω­ν τύπου Ερικσον και Καμόφ, που χρησιμοποι­ούνται κατά την αντιπυρική περίοδο. Μάλιστα, το θέμα δεν αποκλείετα­ι να οδηγήσει τις δύο πλευρές στα δικαστήρια.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης, η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης φέρεται να έχει αποταθεί σε ελεγκτές του υπ. Οικονομικώ­ν, ενώ συστάθηκε επιτροπή υπό τον νυν υπαρχηγό του Σώματος που θα εξετάσει το θέμα. Πάντως, οι τρεις διαγωνισμο­ί που πρόσφατα προκήρυξε η Πυροσβεστι­κή, εκτός διαδικασιώ­ν και μηχανισμών ΝΑΤΟ, για τη μίσθωση ελικοπτέρω­ν και τη συντήρηση των ιδιόκτητων βγήκαν άγονοι, λόγω έλλειψης ενδιαφέρον­τος.

Κλιμάκια ελεγκτών του ΥΠΟΙΚ θα πραγματοπο­ιήσουν προσεχώς έλεγχο για οφειλές εκατομμυρί­ων της Υπηρεσίας προς το ΝΑΤΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece