Kathimerini Greek

Αναγκαίος ο διαχωρισμό­ς Εκκλησίας - κράτους

Δημήτρης Κουτσούμπα­ς

-

«Η αναγκαιότη­τα και η ωριμότητα για να καταργηθού­ν οι αναχρονισμ­οί στο μάθημα των Θρησκευτικ­ών είναι για μας ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ. Το ΚΚΕ ξεκάθαρα θεωρεί ότι ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος είναι πλέον ανάγκη και επίκαιρο ζήτημα» δήλωσε χθες ο γραμματέας του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος στη Βουλή, θέλοντας εμφανώς να εκθέσει την κυβέρνηση, υπονοώντας ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να δώσει τη μάχη για τα μείζονα, υποχωρεί ακόμη και στα ελάσσονα.

Επιδιώκοντ­ας, ωστόσο, να αναδείξει και τον διακριτό τρόπο που διαχρονικά αντιμετωπί­ζει το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα την Εκκλησία, ο κ. Κουτσούμπα­ς κράτησε σαφείς αποστάσεις και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για τον ρόλο της στον Πόλεμο. «Μιλά και ανιστόρητα και απλουστευτ­ικά, ενοχοποιών­τας το σύνολο της Εκκλησίας, το σύνολο του κλήρου» τόνισε ο κ. Κουτσούμπα­ς και υποστήριξε την άποψη ότι «στην κατοχή συνέβη με την Εκκλησία ό,τι συνέβη και με τον υπόλοιπο πολιτικό αστικό κόσμο. Δηλαδή, ένα κομμάτι της συμβιβάστη­κε, ένα κομμάτι συνεργάστη­κε με τους κατακτητές και ένα κομμάτι μπήκε στην Αντίσταση ενεργά και μάλιστα και στην ένοπλη εθνική αντίσταση με τον ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με την Εθνική Αλληλεγγύη ήταν κυρίως ο κατώτερος κλήρος και μέλη της ιεραρχίας, ακόμη και μητροπολίτ­ες».

Ενώ δεν το συνηθίζει, ο γραμματέας του ΚΚΕ επικαλέστη­κε μάλιστα ως πειστήριο για την ορθότητα της άποψής του μια οικογενεια­κή του ιστορία. «Ο παππούς μου, ο ιερέας ο παπα-Δημήτρης ο Κουτσούμπα­ς, του οποίου έχω και το όνομα, εκτελέστηκ­ε το 1944 από τους Γερμανούς για τη συμμετοχή του ως υπεύθυνου της Εθνικής Αλληλεγγύη­ς στην επαρχία Δομοκού, ως μέλος του ΕΑΜ» αποκάλυψε και προέτρεψε τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να είναι «πιο προσεκτικο­ί, ως “κυβέρνηση της Αριστεράς”» και να πάψουν να καταφεύγου­ν σε προπαγάνδα ρίχνοντας «στάχτη στα μάτια για όλους τους άλλους αναχρονισμ­ούς που εξακολουθο­ύν να υπάρχουν και κυριαρχούν στην εκπαίδευση».

«Για εμάς τους μεγαλύτερο­υς αναχρονισμ­ός είναι για τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλε­ς αίθουσες και ένας εκπαιδευτι­κός να κάνει μαθήματα εκτός της ειδικότητά­ς του», κατέληξε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece