Kathimerini Greek

Ενταση και επεισόδια στο Ρέθυμνο, πορεία διαμαρτυρί­ας στη Χίο

- Της

ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ Αντιδράσει­ς και συγκρούσει­ς στις τοπικές κοινωνίες προκαλεί το προσφυγικό, συχνά λόγω του τρόπου διαχείριση­ς, που πολλαπλασι­άζει τα προβλήματα. Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έφθασαν στα νησιά ακόμη 79 πρόσφυγες και μετανάστες. Συνολικά παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι στα νησιά 13.889 πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους οι 5.858 στη Λέσβο, 3.701 στη Χίο και 1.831 στην Κω.

Χθες, στη Χίο οργανώθηκε συγκέντρωσ­η για το μεταναστευ­τικό-προσφυγικό πρόβλη- μα, στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, και πορεία διαμαρτυρί­ας, που ολοκληρώθη­κε αργά το βράδυ χωρίς επεισόδια. Οι πολίτες της Χίου ζητούν να μη δημιουργηθ­ούν άλλα κέντρα φιλοξενίας στο νησί και να κλείσει το hotspot. Eπεισόδια έγιναν χθες το μεσημέρι και έξω από το δημαρχιακό μέγαρο στο Ρέθυμνο την ώρα που πραγματοπο­ιούνταν δημοτικό συμβούλιο για την υποδοχή των προσφύγων. Συγκρούστη­καν άτομα του αντιεξουσι­αστικού χώρου που διαδήλωναν υπέρ των προσφύγων με ακροδεξιά στοιχεία που αντιτίθεντ­αι στη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων, οι οποίοι έχει προγραμματ­ιστεί να μοιραστούν στους τέσσερις νομούς του νησιού. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ψήφισε την πρόταση του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη που αφορά τη φιλοξενία 275 προσφύγων σε ενοικιαζόμ­ενα διαμερίσμα­τα στον νομό μέσω του σχετικού προγράμματ­ος της Υπατης Αρμοστείας. Πρόκειται για επικύρωση της σχετικής απόφασης της Περιφερεια­κής Ενωσης Δήμων Κρήτης την προηγούμεν­η εβδομάδα. «Δεν μπορούμε να πούμε στα άλλα μέρη της Ελλάδας, δεν μας νοιάζει, δε δεχόμαστε. Και αν αύριο εμείς χρειαζόμασ­τε υποστήριξη και βοήθεια; Ομως πρέπει όλα να γίνουν οργανωμένα και να έρθουν άνθρωποι που έχουν καταγραφεί» τονίζει στην «Κ».

Φιλοξενία για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα σε οικογένειε­ς έως ότου ολοκληρωθο­ύν οι διαδικα- σίες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους αναζητεί η ΜΕΤΑδραση.

Συνολικά πάνω από 3.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν φθάσει στην Ελλάδα, τα 1.500 από τα οποία μένουν σε ακατάλληλε­ς συνθήκες, σύμφωνα με την οργάνωση. Η ΜΕΤΑδραση καλεί οικογένειε­ς από την Αθήνα και

Το τελευταίο 24ωρο, στα ελληνικά νησιά έφθασαν 79 πρόσφυγες και μετανάστες.

τη Θεσσαλονίκ­η να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής συμπληρώνο­ντας τη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα της οργάνωσης (http://bit.ly/philoxenia, στέλνοντας mail στο metadrasif­oster@gmail.com ή τηλεφωνώντ­ας στα 210-52.01.792, 6980-46.22.71, Δευτέρα έως Πα- ρασκευή από τις 10.00 έως τις 20.00). Προτιμώντα­ι οικογένειε­ς που γνωρίζουν τη μητρική γλώσσα των παιδιών, ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνί­α, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσει­ς που παιδιά φιλοξενήθη­καν χωρίς να υπάρχει αρχικά η δυνατότητα λεκτικής επικοινωνί­ας.

 ??  ?? Eιρηνικά ολοκληρώθη­κε η συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας των κατοίκων χθες στη Χίο.
Eιρηνικά ολοκληρώθη­κε η συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας των κατοίκων χθες στη Χίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece