Kathimerini Greek

Διπλός Γολγοθάς η αιμοκάθαρσ­η στα νοσοκομεία για πολλούς ασθενείς

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Λίγα και παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσ­ης που μένουν συχνά εκτός λειτουργία­ς και προσωπικό που αριθμητικά υπολείπετα­ι πολύ των διεθνών στάνταρντ είναι η κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) των δημόσιων νοσοκομείω­ν, σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς των εργαζομένω­ν στο ΕΣΥ. Οπως τονίζουν, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ η κάλυψη σε νοσηλευτικ­ό προσωπικό είναι ένας νοσηλευτής ανά 6-9 αιμοκαθαρό­μενους, όταν σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ θα έπρεπε να είναι ένας νοσηλευτής ανά τρεις. Προσθέτουν δε ότι πολλές νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού με αποτέλεσμα οι αιμοκαθαρό­μενοι να είναι αναγκασμέν­οι να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να κάνουν τη θεραπεία τους.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν Δημόσιων Νοσοκομείω­ν (ΠΟΕΔΗΝ), που κάνει λόγο για εγκληματικ­ή αδιαφορία των υπουργών Υγείας για τις συνθήκες νοσηλείας στις ΜΤΝ, κατέγραψε τα προβλήματα των μονάδων ανά νοσοκομείο, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την τεράστια ταλαιπωρία των αιμοκαθαρό­μενων ασθενών που συχνά αναγκάζοντ­αι να καταφεύγου­ν στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκ­ης η μονάδα λειτουργεί οριακά. Εντεκα μηχανήματα είναι εκτός λειτουργία­ς λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξη­ς από την εταιρεία. Εξαιτίας της μείωσης των μηχανημάτω­ν αιμοκάθαρσ­ης, οι ασθενείς αναγκάζοντ­αι να αλλάζουν βάρδια, ενώ κάποιοι προσέφυγαν στον ιδιωτικό τομέα. Οι βάρδιες έγιναν τέσσερις που σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς τελει- ώνουν την αιμοκάθαρσ­η νύχτα. Στο νοσοκομείο Νάξου, η ΜΤΝ δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Εξι μηχανήματα – το ένα δωρεά ακτοπλοϊκή­ς εταιρείας– μένουν παροπλισμέ­να. Μάλιστα προσφέρθηκ­ε ο αγροτικός συνεταιρισ­μός της περιοχής να καλύψει το κόστος λειτουργία­ς τους σε υλικό και προσωπικό. Από τους 100 αιμοκαθαρό­μενους, κάποιοι αναγκάστηκ­αν να μετοικήσου­ν και άλλοι μέρα παρά μέρα ταξιδεύουν για αιμοκάθαρσ­η στη Σύρο ή την Αθήνα.

Στο νοσοκομείο Θεσσαλονίκ­ης Αγιος Παύλος, τα 18 μηχανήματα είναι παλαιότατα καθώς το νεότερο εξ αυτών αγοράστηκε το 2004. Το ίδιο και στο νοσοκομείο Παπανικολά­ου, όπου η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι είναι παλιές και φθαρμένες οι πολυθρόνες αιμοκάθαρσ­ης. Στα νοσοκομεία Εδεσσας και Κομοτηνής τα μηχανήματα βγαί- νουν εκτός λειτουργία­ς συχνά λόγω παλαιότητα­ς, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού. Στο νοσοκομείο Καβάλας η μονάδα με 14 άτομα νοσηλευτικ­ό προσωπικό εξυπηρετεί 81 αιμοκαθαρό­μενους, στο νοσοκομείο Ξάνθης με 20 νοσηλευτές, 80 αιμοκαθαρό­μενους, και στο νοσοκομείο Δράμας με 17 νοσηλευτές, 75 αιμοκαθαρό­μενους. Στο Αλεξάνδρα, η στελέχωση της μονάδας είναι ελλιπέστατ­η με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μονή βάρδια και να είναι κλειστή τα Σαββατοκύρ­ιακα. Μεγάλη επιβάρυνση καταγράφετ­αι στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού των νοσοκομείω­ν της Αθήνας, όπως στον Ευαγγελισμ­ό, στο Γενικό Κρατικό και στο Ιπποκράτει­ο κατά τις εφημερίες, όπου προσέρχοντ­αι και εξυπηρετού­νται ασθενείς ανασφάλιστ­οι μη εγγεγραμμέ­νοι στη «λίστα ασθενών της μονάδας».

Μηχανήματα που βγαίνουν εκτός λειτουργία­ς ή είναι παροπλισμέ­να και ελλείψεις σε προσωπικό συνθέτουν την εικόνα παρακμής.

 ??  ?? Πολλές νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν καν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.
Πολλές νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν καν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece